Πάνω της κανονικής θερμοκρασίες μέχρι Τετάρτη-Πτώση θερμοκρασίας από Πέμπτη σε φυσιολογικά επίπεδα με ενισχυμένο ρεύμα αέρα

Ξεκίνησε μια νέα εβδομάδα που μέχρι την Τετάρτη 9/6 ελαφρώς πιο θερμό ρεύμα αέρα θα μας επηρεάζει με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Αυτό θα οφείλεται σε δροσερό ασταθές ρεύμα αέρα που ρίχνει τα πλοκάμια του στην κεντρική Μεσόγειο και αυτό να ευνοεί σε ασταθείς καιρικές συνθήκες με βροχές και καταιγίδες σε περιοχές Ιταλίας, Ελλάδας και Βαλκάνια. Αυτό σαν πρώτη φάση στέλνει στην Κύπρο ελαφρώς πιο θερμό ρεύμα αέρα από τα δυτικά-νοτιοδυτικά με την θερμοκρασία σε άνοδο. Ταυτόχρονα φέρνει και σκόνη από Αφρική στην περιοχή μας αλλά θα είναι ένα σύντομο πέρασμα και όχι έντονο σε ποσότητες.

Μετά ακολουθεί η δεύτερη φάση με μια ανατολική και νότια μετατόπιση του δροσερού ασταθές ρεύματος αέρα που θα εκτοπίσει το ελαφρώς πιο θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία σε πτώση από την Πέμπτη πέφτοντας σε κανονικές και φυσιολογικές θερμοκρασιακές συνθήκες.

Μέχρι περίπου την Τετάρτη η Κύπρος φαίνεται να βρίσκεται έξω από την εμβέλεια ασταθών καιρικών συνθηκών. Υπάρχει μια τάση όμως από Τετάρτη απόγευμα και μετά μέχρι και Σάββατο να είμαστε σε ένα πεδίο ασταθών καιρικών συνθηκών αλλά να παραμένει αρκετά χαμηλό το ρίσκο για να βρέξει στο νησί μας. Ένα μικρό ενδεχόμενο θα το αφήσω και αν καταφέρει να δώσει κάτι αυτό θα είναι σε πολύ τοπικό και περιορισμένο επίπεδο σε ορεινά ή εσωτερικό.

Ας δούμε αναλυτικά την καιρική εξέλιξη

Τρίτη 8 Ιουνίου
Δροσερό ασταθές ρεύμα αέρα εκτείνεται από τα Βαλκάνια προς κεντρική Μεσόγειο με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Η δική μας περιοχή λόγω της θέσης που έχει η ατμοσφαιρική διαταραχή δέχεται ελαφρώς πιο θερμό ρεύμα αέρα με υψηλές θερμοκρασίες. Η Κύπρος παραμένει εκτός αυτής της εμβέλειας με ηλιόλουστο καιρικό σκηνικό.

Καιρικές συνθήκες: Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις μεσημέρι προς απόγευμα σε ορεινά και εσωτερικό . Βραδινές ώρες αίθριος καιρός.

Αυξημένη υγρασία πέραν του 55% σε παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και μέσα στη θάλασσα ενώ στο εσωτερικό κάτω του 25%. Αυγινές και βραδινές ώρες πιο αυξημένα τα ποσοστά της γενικά στο νησί.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής
Εσωτερικό: 32-35 βαθμούς. Τοπικά στο ανατολικό κομμάτι του νησιού έως 36 βαθμούς.
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 27-28
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 28-29
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28-30
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 27-28
Ορεινά: 25-30
Τρόοδος: 24
Ημιορεινά: 30-32

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 11 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 12 έως 15 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 18 βαθμοί και στους 18-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ αλλά μεσημέρι προς απογευματινές ώρες και έως 4 μποφόρ. Στα νότια-νοτιοανατολικά-ανατολικά και βορειοδυτικά παράλια παροδικά έως 5 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 και παροδικά έως 5 μποφόρ το απόγευμα. Βραδινές ώρες Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στα νότια.

Τετάρτη 9 Ιουνίου
Θερμό έως ελαφρώς πιο θερμό ρεύμα αέρα συνεχίζει να επηρεάζει την περιοχή μας αλλά με σταδιακή υποχώρηση ανατολικά και αυτό οφείλεται στην ανατολική και νότια μετατόπιση του δροσερού ασταθές ρεύματος αέρα στη Μεσόγειο. Οι βροχές και καταιγίδες σε Βαλκάνια, Ιταλία και Ελλάδα χωρίς να μπορεί η Κύπρος να επηρεαστεί. Μέχρι και μεσημεριανές ώρες με υψηλές θερμοκρασίες πάνω της κανονικής αλλά από βραδινές σταδιακή υποχώρηση του ελαφρώς πιο θερμού ρεύματος αέρα με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση.

Καιρικές συνθήκες: Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις μεσημέρι προς απόγευμα σε ορεινά και εσωτερικό . Βραδινές ώρες αίθριος καιρός.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής
Εσωτερικό: 32-35 βαθμούς. Πολύ τοπικά στο ανατολικό-νοτιοανατολικό εσωτερικό κομμάτι έως 36 βαθμούς.
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 27-28
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 28-30
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28-31
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 27-29
Ορεινά: 25-30
Τρόοδος: 24
Ημιορεινά: 30-33

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 13 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 14 έως 17 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 18 βαθμοί και στους 18-20 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά και εσωτερικό ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νότιο-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 4 μποφόρ αλλά μεσημέρι προς απογευματινές ώρες και έως 4-5 μποφόρ στα νότια-νοτιοανατολικά παραθαλάσσια με ενδεχόμενο παροδικά και πιο τοπικά έως 6 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 3 έως 5 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ.

Από Πέμπτη 10/6 και μέχρι το τέλος της εβδομάδας Κυριακή 13/6 με την υποχώρηση της θερμοκρασίας και της σκόνης θα βρισκόμαστε σε θερμοκρασίες σε κανονικές για την εποχή έως και λίγο πιο κάτω σε κάποιες περιοχές αφού αλλάζει το ρεύμα αέρα. Μέγιστες θερμοκρασίες 30-32 βαθμούς στο εσωτερικό, έως 26 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 26-28 βαθμούς στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 21-26 βαθμούς. Πέφτουν λίγο και οι ελάχιστες θερμοκρασίες. Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ αλλά μεσημεριανές και απογευματινές ώρες έως 4 μποφόρ αλλά στα παραθαλάσσια ενισχυμένο έως 5 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.