Προσοχή λόγω ισχυρών ανέμων με την θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση

Ολοένα και περισσότερο σπάζει σταδιακά η ζέστη στην περιοχή μας με το ελαφρώς θερμό έως θερμό ρεύμα αέρα να εκτοπίζεται πιο ανατολικά-νοτιοανατολικά από δροσερό έως ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα που αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας. Αυτή η υποχώρηση του θερμού ρεύματος αέρα συνεχίζεται και αύριο Πέμπτη 23/9 με την θερμοκρασία να υποχωρεί πιο κάτω και φτάνουμε την Παρασκευή 24/9 με ελαφρώς δροσερό έως δροσερό ρεύμα αέρα να μας επηρεάζει ρίχνοντας περαιτέρω την θερμοκρασία για να είμαστε πιο κάτω της κανονικής.

Σε μικρή ελαφρά άνοδο το Σάββατο 25/9 συνεχίζοντας να είμαστε λίγο κάτω της κανονικής και περαιτέρω μικρή άνοδο την Κυριακή και Δευτέρα 26-27/9 ώστε να είμαστε στις κανονικές έως ελαφρώς πάνω της κανονικής. Κυριακή και Δευτέρα η άνοδος θερμοκρασίας θα οφείλεται σε ρεύμα αέρα από Μέση Ανατολή όχι όμως σε έντονο βαθμό και αυτό θα είναι πρόσκαιρο αφού από Τρίτη μέχρι Πέμπτη 28-30 Σεπτεμβρίου η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση.

Άρα με τα πιο πάνω μπορούμε να καταλάβουμε ότι θα συνεχιστούν τα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας χωρίς όμως να μας έρχεται θερμό ρεύμα αέρα τέτοιο που θα ανεβάσει την θερμοκρασία στα επίπεδα που έχουμε τις τελευταίες ημέρες.

Από θέμα βροχών με αυτήν την αλλαγή που φαίνεται δεν φαίνεται να κερδίζουμε και πολλά. Αναμένεται ένα μικρό ρίσκο κυρίως για τοπικά, περιορισμένα τοπικά φαινόμενα χωρίς να επηρεάζονται αρκετές περιοχές του νησιού. Δεν φαίνεται να έχουμε τα φαινόμενα βροχής σε έκταση και ένταση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής είναι η αισθητή πτώση θερμοκρασίας και η σημαντική ενίσχυση των ανέμων με τις βροχές να είναι μηδαμινές.

Εγκλωβισμός ψυχρού ρεύματος αέρα δηλαδή αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα στα Βαλκάνια και γενικά σε Ανατολική Ευρώπη δίνει θερμοκρασίες πιο κάτω της κανονικής με την δική μας περιοχή αύριο Πέμπτη να πέφτει και λίγο κάτω της κανονικής. Αυτή η αποκομμένη ψυχρή λίμνη θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της απλώνοντας τα πλοκάμια της και πιο νότια-νοτιοανατολικά την Παρασκευή επηρεάζοντας σε πιο ήπιο βαθμό την Κύπρο πρόσκαιρα. Αυτή θα είναι και η αιτία της αισθητής πτώσης θερμοκρασίας που αναμένεται στην περιοχή μας. Δεν αναμένεται όμως να φέρει αύξηση στο ρίσκο βροχής λόγω της θέσης του ρεύματος αέρα και έτσι παραμένει χαμηλό το ρίσκο για τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα και αν θα καταφέρει να δώσει στο τέλος κάτι.

Μετά η επιρροή του ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα παίρνει θέση στην περιοχή μας ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα. Μέχρι και το τέλος του μήνα δεν φαίνεται να εισέρχεται στην περιοχή μας θερμό ρεύμα και παραμένουμε κάτω από ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα με μικρή άνοδο θερμοκρασίας Κυριακή-Δευτέρα και μικρή πτώση τις τελευταίες 3 ημέρες του μήνα για να είμαστε στις κανονικές έως ελαφρώς πάνω της κανονικής. Ενδεχόμενο να ανέβει και πάλι λίγο η θερμοκρασίας αρχές Οκτωβρίου.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση στα παραθαλάσσια και άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά, προς εσωτερικό και ανατολικά με πολύ μικρό ρίσκο τοπικών περιορισμένων βροχών. Προς τα μεσάνυχτα και αυγινές ώρες Παρασκευής υπάρχει ένα μικρό ρίσκο τοπικών περιορισμένων βροχών στα βόρεια.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή πτώση και θα είναι στο εσωτερικό στους 32-33 βαθμούς με ενδεχόμενο πολύ τοπικά σε Λευκωσία και ανατολικό τμήμα του εσωτερικού έως 34 βαθμούς, στους 29-31 βαθμούς στα δυτικά και στους 30-32 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 20-27 βαθμούς και στους 29-32 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 4 έως 5 μποφόρ ενώ σε αρκετές περιοχές και έως 5-7 μποφόρ ειδικά στα παραθαλάσσια με ριπές έως και 7-8 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 4 μποφόρ αλλά τοπικά έως 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 19-22 βαθμούς στα παράλια και 12-15 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

Πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις με ενισχυμένο άνεμο όχι στα επίπεδα της Πέμπτης στα 3 έως 4 μποφόρ και τοπικά έως 5 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά, εσωτερικό και νότια με μικρό ρίσκο τοπικών περιορισμένων βροχών.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε περαιτέρω πτώση και θα είναι στο εσωτερικό στους 28-30 βαθμούς, στους 27-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 17-23 βαθμούς και στους 24-28 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βόρειος-Βορειοδυτικός έως Νοτιοανατολικός-Νοτιοδυτικός με περαιτέρω εξασθένηση στα 2 έως 3 μποφόρ και πιο τοπικά έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 19-22 βαθμούς στα παράλια και 11-14 βαθμούς στα ορεινά.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου

Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε περαιτέρω πτώση και θα είναι στο εσωτερικό στους 31-32 βαθμούς, στους 29-31 βαθμούς στα δυτικά και στους 30-32 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 20-25 βαθμούς και στους 25-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Βόρειος-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 6-10 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου

Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε περαιτέρω πτώση και θα είναι στο εσωτερικό στους 32-33 βαθμούς, στους 30-32 βαθμούς στα δυτικά και στους 30-33 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 21-26 βαθμούς και στους 26-31 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Βορειοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Βόρειος-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-21 βαθμούς στα παράλια και 8-12 βαθμούς στα ορεινά.

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου

Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε περαιτέρω πτώση και θα είναι στο εσωτερικό στους 33-34 βαθμούς, στους 30-32 βαθμούς στα δυτικά και στους 30-33 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 22-27 βαθμούς και στους 27-32 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Δυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Δευτέρας πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 19-21 βαθμούς στα παράλια και 9-12 βαθμούς στα ορεινά.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.