Πιθανό μπλοκάρισμα χαμηλού Αφρικής από Αντικυκλώνα. Εν αναμονή των μαχών για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό της περιοχής μας

Αλλάζει από Πέμπτη απόγευμα και μετά ο καιρός σε περιοχές κεντρικής Μεσογείου με χαμηλό βαρομετρικό σε βορειοδυτική Ιταλία που ευνοείται από την κατάβαση Αυλώνα ψυχρού ρεύματος αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα της Μεσογείου. Αυτό το χαμηλό συνοδευόμενο από μετωπικές υφέσεις θα δίνει τοπικές βροχές και καταιγίδες σε περιοχές Ιταλίας, Ελλάδας και Βαλκανίων Παρασκευή και Σάββατο. Η δική μας περιοχή δεν φαίνεται για ακόμα μια φορά να επηρεάζεται και παραμένουμε ανεπηρέαστη από οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων και αυτό παίζει ρόλο ένας αντικυκλώνας που βρίσκεται σε κεντρική Μεσόγειο κινούμενος ανατολικά-νοτιοανατολικά μέχρι να καταρρεύσει εμποδίζοντας σε χαμηλό να εισέλθει στην περιοχή μας τουλάχιστον για 4-5 ημέρες.

Όμως νέο χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να εισέλθει σε κεντρική Μεσόγειο νότια Ιταλίας και νοτιοδυτικά της Ελλάδας από Αφρική μέχρι την Κυριακή 24 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα Κυριακή-Δευτέρα να παρατηρηθούν τοπικά έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές Ιταλίας και Ελλάδας(κυρίως από κεντρικά προς νότια χωρίς να επηρεάζονται ολόκληρες περιοχές αυτών των χωρών) που θα χρειάζεται προσοχή. Λόγω της θέσης που έχει δηλαδή ερχόμενο από Αφρική θα σηκώσει και σκόνη μαζί του προς κεντρική Μεσόγειο που δεν φαίνεται τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη όμως να μας απασχολήσει εμάς η σκόνη.

Κάτι που θέλω να πω είναι για αυτό το χαμηλό που έρχεται από Αφρική για το ενδεχόμενο αν θα αποκτήσει χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα ή αλλιώς medicane που μέσα από αυτό το φαινόμενο παρατηρούνται ισχυρές βροχοπτώσεις με ισχυρούς έως θυελλώδης ανέμους. Το αν θα καταφέρει να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα είναι νωρίς ακόμα αλλά το ενδεχόμενο είναι υπαρκτό κάτι που θα φανεί όταν θα εισέλθει στη Μεσόγειο και το πως θα συμπεριφερθεί. Θα σας κρατώ ενήμερους.

Όσο αφορά την δική μας περιοχή γενικώς θα παρακολουθούμε μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αλλά θα φανεί όμως αν το σύστημα από Αφρική θα είναι και η αιτία να αλλάξει ο καιρός προς το τέλος του μήνα που σε συνδυασμό εισχώρησης ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα προς την περιοχή μας να δημιουργηθεί κάποιο χαμηλό κοντά σε εμάς και να φέρει βροχές προς το τέλος του μήνα. Για αυτό που αναγράφει πιο πάνω σας το είχα αναφέρει στο χθεσινό δελτίο. Σήμερα παρατηρούνται κάποιες αλλαγές στην πορεία και συμπεριφορά του χαμηλού βαρομετρικού. Αυτό που φαίνεται σήμερα είναι να μπλοκάρεται η πορεία του και να παραμένει κυρίως μέσα στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ιταλίας και νοτιοδυτικά της Ελλάδας και να στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του. Το μπλοκάρισμα γίνεται από τον Αντικυκλώνα που θα εδραιωθεί στα Βαλκάνια ερχόμενος από τα δυτικά μη αφήνοντας το χαμηλό να κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά και να προσεγγίσει μερικώς την περιοχή μας ώστε να βοηθήσει σε κάποια ουσιαστική αλλαγή. Άρα με βάση και τα σημερινά καλό είναι να περιμένω να βγει το χαμηλό στη Μεσόγειο μέχρι Κυριακή και από κει και ύστερα να σας πω αν θα έχουμε βροχές προς το τέλος του μήνα ή όχι.

Όσο αφορά την θερμοκρασία δεν φαίνεται ιδιαίτερη μεταβολή παρόλο της μικρής ανόδου από Σάββατο και μετά. Τώρα αναλόγως της θέσης του χαμηλού σε κεντρική Μεσόγειο αλλά και το πόσο πιο κάτω θα κατεβεί η μύτη του Αυλώνα θα εξαρτηθεί και το πως θα διακυμανθεί η θερμοκρασία στην περιοχή μας την επόμενη εβδομάδα. Αυτό που έχω να πω είναι ότι θα παρατηρούνται σκαμπανεβάσματα χωρίς όμως να δεχόμαστε κάτι έντονο από ψυχρό ή θερμό ρεύμα αέρα. Έστω και ξυστά η μύτη του Αυλώνα θα μας επηρεάσει για αυτό αναμένονται τα θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας αύριο Παρασκευή 22/10 θα βρίσκεται μεταξύ ελαφρώς θερμού και ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία να μην παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές. Βασικά στην περιοχή μας επικρατεί ένα ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα με περαιτέρω εξασθένηση μέχρι Σάββατο με την θερμοκρασία σε μικρή ανεπαίσθητη άνοδο αλλά και πάλι σύντομα θα ακολουθήσει πτώση.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής η Κύπρος μέχρι Παρασκευή θα βρίσκεται με θερμοκρασίες έως και λίγο κάτω της κανονικής ενώ σταδιακά το Σάββατο θα είμαστε στα κανονικά έως ελαφρώς πάνω της κανονικής αφού εξασθενεί περαιτέρω το ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα. Το κύμα υψηλών θερμοκρασιών που επηρέαζε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εκτοπίζεται πιο ανατολικά λόγω του ότι το χαμηλό έφτασε σε Σκανδιναβία μεταφέροντας το θερμό ρεύμα αέρα μαζί του από τα νότια-νοτιοανατολικά του κράσπεδα. Με την θέση που θα έχει το χαμηλό και σε συνδυασμό Αντικυκλώνα δυτικά της Ισπανίας έχει ανοίξει διάδρομος κατάβασης ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα από τα βόρεια-βορειοδυτικά προς βόρεια-βορειοδυτική Ευρώπη που θα απλωθεί σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη με θερμοκρασίες κάτω της κανονικής. Ο Αντικυκλώνας από Ισπανία κινείται ανατολικά φτάνοντας μέχρι τα Βαλκάνια σπρώχνοντας μαζί του και τον Αυλώνα ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα ανατολικότερα.

Με λίγα λόγια αναμένεται μια μάχη θερμού και ψυχρού ρεύματος κοντά στην περιοχή μας με εμάς να βρισκόμαστε στη μέση αλλά και μάχη Αντικυκλώνα στα Βαλκάνια και χαμηλού στη Μεσόγειο που αυτές οι μάχες θα καθορίσουν και το καιρικό σκηνικό της Κύπρου την επόμενη εβδομάδα.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Βόρειο-Βορειοδυτικό 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 27-29 βαθμούς, στους 26-27 βαθμούς στα δυτικά και έως 27 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 14-22 βαθμούς και στους 23-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βόρειος-Βορειοδυτικός ενώ τοπικά στα νότια Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα παράλια έως 4 μποφόρ. Στα νοτιοδυτικά και νότια έως 5 μποφόρ απογευματινές ώρες.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-18 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Σάββατο 23 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Βόρειο-Βορειοδυτικό 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 27-29 βαθμούς(πιο τοπικά στο εσωτερικό έως 30), στους 26-27 βαθμούς στα δυτικά και έως 27 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 16-23 βαθμούς και στους 23-27 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα παράλια και τοπικά στο εσωτερικό έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-18 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Βόρειο-Βορειοδυτικό 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις. Πιο αυξημένες νεφώσεις στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κύπρου.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 27-29 βαθμούς(πιο τοπικά στο εσωτερικό έως 30), στους 26-27 βαθμούς στα δυτικά και έως 27 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 16-23 βαθμούς και στους 23-27 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Δυτικός-Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα παράλια έως 4 μποφόρ.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-18 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση με άνεμο Βόρειο-Βορειοδυτικό 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 27-29 βαθμούς, στους 25-26 βαθμούς στα δυτικά και στους 26-27 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 16-22 βαθμούς και στους 23-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Βορειοανατολικός ενώ στα νότια Νοτιοανατολικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα παράλια έως 4 μποφόρ αλλά από το απόγευμα και μετά με την προσέγγιση του Αυλώνα και την διαφορά στην θερμοκρασία των ρευμάτων αέρα αναμένεται ενίσχυση στα 3-4 έως 5 μποφόρ. Φαίνεται να μας έρχεται ενισχυμένο βόρειο ρεύμα αέρα με πτώση θερμοκρασίας.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Δευτέρας πέφτουν στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-18 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.