Θα μυρίσει Ιούνιος θερμοκρασιακά από το Σάββατο

Ολοένα και πιο πάνω η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες με αποκορύφωμα Κυριακή-Δευτέρα που θα ξεπεράσουμε και τους 30 βαθμούς με ενδεχόμενο να φτάσουμε και τους 33 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού. Ταυτόχρονα με την έντονη μεταφορά θερμού ρεύματος αέρα αναμένεται και μεταφορά σκόνης από Αφρική.

Ας δούμε αναλυτικά την όλη καιρική εξέλιξη
Ο Αντικυκλώνας έχει κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά προς Σκανδιναβία αποκόπτοντας τον Αυλώνα με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί ασταθής αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε κεντρική Ευρώπη. Αποκόπτεται ο ομφάλιος λώρος του Αυλώνα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεχής ροή ψυχρού ρεύματος αέρα από τα βόρεια και έτσι να εγκλωβίζεται ψυχρό ρεύμα στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Αυτή η αποκομμένη ψυχρή λίμνη θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της με αποτέλεσμα να επεκταθεί και πιο νότια σε περιοχές κεντρικής Μεσογείου από Παρασκευή λίγο πιο νότια της Ιταλίας αναγκάζοντας σε πιο θερμό ρεύμα αέρα από Αφρική να κινείται προς την περιοχή μας με περαιτέρω άνοδο θερμοκρασίας Κυριακή-Δευτέρα 18-19/4 και να φτάνουμε και να ξεπερνούμε τους 30 βαθμούς.

Ένας άλλος παράγοντας που στέλνει στην περιοχή μας πιο θερμό ρεύμα αέρα με σκόνη είναι χαμηλό βαρομετρικό που περπατάει σε περιοχές βόρειας Αφρικής. Όπως στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του με τον άνεμο αντίθετα από τους δείκτες ενός ρολογιού πέραν του πιο θερμού ρεύμα αέρα που ανεβάζει ευνοεί και στο σκάψιμο σκόνης από την οποία την στέλνει σε περιοχές της Μεσογείου με σταδιακή αύξηση των ποσοστών της.

Όπως φαίνεται με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αυτή η αποκομμένη λίμνη που ανάφερα πιο πάνω μαζί με το χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά προς Ελλάδα και από εκεί φεύγει πιο βορειοανατολικά και έτσι να μην έρχεται στην περιοχή μας. Όταν θα φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα αυτή η διαταραχή τότε σταματά και η μεταφορά του πιο θερμού ρεύματος αέρα στην περιοχή μας με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση από την επόμενη Τρίτη αλλά δεν ψυχραίνει ο καιρός.

Από την επόμενη εβδομάδα από 20 Απριλίου εκτοπίζεται το πιο θερμό ρεύμα αέρα με πτώση θερμοκρασίας όμως παραμένουμε κάτω από θερμό ρεύμα αέρα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής απουσία βροχών.

Υπάρχει το ενδεχόμενο μέχρι και τέλος Απριλίου να είμαστε σε άνομβρο διάστημα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Αυτό είναι μια τάση το παρακολουθώ και θα σας ενημερώσω αν αλλάξει κάτι στη πορεία.

Πέμπτη 15 Απριλίου
Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις απογευματινές ώρες με αραιή σκόνη. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω από τις κανονικές τιμές
Εσωτερικό: 27 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 23
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 22
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 23
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 23
Ορεινά: 14-19
Τρόοδος: 13
Ημιορεινά: 19-22
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 3 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 4 έως 6 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 8 βαθμοί και στους 10-13 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα. Ένταση από 2 έως 3 μποφόρ ενώ προς απογευματινές ώρες στα νοτιοδυτικά έως νοτιοανατολικά παραθαλάσσια 3 έως 4 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Δυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Παρασκευή 16 Απριλίου
Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις και αραιή σκόνη. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω από τις κανονικές τιμές

Εσωτερικό: 28 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 24
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 23
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 26
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 24
Ορεινά: 15-20
Τρόοδος: 14
Ημιορεινά: 20-24

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 5 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 6 έως 8 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 9 βαθμοί και στους 11-13 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα. Ένταση από 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα νότια προς απογευματινές ώρες έως 4 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Σάββατο 17 Απριλίου
Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις και σκόνη που τα ποσοστά της αυξάνονται. Βραδινές ώρες με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Αρκετά πάνω από τις κανονικές τιμές
Εσωτερικό: 30 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 26
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 25
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 26
Ορεινά: 19-24
Τρόοδος: 18
Ημιορεινά: 24-26
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 8 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 9 έως 10 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 10 βαθμοί και στους 11-14 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα. Ένταση από 2 έως 3 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοανατολικό αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Κυριακή 18 Απριλίου
Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις και σκόνη στην ατμόσφαιρα που τα ποσοστά της αυξάνονται ακόμα λίγο. Βραδινές ώρες με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Αρκετά πάνω από τις κανονικές τιμές
Εσωτερικό: 33 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 27
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 26
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 29
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 27
Ορεινά: 20-26
Τρόοδος: 19
Ημιορεινά: 26-29

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 10 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 11 έως 14 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 14 βαθμοί και στους 12-14 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα. Ένταση από 2 έως 3 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοανατολικό αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Δευτέρα 19 Απριλίου χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή της θερμοκρασίας ενώ από Τρίτη σημειώνει πτώση που θα συνεχιστεί και την Τετάρτη 21/4.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.