Έρχεται ο πρώτος εξωτερικός αερόσακος

Μία γερμανική εταιρεία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της παθητικής ασφάλειας του αυτοκινήτου. Ανέπτυξε έναν εξωτερικό αερόσακο, ο οποίος υπόσχεται σημαντική μείωση των δυνάμεων που αναπτύσσονται σε μία πλευρική σύγκρουση και μεγαλύτερη ασφάλεια για τους επιβαίνοντες.

Ο νέος εξωτερικός αερόσακος της ZF βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του αυτοκινήτου, κάτω από τις πόρτες και λειτουργεί επί της ουσίας ενεργητικά και όχι παθητικά.

Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσεται όταν το σύστημα αντιληφθεί ότι επίκειται η πλευρική σύγκρουση και πριν το όχημα που πλησιάζει ακουμπήσει τις πόρτες του αυτοκινήτου.

Το σύστημα απαιτεί 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να δώσει την εντολή και να «πυροδοτηθεί» ο αερόσακος.

Η γερμανική εταιρεία αναφέρει ότι η νέα αυτή τεχνολογία αναμένεται να είναι σωτήρια, καθώς, σύμφωνα με τις μελέτες, η σοβαρότητα των τραυματισμών των επιβαινόντων μπορεί να μειωθεί έως και 40%, μιας και οι αερόσακοι θα απορροφούν μεγάλο μέρος της ενέργειας της σύγκρουσης.

Η σωστή λειτουργία του συστήματος επιτυγχάνεται μέσω αλγόριθμου, ο οποίος αξιοποιεί τα «μάτια» του αυτοκινήτου (ραντάρ, lidar και κάμερες).

Το αποτέλεσμα της χρήσης του αερόσακου, που έχει όγκο 280 έως 400 λίτρα ανάλογα με το αυτοκίνητο, μειώνει τη «διείσδυση» του οχήματος που συγκρούεται στα πλευρά του αυτοκινήτου έως και 30%.

Η μαζική παραγωγή αυτοκινήτων με τέτοιους αερόσακους αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2023.

 

Πηγή