Έχω παραμελήσει τον εαυτό μου…

People photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Έχω παραμελήσει τον εαυτό μου, ο σύντροφος μου δεν μου λέει κάτι και πιστεύω πως κατά κάποιο τρόπο έχω βολευτεί με αυτό. Δεν είμαι, όμως, στα καλύτερα μου… ψυχολογικά. Τι να κάνω;

Το γεγονός ότι αναγνωρίζετε την ανάγκη για αλλαγή δείχνει τη συνειδητοποίηση της κατάστασης ως πρόβλημα και αποτελεί το πρώτο βήμα προς την επίλυσή της. Είναι φυσιολογικό μέσα στο πέρασμα των χρόνων οι σύντροφοι να αφήνονται, ειδικά όταν υπάρχουν και εξωτερικές δυσκολίες τις οποίες δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριστούν.

Μέσα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και την ανάγκη για ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, οι προσωπικές επιθυμίες συχνά αναβάλλονται ή χάνονται. Η σιωπή του συντρόφου πολλές φορές μπορεί να αφήσει ένα ηχηρό μήνυμα για όλα εκείνα τα θέλω στο «εγώ» και στο «εμείς» που δεν βρήκαν απάντηση.

Μπορεί να υπάρχουν περίοδοι που παραμελούμε τον εαυτό μας αλλά σημασία έχει να καταλάβουμε πως ήρθε η ώρα για μια αλλαγή. Η αλλαγή αυτή σχετίζεται με μια δυναμική έκφραση των αναγκών καθώς και τη συμπεριφορική ενεργοποίηση που στόχο έχει να ενισχύσει την αυτοφροντίδα και κατ’ επέκταση την ποιότητα της σχέσης.

Μάθετε να επιβραβεύετε και να ενισχύετε τον εαυτό σας καθώς και να επεξεργαστείτε όλες εκείνες τις δυσλειτουργικές σκέψεις και συναισθήματα που σας κράτησαν τόσο καιρό στάσιμη.

Επιπρόσθετα, μην ξεχνάτε πως η αλλαγή μέσα σε μια σχέση έρχεται και με την βοήθεια του συντρόφου όταν του εκφράζουμε τις πραγματικές ανησυχίες μας αλλά και τα προβλήματα που μας κρατούσαν μακριά. Γι’ αυτό το λόγο, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε ανοιχτά με τον σύντροφό σας.

 

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής
Ψυχίατρος – Σεξολόγος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Καθηγητής Ψυχιατρικής EUC
Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Παπαδόπουλος Δ. Περικλής
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Ταγματάρχη Δημήτρη Πουλίου 18, Έγκωμη
Τηλ: 22459555/ www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook – www.facebook.com/askitis.kypros