Τα παιδιά, σήμερα, διαθέτουν περισσότερη υπολογιστική ισχύ στην παλάμη τους από ότι είχαν οι γονείς τους!

People photo created by freepik - www.freepik.com

Σήμερα, και ειδικά τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας, τα παιδιά περνούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου τους, αντί να αλληλοεπιδρούν με τον πραγματικό κόσμο όπως έκαναν οι γονείς τους όταν ήταν παιδιά. Τι μεσολάβησε, όμως, τις τελευταίες δεκαετίες που να δικαιολογεί τις τόσο δραματικές αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν και αλληλοεπιδρούν;

Έρευνα: Τεράστιες οι διαφορές γονιών και παιδιών
Μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET μελέτησε τη σχέση των γονιών και παιδιών με την τεχνολογία, και κυρίως τα κινητά τηλέφωνα, και διαπίστωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων είναι τεράστιες.

Η γενιά των γονέων που έχει σήμερα παιδιά από μικρή μέχρι και εφηβική ηλικία, απόκτησαν το πρώτο τους κινητό τηλέφωνο στην ηλικία μεταξύ 21 και 24 ετών, ενώ η μέση ηλικία που αποκτούν κινητό τα δικά τους παιδιά, είναι αυτή των 11-12 ετών.

Η ηλικία που αποκτούν κινητά τα παιδιά μικραίνει και θα μικραίνει συνεχώς, ενώ η συχνή επαφή των παιδιών με το κινητό δεν καθιερώνεται όταν τους δώσουμε το πρώτο τους κινητό αλλά πολύ νωρίτερα, όταν πολύ τακτικά εμείς τους δίνουμε το δικό μας κινητό να ασχοληθούν.

Η απόκτηση κινητού τηλεφώνου σε νεαρή ηλικία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όχι μόνο τα κινητά τηλέφωνα παίζουν πλέον πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών από ό, τι στο παρελθόν, αλλά αυτές οι συσκευές έχουν και ένα σημαντικό αντίκτυπο σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ζωής των παιδιών.

Σήμερα, τα παιδιά διαθέτουν περισσότερη υπολογιστική ισχύ στην παλάμη τους από ότι είχαν οι γονείς τους σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή και έχουν πρόσβαση τόσο σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας όσο και σε δίκτυα 4G.

Οι γονείς, για σκοπούς τηλεπικοινωνίας, βασίζονταν στα οικιακά τηλέφωνα και αργότερα στα απλά συμβατικά κινητά τηλέφωνα για να επικοινωνούν, ενώ τα παιδιά σήμερα μπορούν να επικοινωνούν με τις επαφές τους σε πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικά δίκτυα, μέσω κειμένου, εικόνων, βίντεο και πολλών άλλων μέσων.

Επιπλέον, τα σύγχρονα smartphones ενσωματώνουν ψηφιακές κάμερες που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες των φωτογραφικών συσκευών που χρησιμοποιούσαν οι γονείς τους, μαζί με αρκετή μνήμη για να αποθηκεύουν ατελείωτα μουσικά κομμάτια, φωτογραφίες κ.τ.λ.
Ας προσθέσουμε τώρα σε αυτές τις δυνατότητες και την τεράστια ποικιλία εφαρμογών που επιτρέπουν τη ροή βίντεο, τα παιχνίδια και την κοινή χρήση περιεχομένου και θα καταλάβουμε γιατί τα παιδιά θέλουν να περνούν το χρόνο τους μπροστά σε μια οθόνη.

Ουσιαστικά, τα παιδιά έχουν πλέον έναν υπολογιστή, μια φωτογραφική μηχανή, ένα στερεοφωνικό, μια συσκευή αναπαραγωγής βίντεο και πολλά άλλα σε μια μόνο συσκευή που βρίσκεται στη διάθεσή τους 24 ώρες το 24ωρο.

Πώς τα προστατεύουμε;
Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μας χρησιμοποιούν τις συσκευές με ασφάλεια, με κλασική μέθοδο προστασίας την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου προγράμματος mobile security μπορεί να προστατέψει το κινητό τηλέφωνο του παιδιού σας από τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται.

Όμως, οι ειδικοί μας λένε ακόμα κάτι, συγκεκριμένα, ότι ο ειλικρινείς διάλογος με τα παιδιά, είναι η καλύτερη δικλείδα ασφάλειας και προστασίας τους. Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας είναι ραγδαίες, πράγμα που σημαίνει πως τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν σ’ έναν κόσμο που δεν έχει σχεδόν τίποτε κοινό με αυτόν που γνώρισαν οι παλαιότερες γενιές. Για αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να συνειδητοποιήσουμε αυτές τις διαφορές για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα ίδια μας τα παιδιά καθώς και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.

Βέβαια μην ζητάτε από τα παιδιά σας να σας μιμηθούν σε οτιδήποτε άλλο κάνετε, αλλά όχι με την δική σας συμπεριφορά έναντι του κινητού. Όταν ένας ενήλικας ασχολείται τόσο πολύ με το κινητό του τηλέφωνο φανταστείτε τι επιρροή έχει αυτή του η συνήθεια στα μιμητικά παιδιά.

Σύμφωνα με κάποιες πολύ πρόσφατες έρευνες για παράδειγμα, το Tik Tok είναι το instragram των παιδιών. Σαν εφαρμογή είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε ηλικίες 7-15 χρονών. Το πρόβλημα με αυτές τις ηλικίες είναι ότι δυσκολεύονται να καταλάβουν πόσο ψεύτικος είναι ο κόσμος των social media. Τους δημιουργείται ένας ψεύτικος ανταγωνισμός και η ανάγκη να έχουν πολλούς «φίλους» και να αυτοπροβληθούν.

Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αντίληψη που έχουν σε τεχνολογικά θέματα τα σύγχρονα παιδιά. Πως από πολύ μικρά μπορούν να κατανοήσουν την φιλοσοφία και την λειτουργία μίας συσκευής ή μίας εφαρμογής.

Ναι! Υπάρχουν και πολλά καλά που μπορούν να προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα στα παιδιά μας.
Προσπαθήστε να δώσετε και την άλλη πλευρά του νομίσματος στα παιδιά σας. Μπορείτε να βρείτε εφαρμογές και παιχνίδια γνώσεων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν από πολύ μικρά και να ακονίσουνε το μυαλό τους. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά εκπαιδευτικά κι ενημερωτικά βίντεο στο youtube που εξηγούν τα πάντα με έναν τρόπο που ο καλύτερος δάσκαλος δεν θα μπορούσε να τους τα εξηγήσει.

Ζωγραφική, χειροτεχνίες και κατασκευές κάνουν επίσης αυτή την τεχνολογία πιο διαδραστική στην καθημερινότητά τους.

Τα χρονικά όρια ενασχόλησης με το κινητό, ο έλεγχος ώστε να υπάρχει επικοινωνία μόνο με άτομα που γνωρίζει το παιδί μας ήδη από το σχολείο ή το συγγενικό μας περιβάλλον και η απαγόρευση ανάρτησης φωτογραφιών, είναι επίσης βασικά μέτρα προστασίας. Και ποτέ εγγραφή σε παιγνίδια και εφαρμογές με το πραγματικό τους όνομα.