“Παρασύρομαι από τα συναισθήματά μου και δεν είμαι ψύχραιμη… Πώς να το διαχειριστώ;”

People photo created by 8photo - www.freepik.com

Ο ψυχολόγος από το Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνος Ασκητής, Ηλίας Βασιλειάδης, απαντά στις απορίες αναγνωστών του primetime.

Δείτε τι απαντά στην ερώτηση

Το σημαντικότερο δίπολο σε ό,τι αφορά τις συναισθηματικές μας εκφράσεις σε μια δύσκολη κατάσταση είναι η διάκριση της αντίδρασης από την απάντηση στο ερέθισμα που μας παρουσιάζεται.

Η αντίδραση είναι ενστικτώδης, παρορμητική και αυθόρμητη. Δεν επιδέχεται επεξεργασίας και την συνειδητοποιούμε κυρίως αφού έχει ολοκληρωθεί. Θα λέγαμε ότι μοιάζει με έναν αυτόματο πιλότο. Από την άλλη η απάντηση είναι πιο σύνθετη. Περιλαμβάνει την επεξεργασία, σε ένα πρώτο επίπεδο, του τι συμβαίνει, καθώς και την καλύτερη προετοιμασία αυτής της απάντησης. Μέσα από την επεξεργασία έχουμε την ευκαιρία να υπολογίσουμε πιθανές καταλήξεις της κατάστασης και να κάνουμε προετοιμαστούμε ανάλογα.

Το σημείο κλειδί που διαχωρίζει τις δύο περιπτώσεις είναι ακριβώς ο χρόνος επεξεργασίας. Εξασκώντας τον εαυτό μας σε μικρότερης έντασης ερεθίσματα και δίνοντας 1 ή 2 λεπτά να αναλογιστούμε τι σημαίνει η κατάσταση και πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί, ακόμα και αν μας φαίνεται πολύ προφανές καταφέρνουμε σταδιακά να αποκτούμε καλύτερη επίγνωση μιας κατάστασης και να καλλιεργούμε αυτή τη χρονική και γνωστική οριοθέτηση.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook