Θα μειώνονται σταδιακά οι πιθανότητες βροχής και ανεβαίνει η θερμοκρασία-Σκόνη την Κυριακή

Η αποκομμένη λίμνη βρίσκεται δυτικά της Κύπρου και στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της διατηρώντας ένα νότιο-νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας. Παραμένουν κάπως οι ασταθείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας με τοπικές βροχές ή καταιγίδες στα ορεινά-ημιορεινά και πολύ πιο τοπικά σε εσωτερικού περιοχές.

Το θερμό ρεύμα αέρα που ανηφορίζει βορειότερα προς Ευρώπη λόγω της κατάβασης Αυλώνα από τα βόρεια προς νότια που εκτείνεται μέχρι και δυτική Ισπανία δεν εισέρχεται στην περιοχή μας αφού εμποδίζεται από την αποκομμένη λίμνη και έτσι με το που κατηφορίζει νοτιότερα ανηφορίζει και πάλι ανατολικά-νοτιοανατολικά της Κύπρου και έτσι να έχουμε θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά έως ελαφρώς πιο πάνω.

Η αποκομμένη λίμνη θα ξεκινήσει από Παρασκευή να κινείται νότια και να ακολουθεί ανατολική πορεία νότια της Κύπρου στις ακτές της Αιγύπτου και μέχρι Κυριακή-Δευτέρα εξασθενεί. Λόγω αυτής της πορείας που θα ακολουθήσει η περιοχή μας θα δεχθεί θερμό ρεύμα αέρα από Παρασκευή 23/10 και κυρίως Σάββατο και Κυριακή 24-25/10 με την θερμοκρασία σε άνοδο. Την Κυριακή αναμένεται μια αύξηση στα ποσοστά σκόνης που θα μας έρχεται από τα νότια αλλά από Δευτέρα 26/10 θα υποχωρεί σταδιακά. Δεν μπορεί να κινηθεί ανατολικά η λίμνη από τα δυτικά που βρίσκεται τώρα και να περάσει πάνω από την περιοχή μας λόγω αντικυκλώνα στη Μέση Ανατολή.

Οι πιθανότητες βροχής από Παρασκευή και μετά μειώνονται με ένα μικρό ενδεχόμενο πιο τοπικά στα ορεινά για βροχή.

Αν δεν έχουμε αλλαγές πτώση θα ξεκινήσει να σημειώνει η θερμοκρασία από Τρίτη 27 Οκτωβρίου και μετά. Κακοκαιρία φαίνεται για Ελλάδα από χαμηλό βαρομετρικό και θα δούμε αν τα καταφέρουμε να πάρουμε και εμείς κάποιες βροχές προς το τέλος του μήνα. Να περάσουν λίγες μέρες ακόμα και θα σας ενημερώσω με πιο ασφαλή πρόβλεψη.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου
Ηλιοφάνεια με αυξημένες νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα με τοπικές βροχές και καταιγίδες μεσημέρι με απόγευμα στα ορεινά-ημιορεινά που μπορεί πολύ πιο τοπικά και σε κάποιες περιοχές του εσωτερικού. Οι νεφώσεις κυρίως δυτικά-ορεινά, βορειοδυτικά, εσωτερικό και προς ανατολικά. Βραδινές ώρες αίθριος ο καιρός.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 30-31 βαθμούς στο εσωτερικό αλλά στα ανατολικά τμήματα του εσωτερικού και έως 32 βαθμούς. Στα δυτικά παράλια έως 27 βαθμούς, στους 28 βαθμούς στα νοτιοδυτικά ενώ στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά παράλια έως 29-30 βαθμούς. Στα ορεινά 20-25 βαθμούς και έως 27-29 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμοι 2-3 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες αλλά στα δυτικά και ανατολικά-νοτιοανατολικά παράλια στα 3 έως 4 μποφόρ ενώ μεσημέρι με απόγευμα 2-3 και παροδικά έως 4 μποφόρ στα δυτικά-νοτιοδυτικά και προς Αγία Νάπα. Σε περιοχές που θα εκδηλώνεται καταιγίδα θα ενισχύονται σημαντικά οι άνεμοι.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου
Ηλιοφάνεια με λίγες παροδικές τοπικές νεφώσεις. Πιο μικρό το ενδεχόμενο για πολύ τοπική βροχή πάνω στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 31-33 βαθμούς στο εσωτερικό. Στα δυτικά-νοτιοδυτικά στους 29-30 βαθμούς και στους 29-31 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά παράλια. Στα ορεινά 22-26 βαθμούς και έως 28-30 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμοι 1-2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες αλλά στα δυτικά σε επαρχία Πάφου και ανατολικά-νοτιοανατολικά παράλια σε επαρχία Λάρνακας-Αμμοχώστου στα 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα 2-3 και παροδικά έως 4 μποφόρ στα δυτικά-νοτιοδυτικά και ανατολικά.

Σάββατο και Κυριακή 24-25/10 ηλιοφάνεια με νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα πιο αυξημένες την Κυριακή με το ενδεχόμενο βροχής χαμηλό και αν θα κάνει κάτι θα είναι πολύ τοπικό στα ορεινά.

Η θερμοκρασία χωρίς μεταβολή το Σάββατο ενώ την Κυριακή σε άνοδο 1-2 βαθμούς εκτός και αν δεν το επιτρέψουν οι νεφώσεις και η σκόνη στην ατμόσφαιρα. Χωρίς προβλήματα οι άνεμοι στα 1 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.