Να το προσέχεις για να το έχεις!

Background photo created by jannoon028 - www.freepik.com

Το κινητό μας είναι σημαντικό, απαραίτητο κομμάτι της ζωής μας, το μέσο επικοινωνίας με την οικογένεια, με συναδέλφους, με φίλους. Και δαπανούμε αρκετά για να το αποκτήσουμε. Οπότε, μας ενδιαφέρει πλέον πάρα πολύ η υγεία και η μακροζωία του.

5 Συμβουλές για να χαρίσετε μακροζωία στο κινητό

Μέσα από πάμπολλες συμβουλές ειδικών, διακρίνουμε πέντε βασικούς κανόνες, που θα πρέπει να έχει υπόψη αλλά και να εφαρμόζει στην πράξη ο καθένας μας, που θέλει όχι
μόνο να προστατεύσει το κινητό του, αλλά και να το διατηρεί στην καλύτερη κατάσταση λειτουργίας. Αν λοιπόν δεν είστε από αυτούς που μέσα στις συνεχώς και πιο δύσκολες
συνθήκες, δεν νοιάζονται αφού κάθε χρόνο αγοράζουν άλλο κινητό, οι συμβουλές αυτές σας ενδιαφέρουν.

 1. Ενημέρωση αναβαθμίσεων
  Ένας βασικός κανόνας διατήρησης της υγείας του κινητού σας, για να διατηρείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό γρήγορο, είναι να ενημερώνετε με τις αναβαθμίσεις τόσο το βασικό
  λογισμικό του, όσο και τα λογισμικά τρίτων, κυρίως δηλαδή τις εφαρμογές. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος, αλλά το όφελος είναι πολλαπλάσιο.Τόσο τα κινητά με Android όσο κι αυτά με iPhone, διαθέτουν δυνατότητες για αυτόματη ενημέρωση των εφαρμογών, οπότε αξιοποιείστε την δυνατότητα αυτή, ενεργοποιώντας
  την αυτόματη ενημέρωση.

  Αυτόματη ενημέρωση σε Android & iPhone
  Στις συσκευές με Android, μπορείτε να ελέγξετε αν είναι ενεργοποιημένη η αυτόματη ενημέρωση, αν ανοίξετε το Play Store και κυλώντας το μενού στην αριστερή πλευρά της οθόνης βρείτε και πατήσετε το Settings και ελέγξετε αν είναι επιλεγμένο το «Auto-update apps». Αν όχι, καλό είναι να το επιλέξετε. Αν έχετε iPhone, πηγαίνετε στο Settings, επιλέξετε iTunes & App Store βρείτε την επιλογή «App Updates» που πρέπει – αν δεν είναι ήδη – να την θέσετε στο «On».

  Για την αυτόματη αναβάθμιση του βασικού συστήματος Android ανοίξετε το Settings και βρείτε το «Update». Μπορείτε επίσης να περιμένετε κι όταν η συσκευή σας δώσει μήνυμα ότι επίκειται αναβάθμιση να επακολουθήσετε τις υποδείξεις. Η Google δίνει σε μηνιαία βάση – τις πρώτες μέρες κάθε μήνα – αναβάθμιση των παραμέτρων ασφάλειας του Android, οπότε το να θυμόμαστε στα μέσα κάθε μήνα να ψάχνουμε για ενημέρωση του λογισμικού, θα είναι μια καλή συνήθεια.

  Στα iPhone υπάρχει δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης και εγκατάστασης των αναβαθμίσεων. Για να εγκαταστήσετε την αυτόματη ενημέρωση, πηγαίνετε στο Settings -> General -> Software Update. Αν υπάρχει ενημέρωση σε εκκρεμότητα, θα κληθείτε να την εγκαταστήσετε. Αν όχι, πατήστε το «Automatic Updates» για να ενεργοποιήσετε την δυνατότητα αυτή.

