Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία με περαιτέρω ενίσχυση του αέρα για Τετάρτη. Σε άνοδο η θερμοκρασία από Πέμπτη

Μικρή περαιτέρω υποχώρηση του θερμού ρεύματος αέρα(φυσιολογικό) από την περιοχή μας για αύριο Τετάρτη λόγω της θέσης που θα πάρει η αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα βόρεια της Κύπρου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται θερμοκρασίες στα κανονικά έως και ελαφρώς πιο κάτω για την περίοδο που διανύουμε.

Ασταθείς καιρικές συνθήκες με βροχές και καταιγίδες συνεχίζουν στις ίδιες περιοχές των τελευταίων ημερών βόρεια-βορειοδυτικά του νησιού χωρίς όμως εμείς να επηρεαζόμαστε ιδιαίτερα από βροχές με το ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικής βροχής να παραμένει χαμηλό αλλά υπαρκτό έστω και πολύ τοπικά και περιορισμένα στα ανατολικά της Λευκωσίας. Το μόνο που παίρνει η Κύπρος σίγουρα από αυτή την διαταραχή είναι η πτώση της θερμοκρασίας.

Δεν θα επηρεαζόμαστε από ιδιαίτερα θερμό ρεύμα αυτές τις ημέρες αλλά από Πέμπτη με την βόρεια μετατόπιση που θα κάνει η αποκομμένη λίμνη αναμένεται να ευνοηθεί μια ελαφρά μεταφορά θερμού ρεύματος αέρα στην περιοχή μας με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο κατά τη διάρκεια του 3 ημέρου του Κατακλυσμού με τις θερμοκρασίες να είναι στα κανονικά έως λίγους βαθμούς πάνω της κανονικής. Δεν αναμένεται κάποια έντονη μεταφορά θερμού ρεύματος αέρα τις επόμενες 5 ημέρες.

Τετάρτη η αποκομμένη λίμνη φεύγει ανατολικά-βορειοανατολικά χωρίς να κινείται στην περιοχή μας και όπως φαίνεται λόγω επέκτασης υψηλών πιέσεων σε Ευρώπη αυτή η λίμνη εγκλωβίζεται στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας προς Ελλάδα και Βαλκάνια πιο βόρεια-βορειοδυτικά της Κύπρου με αποτέλεσμα στις εκεί περιοχές να συνεχίζεται το άστατο καιρικό σκηνικό και τις επόμενες 4-5 ημέρες μέχρι και Δευτέρα 21 Ιουνίου ενώ σε εμάς να μειώνεται ακόμα περισσότερο το ρίσκο βροχής. Βγαίνουμε εντελώς εκτός της εμβέλειας των ασταθών καιρικών συνθηκών μετά από αυτές τις ημέρες που είμαστε πολύ οριακά για αυτό παρατηρείται αύξηση νεφώσεων μεσημεριανές ώρες σε ορεινά και εσωτερικό με λίγες πολύ τοπικές και περιορισμένες βροχές άνευ σημασίας.

Τετάρτη 16 Ιουνίου
Ανατολική-βορειοανατολική μετατόπιση της αποκομμένης λίμνης με το χαμηλό βαρομετρικό στη Μαύρη θάλασσα με τις βροχές και καταιγίδες να παρατηρούνται βόρεια της Κύπρου. Η δική μας περιοχή με παροδικές τοπικές νεφώσεις με το ρίσκο βροχής χαμηλό στα ανατολικά.

Καιρικές συνθήκες: Ηλιοφάνεια με χαμηλή νέφωση τις αυγινές ώρες που παραμένει στα δυτικά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μεσημέρι με απόγευμα ανάπτυξη νεφώσεων στο ανατολικό-νοτιοανατολικό κομμάτι του νησιού με μικρό ενδεχόμενο τοπικής περιορισμένης βροχής στα ανατολικά της Λευκωσίας. Βραδινές ώρες τοπική χαμηλή νέφωση στα δυτικά και βόρεια. Μειώνονται μερικώς τα ποσοστά υγρασίας και θα είναι μεσημεριανές ώρες πέραν του 50% στα παραθαλάσσια και γύρω στο 35% στο εσωτερικό.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Κανονικές έως ελαφρώς πιο κάτω θερμοκρασιακές τιμές
Εσωτερικό: 28-31 βαθμούς.
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 26
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 27-28
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 27-28
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 27
Ορεινά: 20-24
Τρόοδος: 18
Ημιορεινά: 24-28

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 10 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 11 έως 14 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 16 βαθμοί και στους 17-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Ενίσχυση τους ρεύματος αέρα στην περιοχή μας. Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά και εσωτερικό ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ αλλά μεσημέρι προς απογευματινές ώρες και έως 5 μποφόρ στο εσωτερικό, στα νότια-νοτιοανατολικά και βόρεια-βορειοδυτικά παραθαλάσσια με ενδεχόμενο παροδικά στα νοτιοανατολικά-ανατολικά έως 6 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Δυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ.

Πέμπτη 17 Ιουνίου
Μετατοπίζεται λίγο πιο βόρεια η αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα με την Κύπρο να βγαίνει εντελώς εκτός της εμβέλειας της με τις πιθανότητες για βροχές να μειώνονται αρκετά και το καιρικό σκηνικό να είναι με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Καιρικές συνθήκες: Ηλιοφάνεια με χαμηλή νέφωση τις αυγινές ώρες στα δυτικά και βορειοανατολικά τμήματα του νησιού. Μεσημέρι με απόγευμα ανάπτυξη λίγων πολύ τοπικών νεφώσεων σε ορεινές και εσωτερικού περιοχές. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με λίγες τοπικές χαμηλές νεφώσεις στα δυτικά.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Κανονικές θερμοκρασίες
Εσωτερικό: 30-33 βαθμούς.
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 27
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 27-28
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28-30
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 28
Ορεινά: 22-27
Τρόοδος: 20
Ημιορεινά: 27-29

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 9 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 11 έως 13 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 15 βαθμοί και στους 17-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά-δυτικά και εσωτερικό ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ αλλά μεσημέρι προς απογευματινές ώρες και έως 4 μποφόρ. Στα νότια και έως 5 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στα βόρεια και νότια παραθαλάσσια.

Παρασκευή 18/6 μέχρι και Δευτέρα 21/6 ημέρα του κατακλυσμού μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με τις νεφώσεις να περιορίζονται αρκετά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο με τις μέγιστες γύρω στους 35-36 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 27-30 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά από 23 έως 29 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου. Άνεμος 2 έως 4 μποφόρ. Μειώνονται λίγο τα μποφόρ σε σχέση με αυτές τις ημέρες που επικρατεί ενισχυμένο ρεύμα αέρα αλλά δεν εξασθενεί εντελώς. Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες παροδικά έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.