Μικρή πτώση της θερμοκρασίας με τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά

Μεταξύ ελαφρώς δροσερού και ελαφρώς θερμού ρεύματος η Κύπρος μέχρι την Πέμπτη με τη θερμοκρασία να σημειώνει μια μικρή πτώση αυτές τις ημέρες και το ρίσκο βροχής να παραμένει χαμηλό και αυτό κυρίως στα ορεινά που αν κάνει κάτι θα είναι πολύ τοπικού χαρακτήρα. Μετά την πτώση θερμοκρασίας αναμένεται και πάλι μικρή άνοδος Παρασκευή και Σάββατο 8-9 Οκτωβρίου ενώ Κυριακή κυρίως από Δευτέρα και μετά μας έρχεται και πάλι μικρή πτώση θερμοκρασίας.

Η κεντρική Μεσόγειος σε Ιταλία και Ελλάδα τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά αφού χαμηλό βαρομετρικό και δροσερό έως ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα θα επηρεάζουν τις εκεί περιοχές με βροχές και καταιγίδες. Αναμένονται τοπικά έντονα καιρικά φαινόμενα με αρκετές ποσότητες βροχής για αυτό χρειάζεται προσοχή. Θα έχει διάρκεια το διάστημα με τις βροχές σε κεντρική Μεσόγειο αλλά εμείς απλά θα παρακολουθούμε χωρίς να επηρεαζόμαστε αφού ακόμα δεν μας προσεγγίζει κάποιο σύστημα κακοκαιρίας με γενικευμένες βροχές.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας αύριο Τετάρτη 6/10 αλλά και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται μεταξύ ελαφρώς θερμού και ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση μέχρι Τετάρτη, παραμένοντας σταθερή την Πέμπτη και μικρή άνοδο Παρασκευή και Σάββατο. Ο λόγος που δεν δεχόμαστε θερμό ρεύμα αέρα είναι λόγω και της κατάβασης Αυλώνα ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα από τα βορειοανατολικά προς περιοχή Ελλάδας. Αν δεν υπήρχε τότε θα δεχόμασταν θερμό ρεύμα αέρα λόγω της ατμοσφαιρικής διαταραχής σε κεντρική Μεσόγειο. Αυτό που θα γίνει όμως πρόσκαιρα είναι λόγω της θέσης που θα έχει η ατμοσφαιρική διαταραχή σε κεντρική Μεσόγειο Παρασκευή και Σάββατο από τα νοτιοανατολικά της κράσπεδα θα ευνοήσει σε ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα να απλώσει ελαφρώς τα πλοκάμια του προς την περιοχή μας για αυτό ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία.
Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής σε Ευρώπη και Κύπρο θα δείτε μέσα από τον χάρτη την περιοχή μας να βρίσκεται με θερμοκρασίες μεταξύ πιο κάτω και λίγο πάνω της κανονικής άρα θα βρισκόμαστε κοντά στις κανονικές και αυτό οφείλεται σε ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα που κατηφορίζει προς τα νότια λόγω αντικυκλώνα ανατολικά της Σκανδιναβίας. Μας προσεγγίζει σε ήπιο βαθμό χωρίς να μας επηρεάσει έντονα για αυτό πέφτει λίγο ακόμα η θερμοκρασία μέχρι Τετάρτη με την θερμοκρασία να κυμαίνεται και ελαφρώς κάτω της κανονικής για μικρό χρονικό διάστημα αφού από Παρασκευή μέχρι Κυριακή η θερμοκρασία μας θα είναι λίγο πάνω της κανονικής.

Για μεγάλη αλλαγή στην περιοχή μας δεν φαίνεται τουλάχιστον μέχρι 13-14 Οκτωβρίου δηλαδή από βροχές αλλά ούτε και κάποια αισθητή πτώση θερμοκρασίας. Κάτι φαίνεται από τις 15 του μήνα και μετά αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα έρθει κάτι καλό και αξιόλογο ή αν θα μείνουμε με του τοπικού χαρακτήρα βροχές. Σε γενικές γραμμές όμως ο Οκτώβριος δεν είναι και πολύ θετικός για πολλές βροχές στο νησί μας.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό με πολύ μικρό ενδεχόμενο τοπικής βροχής στα ορεινά

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή πτώση τοπικά και θα είναι στο εσωτερικό στους 28-29 βαθμούς, στους 28-29 βαθμούς στα δυτικά και έως 29 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 17-24 βαθμούς και στους 25-28 βαθμούς στα ημιορεινά.
Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 4 μποφόρ(εκτός από τα δυτικά που θα είναι έως 3 μποφόρ) και έως 5 μποφόρ σε βορειοδυτικές και νότιες περιοχές περιοχές. Βραδινές ώρες Βόρειο-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τετάρτης πέφτουν στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή και θα είναι στο εσωτερικό στους 28-31 βαθμούς, έως 28 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-25 βαθμούς και στους 25-28 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός ενώ στα νοτιοδυτικά Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ τοπικά και παροδικά έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βόρειο-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα πολύ λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 29-32 βαθμούς, στους 29-30 βαθμούς στα δυτικά και στους 30-32 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 20-26 βαθμούς και στους 26-30 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός ενώ στα νοτιοδυτικά Βορειοδυτικός και Δυτικός στα νότια 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Βόρειο-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 5-9 βαθμούς στα ορεινά.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.