Όταν η μητριά γίνεται μαμά

Baby photo created by freepik - www.freepik.com

Ο ερχομός ενός νέου μέλους δημιουργεί από μόνο του αντιδράσεις, πόσον μάλλον όταν η οικογένεια είναι μικτή και τα παιδιά αισθάνονται ήδη ότι διεκδικούν από την μητριά την αγάπη του πατέρα.

Μητριά, μια λέξη συνδεδεμένη με αρνητικά στοιχεία. Μέσω των παραμυθιών παρουσιάζεται ως η κακία ή η φθονερή, ενώ στο μυαλό των παιδιών συνήθως είναι αυτή που διεκδικεί την αγάπη του πατέρα και το εμπόδιο προς το να είναι ξανά μαζί η μαμά και ο μπαμπάς. Από την μεριά της, η νέα σύντροφος του μπαμπά ορισμένες φορές καλείται να αντιμετωπίσει τυχόν αντιδράσεις των παιδιών, σκηνές ζηλοτυπίες, θυμού ή αρνητισμού προς το άτομο της. Και όταν καταφέρει να δημιουργήσει μία καλή σχέση με τα παιδιά, τότε έρχεται η στιγμή που αποφασίζουν με τον μπαμπά να κτίσουν και την δική τους οικογένεια και να αποκτήσουν ένα νέο μέλος. Ο ερχομός ενός νέου μέλους δημιουργεί από μόνο του αντιδράσεις, πόσον μάλλον όταν η οικογένεια είναι μικτή και τα παιδιά αισθάνονται ήδη ότι διεκδικούν από την μητριά την αγάπη του πατέρα. Ο δε πατέρας χρειάζεται να διαχειριστεί και να ισορροπήσει μεταξύ του ερχομού ενός καινούριου μέλους στην νέα οικογένεια που κτίζει, την νέα του σύντροφο, τα αμφιλεγόμενα συναισθήματα των παιδιών για τον ερχομό του μικρότερου τους αδελφιού καθώς και την ανάγκη τους για προσοχή και αγάπη.

Πώς να το αντιμετωπίσετε;

  • Προετοιμάστε καλά τα παιδιά για τον ερχομό του νέου μέλους αλλά και το πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα της οικογένειας.
  • Προσπαθήστε να τα συμπεριλάβετε στις διαδικασίες (αγορά βρεφικών, προετοιμασία του δωματίου του μωρού) ώστε να μην αισθάνονται παραμελημένα. Ζητήστε την άποψη τους (πάντοτε καθοδηγώντας τις επιλογές) για τα σχέδια, τα χρώματα του δωματίου και ζητάτε την βοήθεια τους για την φροντίδα του παιδιού όταν γεννηθεί.
  • Βρείτε χρόνο για να ασχοληθείτε και με πράγματα που αρέσουν στα παιδιά, και φροντίστε κάποιες συνήθειες τους να παραμείνουν σταθερές. Ο πατέρας χρειάζεται να έχει ενεργό ρόλο ως προς την συναισθηματική στήριξη των παιδιών και σε καμία περίπτωση να μην παρεμποδίζεται η σχέση του από την νέα σύντροφο. Παρά τις απαιτήσεις του νέου μέλους, προσπαθήστε και οι δύο να περνάτε χρόνο μόνοι σας με τα παιδιά (τόσο ο πατέρας όσο και η μητριά). Είναι σημαντικό να συνεχίσουν να αισθάνονται σημαντικοί και ξεχωριστοί.
  • Αποδέξου το γεγονός ότι τα συναισθήματα σου προς το βιολογικό σου παιδί θα είναι διαφορετικά και ίσως πιο έντονα από ότι για τα θετά σου παιδιά. Προσπάθησε ωστόσο να το διαχειριστείς και να μην αλλάξεις συμπεριφορά προς τα θετά σου παιδιά. Φρόντισε ούτως ώστε οι κανόνες και τα όρια να παραμείνουν σταθερά για όλους και απέφυγε να τους κάνεις όλα τα χατήρια όταν έρχονται για επίσκεψη/διαμονή ή να τα αδικείς για χάριν του βιολογικού σου παιδιού.
  • Φροντίστε πως τα παιδιά θα διατηρήσουν τον δικό τους χώρο μέσα στο σπίτι ακόμα και αν δεν διαμένουν μόνιμα μαζί σας.

Must Read
Να θυμάστε πως τα παιδιά μπορεί να βιώσουνσυναισθήματα ζήλειας, ανασφάλειας και ανησυχίας μπροστά στον ερχομό ενός νέου παιδιού. Όταν η οικογένεια είναι μικτή, στα μάτια του παιδιού αυτό σημαίνει πως η αγάπη του πατέρα θα μοιραστεί και με ένα ακόμα άτομο. Δώστε τους χρόνο να αποδεκτούν τις αλλαγές που συμβαίνουν στην οικογένεια και προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση για τα συναισθήματα που βιώνουν. Παροτρύνετε τους να συζητήσουν τα όσα αισθάνονται.

 

Με τη συνεργασία της Σοφίας Κότσαπα, Κλινική Ψυχολόγος με BSc στη Ψυχολογία και ΜSc στη ψυχική υγεία παιδιού και οικογένειας και ΜSc στην Κλινική Ψυχολογία.
Στοιχεία επικοινωνίας: Facebook