Απίστευτη οπτική ψευδαίσθηση: Viral μια «καινούρια» απόχρωση του μπλε

Μια οπτική ψευδαίσθηση που χρησιμοποιεί έναν μεγάλο κόκκινο κύκλο και μια μικρή λευκή κουκίδα για να ξεγελάσει το μυαλό σας, σας επιτρέπει να δείτε μια απόχρωση του μπλε που τα μάτια σας μπορεί να μην έχουν ξαναδεί ποτέ πριν.

Η κλασική «ψευδαίσθηση του πραγματικού κυανού» έγινε πάλι viral στο TikTok και λέγεται ότι αποκαλύπτει μία σκιά του μπλε που δεν είναι ορατή κανονικά λόγω του τρόπου με τον οποίο εμφανίζονται τα χρώματα στις τηλεοράσεις.

Για να δείτε την ασυνήθιστη αυτή απόχρωση, πρέπει να κοιτάξετε μια κουκκίδα μέσα σε έναν κόκκινο κύκλο για 30 δευτερόλεπτα, να κλείσετε τα μάτια σας σφιχτά και όταν τα ανοίξετε, θα δείτε το «αληθινό κυανό».

Το κυανό είναι στην πραγματικότητα, ένα χρώμα που θα έχετε δει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά αυτή η οπτική ψευδαίσθηση σας επιτρέπει να βλέπετε μια απόχρωση που δεν αποδίδεται συχνά σωστά από τις οθόνες.

Οι περισσότερες οθόνες τηλεόρασης και smartphone δεν μπορούν να παράγουν το χρώμα στην πιο καθαρή μορφή του, καθώς χρησιμοποιούν κόκκινα, πράσινα και μπλε pixels σε διάφορες εντάσεις για να δημιουργήσουν το συνδυασμό χρωμάτων που βλέπετε – είτε παρακολουθείτε ένα βίντεο, κοιτάτε φωτογραφίες ή περιηγείστε.

Η ψευδαίσθηση έγινε δημοφιλής χάρη στην χρήστη του TikTok Κέιτ Μπέικον, η οποία είπε στο βίντεο ότι «θα σας δείξω ένα χρώμα που πιθανότατα δεν έχετε ξαναδεί».
Στη συνέχεια, η Μπέικον, δείχνει τον κλασικό κόκκινο κύκλο με μια λευκή κουκίδα στο κέντρο και δίνει οδηγία να «κοιτάξετε την άσπρη κουκίδα» και μετά, όπως λέει «θα δείτε το αληθινό κυανό».

Το αληθινό κυανό χρώμα γίνεται ορατό αφού επικεντρωθείτε προσεκτικά σε μια μικρή λευκή κουκίδα μέσα σε έναν κόκκινο κύκλο λόγω της υπολειμματικής δραστηριότητας στα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στο μάτι.

 

@kbaconYou’ve probably never seen this color before… ##womeninstem ##voiceacting ##science♬ Blade Runner 2049 – Synthwave Goose

 

Είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως «afterimage» και ο οφθαλμίατρος Ατζάι Κουριγιάν από το ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, δήλωσε πως οφείλεται στην διέγερση των κυττάρων χρώματος.

«Εάν κοιτάζεις ένα χρώμα για κάποιο χρονικό διάστημα, τα κύτταρα που αποκρίνοντας σε αυτό το χρώμα γίνονται ανθεκτικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα άλλα κύτταρα χρώματος να διεγείρονται. Αυτή είναι η αρχή που οδηγεί στο afterimage».

Οι χρήστες του TikTok περιέγραψαν το πραγματικό κυανό χρώμα ως «όμορφο» και το «νέο αγαπημένο τους χρώμα» αφότου το είδαν για πρώτη φορά χάρη στην οπτική ψευδαίσθηση.

 

Πηγή