Ο ρόλος της καφεΐνης στην στυτική δυσλειτουργία των ανδρών

Coffee photo created by gpointstudio - www.freepik.com

Η στυτική δυσλειτουργία είναι το πιο συχνό από τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες. Είναι γεγονός ότι τα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας στον γενικό πληθυσμό αυξάνονται συνεχώς ενώ υπολογίζεται ότι το 2025 θα φτάσουν τα 322.000.000 παγκοσμίως. Ένας από τους κύριους λόγους για την αύξηση αυτή δεν είναι άλλος από την επιτυχία των επιστημόνων να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, γεγονός όμως που επιτρέπει και ευνοεί την εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων όπως η στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες.

Οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η έλλειψη φυσικής άσκησης, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, είναι ορισμένοι μόνο από τους οργανικούς παράγοντες που έχουν χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως υπεύθυνοι για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προληπτικά προς την κατεύθυνση αυτή, όπως η πρόσληψη καφεΐνης. Ο καφές και γενικότερα τα προϊόντα που είναι πλούσια σε καφεΐνη (ενεργειακά ποτά, smoothies) καταναλώνονται από το 85% σχεδόν του πληθυσμού.

Ο καφές και η καφεΐνη προκαλούν μια σειρά φαρμακολογικών επιδράσεων που οδηγούν στη χαλάρωση του λείου μυϊκού ιστού και οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την στυτική λειτουργία. Η καφεΐνη προέρχεται κυρίως από πηγές διατροφικών υγρών, όπως ο καφές, το τσάι, η σόδα και τα ενεργειακά ποτά. Περίπου τα δύο τρίτα των ενηλίκων πίνουν καφέ σε καθημερινή βάση. Ο καφές και συγκεκριμένα το βασικό συστατικό του, η καφεΐνη, φαίνεται να μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία λόγω του ότι αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων.

Τα ερευνητικά δεδομένα είναι αρκετά ενθαρρυντικά δεδομένου ότι έχει καταγραφεί μειωμένος επιπολασμός της στυτικής δυσλειτουργίας κυρίως όταν η πρόσληψη της καφεΐνης είναι μεταξύ 170 και 375 mg / ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε 2-3 φλιτζάνια καφέ. Επιπλέον, η συνολική πρόσληψη καφεΐνης φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και υπερτασικοί. Ωστόσο στις περιπτώσεις των διαβητικών ασθενών η καφεΐνη δεν φάνηκε αποτελεσματική ως προς τη στυτική ικανότητα διατηρώντας έτσι τον σακχαρώδη διαβήτη ως έναν από τους βασικότερους και δυσκολότερους οργανικούς παράγοντες της στυτικής δυσλειτουργίας.

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook