Πολύχρωμοι παιδότοποι από τους 100Architects σε μεγαλουπόλεις του κόσμου

Περιδιαβαίνοντας τη Σαγκάη ή το Ντουμπάι, ενδέχεται να «σκοντάψεις» σε ένα ζωηρόχρωμο παιδότοπο ανάμεσα στα τσιμεντένια κτήρια. Είναι έργο του στούντιο ντιζάιν 100Architects, το οποίο προχωρά σε αστικές παρεμβάσεις που μετατρέπουν τυπικούς χώρους μιας πόλης σε πολύχρωμους παιδότοπους. Προσφάτως, το στούντιο εγκαινίασε συνεργασία με την εταιρεία αθλητικού και ψυχαγωγικού χωροταξικού σχεδιασμού Playgones και προτείνουν από κοινού αντίστοιχες εγκαταστάσεις στη Γαλλία.

Κάθε μία από τις δημόσιες δομές του 100Architects για ψυχαγωγία τόσο μικρών όσο και μεγάλων έχει συλληφθεί ως ιδέα γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα, διαφορετικό κάθε φορά: μια γιγαντιαία ντουζιέρα (πλήρης, με κύματα στο επίπεδο του εδάφους) ή ένα φωτισμένο κάστρο (με τούνελ στο εσωτερικό του). Ή, ο «Ιππόκαμπος» (από το κέντρο της εγκατάστασης αναπηδά νερό).

Τόσο το 100Architects όσο και η Playgones έχουν την πεποίθηση ότι ο αθλητικός και ψυχαγωγικός χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των μεγάλων αστικών προκλήσεων του αύριο και ότι θα επιτρέψει να επιστρέψει η ζωή στις γειτονιές, να δοθεί πνοή στις κοινότητες, ακόμη και να συνάψουν σχέσεις μεταξύ τους οι κάτοικοι. «Η προσέγγιση μεταξύ 100Architects και Playgones έχει νόημα σήμερα για δύο εταιρείες που γνωρίζει η μία την άλλη και η κάθε μία τρέφει εκτίμηση για την άλλη» υπογράμμισε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Playgones, Nicolas Lovera. «Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την ψυχαγωγική πολεοδομία και, κυρίως, είναι κοινή η επιθυμία μας να σημειώσουμε πρόοδο και να αντιμετωπίσουμε τις καινούργιες προκλήσεις των μελλοντικών χωροταξικών σχεδιασμών».

 

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Βίντεο