Πολύ έως αρκετά θερμό ρεύμα αέρα ανεβάζει την θερμοκρασία- Από Δευτέρα σε πτώση η θερμοκρασία

Πολύ θερμό το επόμενο διήμερο στην Κύπρο με την θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο αφού ανηφορίζει στην περιοχή μας πολύ έως αρκετά θερμό ρεύμα αέρα. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη με τα ποσοστά της να αυξάνονται λίγο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Από Δευτέρα 10 Μαΐου η θερμοκρασία σημειώνει πτώση αλλά παραμένει θερμό το καιρικό σκηνικό με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Μέγιστες θερμοκρασίες από 24 έως 34 βαθμούς μέχρι Πέμπτη 13 Μαΐου. Πέφτουν και τα ποσοστά σκόνης αλλά ίσως να παραμείνει σε πιο αραιή ποσότητα στη ατμόσφαιρα.

Για πιο ουσιαστική αλλαγή στο να πέσει περισσότερο η θερμοκρασία αλλά και για βροχές δεν φαίνεται μέχρι στιγμής κάτι για την επόμενη εβδομάδα. Μια αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα βόρεια της Κύπρου δεν κατηφορίζει προς την περιοχή μας και έτσι στο να έχουμε κάποιες βροχές το ρίσκο παραμένει χαμηλό. Ενδεχόμενο για νέα άνοδο στην θερμοκρασία λόγω πιο θερμού ρεύματος φαίνεται για το επόμενο Σάββατο με Κυριακή.

Ας δούμε αναλυτικά την καιρική εξέλιξη

Σάββατο 8 Μαΐου
θερμό έως ελαφρώς πολύ θερμό ρεύμα αέρα βρίσκεται στην περιοχή μας διατηρώντας υψηλές τις θερμοκρασίες. Όμως λόγω παρουσίας χαμηλού βαρομετρικού νοτιοδυτικά της Κύπρου που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του ανάποδα από τους δείκτες ενός ρολογιού στέλνει πιο θερμό ρεύμα(αρκετά θερμό ρεύμα αέρα βρίσκεται νότια της Κύπρου) με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία. Ταυτόχρονα σκάβει και σκόνη από Αφρική και την απλώνει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δροσερό ασταθές και ψυχρό ρεύμα αέρα συνοδεία χαμηλών βαρομετρικών βρίσκονται σε περιοχές κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με ασταθείς καιρικές συνθήκες. Το χαμηλό βαρομετρικό δυτικά της Αγγλίας από τα νότια-νοτιοανατολικά του κράσπεδα βγάζει θερμό ρεύμα αέρα ενώ από τα βόρεια-βορειοδυτικά του κράσπεδα κατεβάζει ψυχρό ρεύμα αέρα.

Καιρικές Συνθήκες: Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις. Πρωινές ώρες τοπική χαμηλή νέφωση στα ανατολικά. Σκόνη στην ατμόσφαιρα. Βραδινές ώρες τοπικές νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα. Ασθενής υψηλή ατμοσφαιρική πίεση στα 1014hpa
Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής.

Εσωτερικό: 32-35 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 27-29
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 27-29
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28-30
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 27-29
Ορεινά: 25-30
Τρόοδος: 25
Ημιορεινά: 30-32

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 12 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 12 έως 15 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 16 βαθμοί και στους 17-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Πρωινές ώρες Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα Βορειοδυτικό έως Νότιο-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ . Πάνω στα ορεινά Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα που δηλώνει την θερμή μεταφορά στην ατμόσφαιρα της Κύπρου 1 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 3 μποφόρ.

Κυριακή 9 Μαΐου
Αρκετά θερμό ρεύμα αέρα επηρεάζει τη περιοχή της Κύπρου με την θερμοκρασία σε περαιτέρω μικρή άνοδο και έτσι το καιρικό σκηνικό να είναι πιο θερμό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται και σκόνη ερχόμενη από Αφρική.

Το χαμηλό βαρομετρικό δυτικά της Αγγλίας από τα βόρεια-βορειοδυτικά του κράσπεδα κατεβάζει ψυχρό ρεύμα αέρα με αποτέλεσμα να παρατηρείται κατάβαση Αυλώνα προς νοτιότερα τμήματα που εκτείνεται μέχρι βορειοδυτικά της Ισπανίας. Αυτό αναγκάζει σε ανέβασμα θερμού έως πολύ θερμού ρεύματος αέρα σε περιοχές της Μεσογείου αλλά μέχρι και περιοχές κεντρικής Ευρώπης που σε συνδυασμό με υψηλές πιέσεις-αντικυκλώνες δίνουν καλές καιρικές συνθήκες.

Καιρικές Συνθήκες: Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις. Μεσημεριανές ώρες τοπικές νεφώσεις και στη μέση ατμόσφαιρα από ορεινά προς εσωτερικό και ανατολικά. Σκόνη στην ατμόσφαιρα. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός. Ασθενής χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση λόγω αβαθές ασθενούς χαμηλού βαρομετρικού στην περιοχή μας στα 1009hpa.
Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής.

Εσωτερικό: 34-37 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 28-31
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 28-30
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28-30
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 28-30
Ορεινά: 27-32
Τρόοδος: 26
Ημιορεινά: 32-34

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 15 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 15 έως 18 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 18 βαθμοί και στους 18-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ πρωινές ώρες ενώ μεσημέρι με απόγευμα στα 2 έως 3 και παροδικά έως 4 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βόρειο-Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.