 2. Αποθηκευτικός χώρος μνήμης 

  Η «εσωτερική» υγεία του κινητού σας είναι επίσης μεγάλης σημασίας. Οι συσκευές αυτές, έχουν συγκεκριμένο -περιορισμένο – μέγεθος αποθηκευτικής μνήμης, γι αυτό και δεν θα πρέπει να έχουμε πολλές εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούμε. Ο τακτικός καθαρισμός από εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούμε, θα μας εξοικονομήσει χώρο στην συσκευή και κυρίως, δεν θα αναγκάζει το κινητό να τρέχει άλλες εφαρμογές σε τρέχουσα μνήμη, κάτι που περιορίζει σημαντικά την ταχύτητα του κινητού μας καταναλώνοντας σημαντικές από τις δυνατότητές του.
  Η διαγραφή εφαρμογών στο iPhone είναι εύκολη υπόθεση – πατήστε συνεχόμενα το εικονίδιο της εφαρμογής και όταν αρχίσει να κινείται πατήστε «X». Για τους χρήστες Android, αφού πατήσουν συνεχόμενα το εικονίδιο της εφαρμογής, πρέπει να επιλέξουν το «App Info» για να εμφανιστεί το εικονίδιο με το «i», από όπου μπορεί να απεγκατασταθεί η εφαρμογή.

 3. Προστατευτική θήκη
  Για την φυσική του προστασία, πρώτα – πρώτα απαραίτητη είναι η θήκη. Δεν υπάρχει επαρκής προστασία του κινητού χωρίς θήκη. Όταν επιλέγετε θήκη, προσέξτε ώστε αυτή να επικαλύπτει καλά την συσκευή. Δεν έχει σημασία η αξία της θήκης, αλλά το να υπάρχει για να προστατεύει το κινητό σας από κτυπήματα ενώ σίγουρα έτσι διατηρείται και σε καλύτερη κατάσταση.
  Αφού το προστατεύετε μέσα σε θήκη, αφιερώστε και μερικά λεπτά για την καθαριότητά του. Σκουπίστε βρωμιές, σκόνη κ.τ.λ. μια φορά την εβδομάδα, δώστε σημασία στον καθαρισμό των εισόδων φόρτισης, καλωδίου ήχου, στο μικρόφωνο, το ηχείο κ.τ.λ. Μια μπατονέτα (αυτή που χρησιμοποιούμε για τα αυτιά) θα είναι πολύ βοηθητική.
 4. Προστασία από υψηλές θερμοκρασίες
  Ίσως η πιο επίκαιρη λόγω καιρού στην Κύπρο την περίοδο αυτή, είναι η προστασία από ψηλές θερμοκρασίες. Πρώτα απ όλα, προστασία από ψηλή θερμοκρασία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι να αφαιρούμε την συσκευή από τον φορτιστή μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση, που είναι μια διαδικασία που φέρνει θερμότητα. Επίσης, ποτέ μην αφήνετε το κινητό σας σε απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Κι αν το χρησιμοποιείτε για πολλή ώρα, αφήστε το λίγο να «ξεκουραστεί». Η θερμοκρασία, είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της μακροβιότητας του κινητού σας.
 5. Αρχειοθετηση δεδομένων
  Τέλος, όσο και αν πάντα το αντιλαμβανόμαστε αργά, η αρχειοθέτηση των δεδομένων μας, μπορεί να μην προσφέρει ιδιαίτερα στην μακροζωία του κινητού μας, προσφέρει όμως σε εμάς στις περιπτώσεις που δεν πετύχουμε ακριβώς την διατήρηση της υγείας της συσκευής μας.
  Αν έχετε iPhone ελέγξετε από το Settings αν είναι ενεργοποιημένη η αρχειοθέτηση στο iCloud. Επιλέξετε το όνομά σας στο πάνω μέρος της οθόνης και ακολούθως μέσω του iCloud επιλέξετε το iCloud Backup και επιλέξετε το «On». Για τα Android αν και διαφέρει η διαδικασία από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, ο γενικός κανόνας είναι να επιλέξετε Google και ακολούθως Backup.