Μπαίνουμε σε ψυχρή περίοδο με χαμηλές θερμοκρασίες. Θα έρθουν και άλλα βαρομετρικά με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όσο αφορά και τα χιόνια

Πέρασε ακόμα ένα χαμηλό βαρομετρικό με βροχές και καταιγίδες και από δω και πέρα μπαίνουμε σε μια ψυχρή περίοδο με τα όποια φαινόμενα να είναι τοπικά και λιγοστά για κάποιες ημέρες. Παρασκευή μέχρι και την επόμενη εβδομάδα ψυχρό έως ελαφρώς ψυχρό ρεύμα αέρα αναμένεται να μας επηρεάζει από Αυλώνα που εκτείνεται μέχρι ανατολική Μεσόγειο λόγω του Αζορικού Αντικυκλώνα-πεδίο υψηλών πιέσεων που βρίσκεται σε δυτική και κεντρική Ευρώπη. Θα βρίσκεται κοντά μας ψυχρό έως πολύ ψυχρό ρεύμα που θα ρίχνει τα πλοκάμια του προς την δική μας περιοχή με αποτέλεσμα να επικρατεί ψυχρό καιρός για ένα διάστημα 5-6 ημερών με ενδεχόμενο και για περισσότερες ημέρες. Προσοχή θα χρειάζεται σε ορεινό και ημιορεινό δίκτυο λόγω παγετού προς αυγινές ώρες. Κάποιες ημέρες και στο εσωτερικό.

Το Σάββατο υποχωρεί πρόσκαιρα ελαφρώς βόρεια το ψυχρό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να ανεβαίνει πολύ λίγο. Αυτό οφείλεται στην επέκταση του πεδίου υψηλών πιέσεων σε Μεσόγειο που μεταφέρει μαζί του ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα. Αυτό θα είναι σύντομο διότι λόγω των υψηλών πιέσεων-Αντικυκλώνες στα δυτικά θα αφήνουν σε ψυχρό έως πολύ ψυχρό ρεύμα αέρα να κατηφορίζει προς τα κάτω για αυτό και η θερμοκρασία την Κυριακή σημειώνει αισθητή πτώση με αποτέλεσμα να επικρατεί ψυχρός καιρός με παγετό σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό προς αυγινές ώρες. Μετά τις βροχές θα ψυχράνει θερμοκρασιακά ο καιρός μας με τα φαινόμενα να είναι λιγοστά έως καθόλου αλλά τοπικά θα κάνει κάποια φαινόμενα. Τα φαινόμενα θα οφείλονται στο πέρασμα του ψυχρού ρεύματος αέρα πάνω από τα θερμά νερά της θάλασσας θα μαζεύει υδρατμούς, θα δημιουργούνται νεφώσεις κινούμενες προς το νησί για αυτό θα έχουμε κάποια τοπικά φαινόμενα.

Από τις 18 Ιανουαρίου και μετά μέσα στο 3 δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα έχουμε επισκέψεις χαμηλών βαρομετρικών με βροχές και καταιγίδες αλλά και χιόνια που μπορεί να κατεβούν και πιο κάτω από το Τρόοδος αλλά ακόμα δεν μπορώ να πω πόσο χαμηλά.
Φαίνεται η τάση να επιμείνει το Αντικυκλωνικό πεδίο σε δυτική Ευρώπη με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή κατεβάσματα Αυλώνων ψυχρού έως πολύ ψυχρού ρεύματος αέρα προς ανατολική Μεσόγειο που αυτό θα συνεπάγεται με δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών και ασταθείς καιρικές συνθήκες που λόγω ψυχρού ρεύματος αέρα το ενδεχόμενο τα χιόνια να κατεβούν και πιο κάτω είναι υπαρκτό με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Δείχνει να έχει δρόμο ακόμα ο χειμώνας μας που μέχρι στιγμής είναι πλούσιος με αρκετές βροχές.

Και τώρα πάμε να δούμε αναλυτικά την πρόβλεψη καιρού μέχρι Κυριακή 16 Ιανουαρίου:

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου
Ψυχρό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει την περιοχή μας με πτώση θερμοκρασίας όπου και θα επικρατεί ψυχρός καιρός. Καιρικές συνθήκες ηλιοφάνεια με νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ενδεχόμενο για τοπικές βροχές μεσημέρι προς απόγευμα από τα ορεινά προς δυτικά και νότια. Τα χιόνια από τα 1300 μέτρα και τοπικά. Βραδινές ώρες με τοπικές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 14-16 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 16-17 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά 1 έως 8 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου και 10 έως 14 βαθμούς στα ημιορεινά. Ελάχιστες 5-7 βαθμούς στο εσωτερικό και 7-10 βαθμούς σε παράλιες περιοχές.

Στα ορεινά μείον 1 έως 3 βαθμούς με παγετό. Άνεμος βόρειος ψυχρός 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στα παράλια.

Σάββατο 15 Ιανουαρίου
Δροσερό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει την περιοχή μας με μικρή άνοδο θερμοκρασίας. Καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Βραδινές ώρες περίπου από τις 21:00 και μετά πιθανότητα κάποιων βροχών στα βόρεια προς εσωτερικό και βόρεια ορεινά. Τα χιόνια από τα 1000 μέτρα τοπικά. Αυτό οφείλεται σε ψυχρό ρεύμα αέρα που κατηφορίζει από τα βόρεια περνάει από την θάλασσα, μαζεύει υδρατμούς δημιουργούνται νεφώσεις και ευνοεί σε κάποια φαινόμενα.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 15-17 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 17-18 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά 3 έως 10 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου και 12-15 βαθμούς στα ημιορεινά. Ελάχιστες 2-3 βαθμούς στο εσωτερικό και 5-8 βαθμούς σε παράλιες περιοχές.

Στα ορεινά μείον 3 έως 0 βαθμούς με παγετό στα ορεινά και προς ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στα παράλια.

Κυριακή 16 Ιανουαρίου
Πιο ψυχρό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει την περιοχή μας με αισθητή πτώση θερμοκρασίας όπου και θα επικρατεί ψυχρός καιρός. Καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις. Προς τα ξημερώματα μετά τις 03:00 και πρωινές ώρες πιθανότητα κάποιων βροχών στα ανατολικά-βορειοανατολικά. Σε περίπτωση χιονόπτωσης έστω και τοπικά θα είναι από τα 800 μέτρα και πάνω νοουμένου θα έχει βροχή στα ορεινά που θα μεταφράζεται σε χιόνι από το υψόμετρο που σας ανάφερα. Αυτό οφείλεται σε ψυχρό ρεύμα αέρα που κατηφορίζει από τα βόρεια περνάει από την θάλασσα, μαζεύει υδρατμούς δημιουργούνται νεφώσεις και ευνοεί σε κάποια φαινόμενα.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 11-13 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 13-14 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά από μείον 3 έως 5 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου και έως 8-10 βαθμούς στα ημιορεινά. Ελάχιστες 5-6 βαθμούς στο εσωτερικό και 6-9 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά μείον 3 έως 1 βαθμούς με παγετό στα ορεινά και προς ημιορεινά. Σε ολικό παγετό το Τρόοδος για αυτό προσοχή όσοι θα ανηφορίσετε για τα χιόνια.

Άνεμος Βόρειος-Βορειοανατολικός ψυχρός έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ στα παράλια.
Στα Βορειοδυτικά-Βόρεια, Ανατολικά και ψηλά ορεινά έως 6 μποφόρ. Ριπές έως 6-7 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση απόγευμα προς βράδυ στα μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.