«Ο μπαμπάς μπορεί να τα κάνει όλα!»

Η μητέρα φαίνεται να έχει κατακτήσει τα πρωτεία στο μεγάλωμα των παιδιών της από τα πανάρχαια χρόνια, μία θεώρηση που έγινε ακόμη πιο ισχυρή μέσα από το μητρικό ένστικτο. Ο πατέρας ήταν έξω και μακριά από την ανατροφή των παιδιών του καθώς φρόντιζε κυρίως για τα υλικά αγαθά και να διατηρήσει στην οικογένεια ένα ασφαλές περιβάλλον. Σήμερα, οι ρόλοι στο ζευγάρι έχουν αλλάξει, καθιστώντας και τους δύο γονείς εξίσου ικανούς στην παιδική φροντίδα και μάλιστα κάποιες φορές, τα καταφέρνουν και πολύ καλύτερα!

Μην υποτιμάς τις ικανότητες του μπαμπά!
Αρκετές σύγχρονες μαμάδες νιώθουν άβολα δίπλα σε έναν σύζυγο-πατέρα που πληροί εξίσου καλά τον πατρικό ρόλο. Το αντιλαμβάνονται ως εισβολή στον μητρικό δικό τους ρόλο που τόσο καλά κρατούν μέσα στις χιλιάδες χρόνια. Ενδεχομένως, υπάρχει και μία υποψία ανταγωνισμού στις συγκεκριμένες σχέσεις, όπου «η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα»
όπως συνηθίζεται να λέγεται. Πιο απλά, πολλές είναι οι μαμάδες που υποτιμούν τους μπαμπάδες, αισθανόμενες την εισβολή «στα δικά τους χωράφια» και ανασφάλεια στο να εμπιστευτούν την φροντίδα του παιδιού με αποτέλεσμα την ύπαρξη συγκρούσεων ανάμεσα στους δύο γονείς και συζύγους.

Και δεν αναφέρομαι σε εκείνους που δεν έχουν αλλάξει ούτε μία πάνα στο μικρό τους! Ούτε στο «γιατί» απέχουν, πέρα από το ότι όλοι οι άνδρες είναι μεγαλωμένοι από μία μάνα που τους έχει μάθει να ξεχωρίζουνε τις γυναικείες από τις ανδρικές «δουλειές», τους έμαθε να τα έχουν όλα έτοιμα στο χέρι, τους χειρίστηκε με τέτοιο τρόπο όπου η αίσθηση ανικανότητας να κυριαρχεί σε κάποιες συμπεριφορές.

Μπορεί να κάνει ότι και η σύγχρονη μαμά φροντίζοντας το μικρό του, την ασφάλεια της οικογένειας αλλά και δημιουργώντας μία ζεστή και τρυφερή σχέση ανάμεσα σε αυτόν και στο παιδί του. Κάτι που αρκετές μαμάδες… Ζηλεύουν!

Μαμάδες, μην υποτιμάτε τον σύντροφό σας και μπαμπά του παιδιού σας. Δεν είναι ανίκανος, μπορεί να σταθεί εξίσου καλά δίπλα του, φτάνει να το θέλει!

MUST READ!
Γνωρίζουμε το πώς αισθάνεται ένας μπαμπάς κυρίως το πρώτο διάστημα που έρχεται το νέο μέλος της οικογένειας στο σπίτι και όλη η προσοχή πέφτει πάνω του, ενώ εκείνος μένει πίσω. Φροντίστε να τον συμπεριλάβετε στη διαδικασία, ώστε να νιώθει πως και εκείνος συμμετέχει ενεργά και δεν νιώθει απλά παραμελημένος.

  1. Μοιράστε τη φροντίδα του παιδιού, διαχωρίστε τι θα κάνει ο καθένας Συζητήστε μαζί του τι νιώθει και εκείνος, τι προτείνει χωρίς να του δίνετε εντολές προς εκτέλεση
  2. Μην του κουνάτε το δάκτυλο σε πιθανούς διαφορετικούς από τους δικούς σας τρόπους
    Δώστε του την κατάλληλη προσοχή χωρίς να τον παραμελείτε
  3. Δώστε του χώρο «να κινηθεί» και εκείνος γύρω και μαζί με το παιδί σας
  4. Πιστέψτε η ίδια σε αυτόν και δείξτε του πόσο ικανός είναι και εκείνος στην παιδική φροντίδα
  5. Μην θεωρείται δεδομένη την βοήθειά του, αναγνωρίστε ότι είναι δίπλα σας
  6. Δείξτε του πόσο ευγνώμων και ευχαριστημένη είστε που και εκείνος «είναι εκεί»
  7. Μην ξεχνάτε πως εκτός από σύζυγος και πατέρας, συνεχίζει και είναι και εραστής, όπως και εσείς η ερωμένη του

 

Με τη συνεργασία της κλινικής ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας, Μαρίνας Μόσχα.
Στοιχεία επικοινωνίας: marinamoscha@yahoo.grwww.marinamoscha.lifeFacebook