Το παιδί μου λέει ψέματα!

Love photo created by freepik - www.freepik.com

Είναι φυσιολογικό να λέει ψέματα ένα παιδί; Αυτό εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, το είδος των ψεμάτων που λέει, τη συχνότητα που τα λέει, αλλά και τα κίνητρα που το οδηγούν να καταφεύγει στα ψέματα λέει η κλινική ψυχολόγος Παναγιώτα Μικελλίδου.

Ένα παιδί στην ηλικία των 3 ως 6 χρονών βρίσκεται σ’ ένα στάδιο ανάπτυξης της φαντασίας του. Το διακατέχει η «μαγική» σκέψη και συγχέει το πραγματικό με το φανταστικό.
Χαρακτηριστικό της ηλικίας αυτής είναι η υπερβολή στις περιγραφές, η προσθήκη φανταστικών στοιχείων στις αφηγήσεις. Συχνά προσθέτουν φανταστικούς φίλους στο παιχνίδι τους και τους αναμιγνύουν στις υποθέσεις τους. Το ψέμα σ΄ αυτές τις ηλικίες στην πραγματικότητα δεν είναι ψέμα. Ή κι αν το θεωρήσουμε ως ψέμα δεν είναι συνειδητό ούτε σκόπιμο. Και φυσικά ψέματα που δεν είναι υποβολιμαία δεν πρέπει να τιμωρούνται. Έτσι, μια προσπάθεια επαναφοράς του παιδιού στην πραγματικότητα, η βοήθειά μας για διάκριση του πραγματικού απ’ το φανταστικό, κι ενίοτε η αντιμετώπιση μιας κατάστασης με τα ψέματα του νηπίου με χιούμορ βοηθούν στη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, όμως, τα δεδομένα διαφοροποιούνται. Ένα παιδί ηλικίας 6 έως 12 χρονών συνήθως λέει ψέματα είτε για να αποφύγει κάποια τιμωρία ή μια άλλη δυσάρεστη κατάσταση είτε γιατί θέλει να τραβήξει την προσοχή των μεγαλυτέρων και κυρίως των γονιών του είτε για να αποφύγει τον εξευτελισμό σε περίπτωση λάθους ή μιας παρασπονδίας! Άλλοτε πάλι το ψέμα κάποιων παιδιών αποσκοπεί στο να «ηρωοποιηθούν» στα μάτια των συνομηλίκων και να γίνουν αποδεκτοί από αυτούς.

Γιατί σας λέει ψέματα;
Πρακτικά, και με όλα τα πιο πάνω ενδεχόμενα ανοικτά, σημαίνει ότι πρέπει να ψάξουν οι γονείς να δουν τι συμβαίνει. Μήπως, λοιπόν, το παιδί λέει ψέματα επειδή νιώθει παραμελημένο; Είτε επειδή ασχολείστε υπερβολικά με το αδελφάκι του είτε γιατί απλά νιώθει πως δεν αναγνωρίζετε κάτι εξαιρετικό πάνω του; Μήπως είστε υπερβολικοί στις αντιδράσεις σας και προσπαθεί κάθε φορά να καλύψει τα λάθη του με ψέματα για να αποφύγει τυχόν εκρήξεις σας, ή τιμωρίες;

Τι πρέπει να προσέξετε ως γονείς;

  • Οι γονείς είναι τα πρότυπα για τα παιδιά τους. Είναι, λοιπόν, σημαντικό οι ίδιοι οι γονείς να αποφεύγουν να λένε ψέματα. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά βλέπουν και με τ’ αυτιά!
  •  Οι γονείς να είναι ειλικρινείς με τα παιδιά τους, να τα ενισχύουν, να τους δείχνουν εμπιστοσύνη και να έχουν καλή επικοινωνία.
  • Να μην πανικοβαλλόμαστε. Η ήρεμη συζήτηση με το παιδί μας, η αποφυγή να χαρακτηρίζουμε το παιδί αντί την πράξη του, η αποφυγή να το, θα βοηθήσει το παιδί μας να καταλάβει τις όποιες συνέπειες έχουν τα ψέματά του.

Εάν το παιδί μας συνεχίζει συστηματικά να ψεύδεται σε κάθε πτυχή της ζωής του, τι κάνουμε; Τότε θα χρειαστείτε τη βοήθεια του/της ειδικού. Σε κάθε περίπτωση όμως μην ξεχνάτε τα τρία σημαντικά όχι:

  • Όχι στον πανικό και την υπερβολική αντίδραση,
  • Όχι στις ταμπέλες στα παιδιά μας («είσαι ψεύτρα»),
  • Όχι στην απογοήτευση.

 

Με τη συνεργασία της Κλινικής Ψυχολόγου, Παναγιώτας Μικελλίδου.
Στοιχεία επικοινωνίας 96-325632/ Facebook