Τι να κάνετε για να πετύχετε τους στόχους που έχετε θέσει για τη νέα χρόνια σύμφωνα με έρευνα

Background photo created by Waewkidja - www.freepik.com

Η νέα χρονιά έχει μπει και κάθε άνθρωπος έχει θέσει τους στόχους του γι’ αυτήν και έτσι μια νέα έρευνα αποκαλύπτει τι πρέπει να κάνει για να τους πετύχει.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες για 12 μήνες αποκάλυψε ότι η διατύπωση των στόχων σας για τη νέα χρονιά έχει μεγάλη σημασία για το τελικό τους αποτέλεσμα, καθώς οι πιθανότητές σας να τους επιτύχετε σας αυξάνονται εάν, αντί να πείτε «θα σταματήσω ή θα αποφύγω να κάνω κάτι», πείτε «θα αρχίσω να κάνω κάτι».

Ο ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, Περ Κάρλμπρινγκ, και ένας εκ των συγγραφέων της σχετικής μελέτης δήλωσε:

«Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να σταματήσετε να τρώτε γλυκά για να χάσετε βάρος, είναι πιο πιθανό να τον επιτύχετε εάν λέτε: “Θα τρώω φρούτα αρκετές φορές την ημέρα”. Έτσι, θα χάσετε βάρος και θα διατηρήσετε τον στόχο σας για τη νέα χρονιά».
Μετά την πρόοδο των 1.066 συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 58,9% εκείνων που είχαν στόχους με θετική διατύπωση έκριναν ότι ήταν επιτυχημένοι.

Από την άλλη πλευρά, στην ομάδα που διατύπωσε τους στόχους της με αρνητικές φράσεις, μόνο το 47,1% των συμμετεχόντων θεώρησε ότι είχε επιτύχει τους στόχους του.

Επιπλέον, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι κυριότεροι στόχοι των συμμετεχόντων αφορούσαν στη βελτίωση της σωματικής υγείας (33%), στην απώλεια βάρους (20%), στην αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες (13%), στην προσωπική ανάπτυξη (9%) και στην πνευματική υγεία και στον ύπνο (5%).

Ως εκ τούτου, εάν οι στόχοι που θέτετε την Πρωτοχρονιά για όλο το έτος, συμπίπτουν με τους προαναφερθέντε ή, ακόμα και αν είναι διαφορετικοί, τότε το τέχνασμα για την επίτευξή τους είναι να τους εκφράσετε καταφατικά.

Ακόμα, αντί για δραστικές αλλαγές στη ζωή σας, θα μπορούσατε να σημειώνετε σταθερά βήματα και σταδιακά να επιβραβεύετε τις προσπάθειές σας.

 

Πηγή