Μοτίβα με σταυροβελονιά καλύπτουν καθημερινά οικιακά αντικείμενα

Η φήμη των «γλυπτών» με σταυροβελονιά που δημιουργεί η Ulla-Stina Wikander έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας της τής Σουηδίας. Τα καλυμμένα με μοτίβα με σταυροβελονιά καθημερινά οικιακά αντικείμενα που εδώ και χρόνια φιλοτεχνεί εκτίθενται στην γκαλερί Jane Lombard Gallery στη Νέα Υόρκη και τους επόμενους μήνες θα εκτεθούν στην γκαλερί M Contemporary Gallery στο Σίδνεϊ.

Η Wikander διαλέγει παλιά τηλέφωνα με καντράν, συσκευές που απαντώνται στην κουζίνα (καφετιέρα, βραστήρας και άλλα), σίδερα σιδερώματος, ηλεκτρικές σκούπες και τα τυλίγει με κέντημα με σταυροβελονιά, ντύνοντάς τα με βουκολικά τοπία ή σκηνές της ζωής στο σπίτι.

Γεννήθηκε το 1957 και μεγάλωσε στο Γκέτεμποργκ και πλέον μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Κούλαβικ και Στοκχόλμης. «Για περισσότερα από 10 χρόνια συνέλεγα κεντήματα με σταυροβελονιά και σήμερα έχω μια μεγάλη συλλογή από πάνω από 100 διαφορετικά σχέδια. Αυτά τα κεντήματα έγιναν από γυναίκες και συχνά τα θεωρούν κιτς και άχρηστα. Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματά μου για αυτά αλλά κάποιες φορές είναι πολύ όμορφα και θέλω να τα ξαναφέρω στη ζωή» εξομολογείται.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