Μικρή πτώση θερμοκρασίας και μερικώς άστατος με τοπικές βροχές

Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία Πέμπτη και Παρασκευή λόγω κατάβασης ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα από τα βόρεια χωρίς όμως να μας επηρεάζει έντονα για αυτό και η θερμοκρασία δεν πέφτει αρκετά. Από θέμα βροχών δεν αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή μας οργανωμένο σύστημα κακοκαιρίας για να δώσει βροχές σε όλο το νησί αλλά λόγω μερικής αστάθειας έχουμε ένα ρίσκο τοπικών και περιορισμένων βροχών με μπόρες έως 30% σε ορεινά και ημιορεινά μέχρι και Παρασκευή 1/10 με ενδεχόμενο την Παρασκευή τοπικά στα ορεινά το ρίσκο να φτάνει έως 50%. Πέμπτη και Παρασκευή μπορεί τοπικά να επηρεαστούν και κάποιες περιοχές του εσωτερικού αλλά θα είναι περιορισμένες οι βροχές.
Σάββατο και Κυριακή 2-3/10 καλές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και παροδικές τοπικές νεφώσεις με το ρίσκο βροχής να είναι αρκετά χαμηλό ώστε να αναφέρω βροχή στο νησί μας. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας αύριο Πέμπτη 30/9 θα βρίσκεται μεταξύ ελαφρώς θερμού και ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση και έτσι τα σκαμπανεβάσματα στην θερμοκρασία να συνεχίζονται και το επόμενο διάστημα. Τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας δεν αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή μας θερμό ρεύμα αέρα ώστε να επικρατεί ζεστός καιρός και παραμένουμε πάνω κάτω στο ίδιο καιρικό μοτίβο.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής σε Ευρώπη και Κύπρο θα δείτε μέσα από τον χάρτη την περιοχή μας να βρίσκεται με θερμοκρασίες μεταξύ κάτω και πάνω της κανονικής άρα θα βρισκόμαστε κοντά σχετικά στις κανονικές. Θα αλλάξει λίγο ακόμα Πέμπτη και Παρασκευή με μικρή περαιτέρω πτώση για να είμαστε στις κανονικές αφού Αντικυκλώνας που βρίσκεται βόρεια σε Σκανδιναβικές χώρες συνεχίζει να βρίσκεται στην θέση του κατεβάζοντας ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα νοτιότερα και κινείται προς Ελλάδα με την Ελλάδα να δέχεται περισσότερη πτώση θερμοκρασίας με θερμοκρασίες κάτω της κανονικής. Η δική μας περιοχή δεν επηρεάζεται έντονα αλλά θα βοηθήσει μερικώς σε κάποια μικρή πτώση θερμοκρασίας αυτές ημέρες χωρίς όμως να μπορέσει να μας επηρεάσει περισσότερο λόγω της Μέσης Ανατολής ανατολικά της Κύπρου. Λόγω αυτής της κατάβασης ασταθές ρεύματος αέρα ευνοείται μερική αστάθεια στην περιοχή μας με τοπικές και περιορισμένες βροχές-μπόρες κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά.

Το χαμηλό βαρομετρικό της Ισλανδίας ενώθηκε με το χαμηλό ερχόμενο από τα δυτικά-βορειοδυτικά και έτσι παρατηρούμε στο χάρτη ένα βαθύ χαμηλό στα βορειοδυτικά που σταδιακά τις επόμενες ημέρες θα βαθύνει ώστε να έχουμε ισχυρό χαμηλό σε περιοχές βορειοδυτικής Ευρώπης με έντονα έως ισχυρά φαινόμενα που θα χρειαστεί προσοχή. Εμείς απλά παρακολουθούμε τα χαμηλά βαρομετρικά από μακριά και δεν αναμένεται κάποιο σύστημα μέχρι και 5 Οκτωβρίου τουλάχιστον.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση που θα είναι αυξημένη στο βόρειο, ανατολικό και νοτιοανατολικό κομμάτι του νησιού με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Αναμένεται και τοπική ομίχλη. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά, εσωτερικό και προς ανατολικά με ένα ρίσκο βροχής έως 30% για τοπικές, περιορισμένες βροχές ή και μπόρες στα ορεινά-ημιορεινά χωρίς να αποκλείεται και στο δυτικό και ανατολικό τμήμα του εσωτερικού.

Μέγιστες θερμοκρασίες χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή και θα είναι στο εσωτερικό στους 29-31 βαθμούς, στους 27-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 27-29 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 18-25 βαθμούς και στους 26-28 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος Βορειοδυτικός-Βορειοανατολικός στα βόρεια ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νότιος-Νοτιοδυτικός αλλά σε ανατολικές περιοχές τους εσωτερικού Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 10-12 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση πιο αυξημένη στο θαλάσσιο χώρο με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό με ένα ρίσκο βροχής έως 30% για τοπικές, περιορισμένες βροχές ή και μπόρες στα ορεινά-ημιορεινά χωρίς να αποκλείεται και στο εσωτερικό. Τοπικά στα δυτικά ορεινά τμήματα το ρίσκο να φτάνει έως το 50%.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 29-31 βαθμούς, στους 28-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 29-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 18-25 βαθμούς και στους 26-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε βόρειες και νότιες παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 10-13 βαθμούς στα ορεινά.

Σάββατο 2 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και λίγη τοπική χαμηλή νέφωση με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό.
Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 31-33 βαθμούς, στους 28-30 βαθμούς στα δυτικά και στους 29-32 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-26 βαθμούς και στους 27-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 9-12 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και λίγη τοπική χαμηλή νέφωση με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό.
Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 31-33 βαθμούς, στους 28-30 βαθμούς στα δυτικά και στους 29-32 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-26 βαθμούς και στους 27-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές. Στα νότια και έως 5 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 9-12 βαθμούς στα ορεινά.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.