Παρατεταμένο κύμα ζέστης με υψηλές έως πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κατά περιόδους θα είναι έντονο και χρειάζεται προσοχή

Θερμό ρεύμα αέρα που σταδιακά θα εντείνεται τις επόμενες ημέρες σε πολύ θερμό αναμένεται να επηρεάζει την Μεσόγειο μέχρι και την δική μας περιοχή με την θερμοκρασία σε άνοδο και να σκαρφαλώνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αυλώνας από τα βόρεια κατηφορίζει σε βορειοδυτική Ευρώπη λόγω Αντικυκλώνα στον Ατλαντικό με παρουσία χαμηλού βαρομετρικού θα είναι και η αιτία της ανάβασης πολύ θερμού ρεύματος αέρα προς την Μεσόγειο με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό το ρεύμα αέρα θα επηρεάζει και την δική μας περιοχή όχι στον ίδιο βαθμό με Ελλάδα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής που στο εσωτερικό οι μέγιστες θα φτάνουν και θα ξεπερνούν και τους 40 βαθμούς.

Ετοιμαζόμαστε για ένα παρατεταμένο κύμα ζέστης διαρκείας που θα είναι έντονο για κάποιες ημέρες.

Ένα κύμα ζέστης που ξεκινά σταδιακά αυτές τις ημέρες και φαίνεται να έχει διάρκεια μέχρι και 6 Αυγούστου χωρίς να αποκλείεται να έχει συνέχεια δηλαδή 2-3 ημέρες πέραν τις 6 Αυγούστου αλλά αυτό θα φανεί σε κάποιες ημέρες από σήμερα.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό 40-43 βαθμούς χωρίς να αποκλείεται σε κάποια φάση να πάει και λίγο πιο πάνω προς Λευκωσία, στους 32-36 βαθμούς στα παράλια, στους 37-40 στα ημιορεινά και 30-37 στα ορεινά.

Δεν θα σταθώ στο κατά πόσο θα είναι έντονο αλλά πρόβλημα θα είναι η διάρκεια που μια διάρκεια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι πολύ κουραστικό και εξουθενωτικό.

Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας όπως αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων ειδικά τις θερμές ώρες της ημέρας, αποφυγή εργασιών στην ύπαιθρο, πίνουμε αρκετά υγρά, τρώμε ελαφρά και εννοείτε προτιμούμε χώρους που κλιματίζονται.

Απευθύνομαι προς την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις πολύ μεγάλες ανάγκες ρεύματος τις επόμενες ημέρες ώστε να μην παρατηρηθούν διακοπές ρεύματος που αυτό μπορεί να αφήσει νοικοκυριά και όχι μόνο χωρίς κλιματιστικό.

Τρίτη 27 Ιουλίου
Με κυρίως ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας με το αίθριο καιρικό σκηνικό να παραμένει και τις βραδινές ώρες.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής
Εσωτερικό: 38-40 βαθμούς. Τοπικά σε Λευκωσία έως 41 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 32-34
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 33-36
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 33-36
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 33-35
Ορεινά: 29-35
Τρόοδος: 28
Ημιορεινά: 35-39

Άνεμος: Βορειοανατολικό σε Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά, δυτικές περιοχές εσωτερικού αλλά και βόρειες περιοχές της οροσειράς, βόρειο-βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα δυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως έως 3 ενώ προς απόγευμα έως 4 μποφόρ στα νοτιοδυτικά, νότια και νοτιοανατολικά. Πρωινές ώρες διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 3 μποφόρ ενώ βραδινές ώρες Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 2-3 μποφόρ.

Καιρικές συνθήκες Τετάρτη μέχρι και Κυριακή 28/7-1/8 μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με το καιρικό σκηνικό να είναι θερμό έως πολύ θερμό.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό από 38 έως 41 βαθμούς(με ενδεχόμενο προς το τέλος της εβδομάδας έως 42-43 βαθμούς) ενώ στα παράλια 32-36 βαθμούς. Υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω βορειοανατολικού καταβάτη ανέμου από την οροσειρά προς τα νότια περιοχές επαρχίας Λεμεσού να ανεβάσει αρκετά την θερμοκρασία έως 38-39 βαθμούς τις πολύ πρωινές ώρες Τετάρτης ενώ μετά την στροφή των ανέμων σε νότιο-νοτιοδυτικό θαλάσσιο άνεμο η θερμοκρασία θα πέσει.

Άνεμος 1 έως 3 μποφόρ ενώ μεσημέρι με απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ με μικρές περιόδους και τοπικά έως 4 μποφόρ το απόγευμα..

Υγρασία σε χαμηλά έως πολύ χαμηλά ποσοστά τις επόμενες 6-7 ημέρες στο εσωτερικό στο 12-16% ενώ στα παράλια χαμηλά έως μέτρια στο 40-50%

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.