Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και καλές καιρικές συνθήκες-Όχι σε άσκοπες μετακινήσεις τις θερμές ώρες της ημέρας.

Θερμό έως πολύ θερμό ρεύμα αέρα στην ατμόσφαιρα της Μεσογείου βάζει την Κύπρο κάτω από υψηλές έως πολύ υψηλές θερμοκρασίες πάνω της κανονικής.

Αυλώνας από τα βόρεια που κατηφόρισε σε βορειοδυτική Ευρώπη λόγω Αντικυκλώνα στον Ατλαντικό με παρουσία χαμηλού βαρομετρικού θα είναι και η αιτία της ανάβασης πολύ θερμού ρεύματος αέρα προς την Μεσόγειο με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό το ρεύμα αέρα θα επηρεάζει και την δική μας περιοχή όχι στον ίδιο βαθμό με Ελλάδα αλλά κατά διαστήματα θα είναι έντονο με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής που στο εσωτερικό οι μέγιστες θα φτάνουν και θα ξεπερνούν και τους 40 βαθμούς.

Μπαίνουμε σε ένα παρατεταμένο κύμα ζέστης διαρκείας που θα είναι έντονο για κάποιες ημέρες.

Ένα κύμα ζέστης που έχει ξεκινήσει και φαίνεται να έχει διάρκεια μέχρι και 6 Αυγούστου χωρίς να αποκλείεται να έχει συνέχεια δηλαδή 2-3 ημέρες πέραν τις 6 Αυγούστου αλλά αυτό θα φανεί σε λίγες ημέρες.Τελειώνει με άγριες διαθέσεις ο Ιούλιος και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και ο Αύγουστος με ιδιαίτερα πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό 40-43 βαθμούς χωρίς να αποκλείεται σε κάποια φάση να πάει και λίγο πιο πάνω προς Λευκωσία, στους 32-36 βαθμούς στα παράλια, στους 37-40 στα ημιορεινά και 30-37 στα ορεινά. Το πιο επικίνδυνο είναι κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας από τις 1100 μέχρι και τις 1600 που ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και ηλιοφάνειας δημιουργούν ένα επικίνδυνο συνδυασμό θερμοπληξίας του οργανισμού μας. Τα βράδια αν και θα επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι τόσο πρόβλημα αφού απουσιάζει ο ήλιος.

Δεν θα σταθώ στο κατά πόσο θα είναι έντονο. Το πρόβλημα θα είναι η διάρκεια που μια διάρκεια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι πολύ κουραστική και εξουθενωτική.
Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας όπως αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων ειδικά τις θερμές ώρες της ημέρας, αποφυγή εργασιών στην ύπαιθρο, πίνουμε αρκετά υγρά, τρώμε ελαφρά και εννοείτε προτιμούμε χώρους που κλιματίζονται.

Απευθύνομαι και σήμερα προς την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις πολύ μεγάλες ανάγκες ρεύματος τις επόμενες ημέρες ώστε να μην παρατηρηθούν διακοπές ρεύματος που αυτό μπορεί να αφήσει νοικοκυριά και όχι μόνο χωρίς κλιματιστικό.

Τετάρτη 28 Ιουλίου
Με κυρίως ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας με το αίθριο καιρικό σκηνικό να παραμένει και τις βραδινές ώρες.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής
Εσωτερικό: 39-41 βαθμούς.
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 33-36
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 33-36. Τοπικά λόγω βορειοανατολικού καταβάτη ανέμου τις πρωινές ώρες να φτάσει τους 38-40 για λίγη ώρα ενώ με την αλλαγή φορά του ανέμου θα πέσει κάτω από τους 36 βαθμούς.
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 33-36
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 33-35
Ορεινά: 29-35
Τρόοδος: 28
Ημιορεινά: 35-39

Άνεμος: Πρωινές ώρες Βόρειο-Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα ανατολικά-νοτιοανατολικά έως 4 μποφόρ. Μεσημέρι προς απόγευμα Βόρειο σε Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά, δυτικές περιοχές εσωτερικού αλλά και βόρειες περιοχές της οροσειράς, Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα στα δυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές από Νοτιοανατολικό σε Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως έως 3 και παροδικά έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2-3 και παροδικά έως 4 μποφόρ.

Καιρικές συνθήκες Πέμπτη μέχρι και Κυριακή 28/7-1/8 μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με το καιρικό σκηνικό να είναι θερμό έως πολύ θερμό.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό από 39 έως 41 βαθμούς(με ενδεχόμενο προς το τέλος της εβδομάδας έως 42-43 βαθμούς) ενώ στα παράλια 32-36 βαθμούς.
Άνεμος 1 έως 3 μποφόρ ενώ μεσημέρι με απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ με μικρές περιόδους και τοπικά έως 4 μποφόρ το απόγευμα..

Υγρασία σε χαμηλά έως πολύ χαμηλά ποσοστά τις επόμενες 6-7 ημέρες στο εσωτερικό στο 12-16% ενώ στα παράλια χαμηλά έως μέτρια στο 40-50%. Είναι το μόνο θετικό αφού τα ποσοστά της υγρασίας δεν θα είναι αυξημένα.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.