4 λόγοι για να αναζητήσει ένα ζευγάρι βοήθεια από ειδικό

Office photo created by freepik - www.freepik.com

Γιατί αποφασίζει ένα ζευγάρι να συμβουλευτεί έναν ειδικό για τη σχέση του; Πώς μπορεί να βοηθηθεί από αυτόν; Χρειάζεται απαραίτητα να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα στη σχέση; Ή μπορεί και προληπτικά να συμβουλευτεί τον ειδικό ένα ζευγάρι που κάνει τα πρώτα του κοινά βήματα;

Για να μάθει να επικοινωνεί
Η επικοινωνία είναι ένα σημαντικό «εργαλείο» για τη σχέση. Μπορεί όλοι να αισθανόμαστε ότι ξέρουμε να επικοινωνούμε, να εκφραζόμαστε και να διεκδικούμε αυτό που θέλουμε, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι έχουμε μάθει να το κάνουμε έναν τρόπο απόλυτα λειτουργικό ή παραγωγικό μέσα στη σχέση μας. Οι συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν όταν νιώθουμε ότι δεν μας καταλαβαίνει ο σύντροφός μας ή όταν εκείνος αισθανθεί ότι τον υποτιμούμε ή τον προσβάλλουμε, μπορεί να δυναμυτίσουν τη σχέση μας. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για οποιαδήποτε σχέση ανεξαρτήτως πόσο ισχυρή είναι η σύνδεση ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Το «Μαθαίνω να επικοινωνώ καλύτερα» είναι επί της ουσίας το να μπορώ να βρω την ισορροπία μεταξύ του «ακούω και μιλάω» εστιάζοντας στο να δεχόμαστε και να επεξεργαζόμαστε την πληροφορία από τον άλλον (σκέψη, ιδέα, συναίσθημα), αλλά και να εκφράζουμε τις δικές μας ανάγκες, αντιλήψεις ή επιθυμίες.

Για να έρθει πιο κοντά
Η συναισθηματική και σωματική εγγύτητα είναι δύο κυρίαρχοι άξονες στη σχέση ενός ζευγαριού. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, πώς ένα ζευγάρι που έχει σχέση και πιθανώς συγκατοικεί ή είναι έγγαμο δεν «είναι κοντά». Ωστόσο η αποστασιοποίηση, συναισθηματική και σωματική είναι ένας διαρκής κίνδυνος για τη σχέση, τον οποίο το ζευγάρι πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει παραγωγικά. Είναι σημαντικό να εκπαιδευτεί το ζευγάρι ως προς το πώς θα διατηρήσει την εγγύτητά του στο πέρασμα του χρόνου, ώστε να υπάρχει μακροχρόνια ικανοποίηση από τη σχέση. Τόσο εντός γάμου, όσο και πριν το γάμο, όταν το ζευγάρι ακόμα διανύει τα βήματα της σχέσης, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να τα εξοπλίσει με τεχνικές διαχείρισης των εντάσεων, της έλλειψης επικοινωνίας, των κοινών προβλημάτων, αλλά και του βαθμού που το κοινωνικό ή συγγενικό περιβάλλον εμπλέκεται στη ζωή τους.

Για να βάλει ως προτεραιότητα τη σχέση
Ας είμαστε ειλικρινείς, η καθημερινότητα απαιτεί από εμάς να είμαστε διαρκώς απασχολημένοι και σε ένα διαρκές τρέξιμο να προλάβουμε προθεσμίες, υποχρεώσεις και προγράμματα, ξεχνώντας συχνά να κατεβάσουμε λίγο ταχύτητα και να ευχαριστηθούμε και τα πιο απλά πράγματα. Σπάνια έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας, πόσο μάλλον για τη σχέση μας, η οποία παλεύει να βρει το χώρο της μέσα στη μέρα. Η καθημερινότητα είναι μια διαρκής μάχη με το άγχος, τον εκνευρισμό, τη ματαίωση και την απογοήτευση, συναισθήματα που όταν γυρίσουμε σπίτι μας συντροφεύουν ακόμα, αποτρέποντάς μας από το να συνδεθούμε ουσιαστικά με το σύντροφό μας. Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό μπορούν να βοηθηθούν θεσπίζοντας από κοινού μια «σχεσιακή ρουτίνα» στις συνήθειες του φαγητού ή στις δραστηριότητες η οποία θα δημιουργήσει χώρο σύνδεσης των δύο συντρόφων.

Για να μιλήσει για δύσκολα θέματα της σχέσης
Πολλά είναι τα θέματα που για κάποιο λόγο μπορεί να αποτελέσουν «ταμπού» στην επικοινωνία ενός ζευγαριού. Ζητήματα οικονομικά, σεξουαλικά, σχέσης, οικογένειας, αλλά και επαγγελματικά, μπορεί να αποτελούν «άβολα θέματα» τα οποία οι δύο σύντροφοι έχουν την τάση να βάζουν κάτω από το χαλί. Ως πότε όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό και πότε θα γεμίσει τόσο το συγκεκριμένο σημείο στο χαλί με αποτέλεσμα να καταλήγουν να σκοντάφτουν σε αυτό; Η αποφυγή που μοιάζει να είναι η πιο ανακουφιστική λύση εκείνη τη στιγμή είναι συχνά ένα δίκοπο μαχαίρι για τη σχέση. Αντιθέτως ο θεραπευτικός χώρος όπου οι δύο σύντροφοι αισθάνονται ότι αφήνουν τα ηνία της συζήτησης σε έναν τρίτο πιο αντικειμενικό παρατηρητή, δημιουργεί καλύτερες συνθήκες στο να εξωτερικεύσουν και να φέρουν στο προσκήνιο ένα δύσκολο θέμα. Ο θεραπευτής, ως εγγυητής της ομαλής διεξαγωγής της κουβέντας αποτρέπει μια πιθανή κλιμάκωση που φοβίζει συχνά τον έναν ή και τους δύο συντρόφους. Η θεραπεία βοηθά επομένως το ζευγάρι να μάθει να επικοινωνεί χωρίς φόβο, άγχος και αποφυγή.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook