Μετά την πτώση θερμοκρασίας έρχεται και πάλι μικρή άνοδος. Πτώση με τοπικές βροχές από απόγευμα Σαββάτου

Μετά την πτώση θερμοκρασίας έρχεται και πάλι από αύριο Παρασκευή μικρή άνοδος θερμοκρασίας και περαιτέρω μέχρι Σάββατο για να ξεπερνούμε λίγους βαθμούς την κανονική. Ευτυχώς όμως το διάστημα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής θα είναι σύντομο αφού αναμένεται εκ νέου πτώση θερμοκρασίας από Κυριακή και να πέφτουμε λίγους βαθμούς κάτω της κανονικής. Λίγες παροδικές τοπικές βροχές.

Περιοχές κεντρικής Μεσογείου και ειδικά η Ελλάδα λόγω οργανωμένου χαμηλού βαρομετρικού και μαζί με ψυχρό έως ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα θα συνεχίσουν να την επηρεάζουν μέχρι Σάββατο με βροχές και καταιγίδες. Αναμένονται τοπικά και έντονα καιρικά φαινόμενα με αρκετές ποσότητες βροχής για αυτό χρειάζεται προσοχή σε Ελλάδα για ισχυρά φαινόμενα και πλημμύρες. Εμείς συνεχίζουμε απλά θεατές χωρίς να επηρεαζόμαστε εκτός από περιορισμένα και διάσπαρτα φαινόμενα όχι κάτι το ιδιαίτερο. Αν και σχετικά κοντά δεν επηρεαζόμαστε αποκλειστικά από οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων για αυτό ότι πάρουμε θα είναι σε μικρό βαθμό.

Μπορείτε να δείτε και στους χάρτες που σας ετοίμασα την θέση και πορεία που θα ακολουθήσει αυτή η διαταραχή. Πέμπτη βράδυ προς Παρασκευή δεν μετακινείται ιδιαίτερα από την θέση του και μαζί με τα μέτωπα κακοκαιρίας συνεχίζει να δίνει βροχές και καταιγίδες στην ευρύτερη περιοχή. Παρασκευή μεσημέρι κινείται λίγο ανατολικά-βορειοανατολικά προς Πελοπόννησο με το καιρικό σκηνικό να παραμένει άστατο. Φτάνοντας μεσημέρι Σαββάτου το χαμηλό εισέρχεται προς το Αιγαίο μαζί με μέτωπα κακοκαιρίας αλλά οδεύει προς εξασθένηση με τα φαινόμενα να συνεχίζουν να παρατηρούνται αλλά σταδιακά να χάνουν την δυναμική τους. Το ψυχρό μέτωπο της διαταραχής πλησιάζει την Κύπρο ναι αλλά σε μεγάλο βαθμό εξασθένησης και αρκετά αποδυναμωμένο. Άρα δεν φαίνεται να παίρνουμε κάτι αξιόλογο από θέμα βροχών εκτός από τοπικού και περιορισμένου χαρακτήρα. Κερδίζουμε περισσότερο σε πτώση θερμοκρασίας.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας αύριο Παρασκευή 15/10 θα αρχίσει να επηρεάζεται από ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο. Το ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα ανηφορίζει από τα νότια-νοτιοανατολικά κράσπεδα του χαμηλού. Μέχρι και Σάββατο αργά το μεσημέρι θα επηρεαζόμαστε από αυτό το ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει μια μικρή περαιτέρω άνοδο αλλά από το απόγευμα με την βορειοανατολική πορεία του χαμηλού προς Μαύρη θάλασσα αναμένεται αλλαγή στο ρεύμα αέρα. Ανοίγει διάδρομος στο να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Κύπρου ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να ξεκινά την κάθοδο.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής σε Ευρώπη και Κύπρο θα δείτε μέσα από τον χάρτη την περιοχή μας να βρίσκεται με θερμοκρασίες λίγο πάνω της κανονικής αύριο Παρασκευή. Παρασκευή και μέχρι Σάββατο απόγευμα επανερχόμαστε με θερμοκρασίες λίγο πάνω της κανονικής αλλά από βράδυ Σαββάτου και μετά με την απομάκρυνση του χαμηλού βαρομετρικού από Ελλάδα δροσερό ρεύμα αέρα εισέρχεται στην περιοχή μας και να οδεύουμε με θερμοκρασίες κάτω της κανονικής. Ο αντικυκλώνας εμποδιστής βρίσκεται βορειοδυτικά περιοχή Ηνωμένου Βασιλείου και χαμηλού βαρομετρικού στην Σκανδιναβία ευνοούν στην κατάβαση Αυλώνα ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα από τα βόρεια προς κεντρική Μεσόγειο.

Ο Αντικυκλώνας εμποδιστής τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί ανατολικά προς κεντρική Ευρώπη με κατάρρευση. Ένας νέος Αντικυκλώνας όμως κατηφορίζει προς Ευρώπη φτάνοντας σε κεντρική Ευρώπη που με την θέση που θα έχει φαίνεται να μας διατηρεί με θερμοκρασίες και κάτω της κανονικής από Κυριακή μέχρι Παρασκευή 17-22/10 και έτσι η επόμενη εβδομάδα να είναι με φθινοπωρινές θερμοκρασίες. Υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω του ψυχρού έως δροσερού ρεύματος που κατηφορίζει προς Μεσόγειο να φέρει κάποια αστάθεια με τοπικές βροχές στην περιοχή μας Δευτέρα μέχρι Τετάρτη 18-20/10.

Να σας πω και λίγο την τάση για επόμενο ΣαββατοΚυριάκο 23-24/10. Μέσα στο χάρτη θα δείτε ένα χαμηλό βαρομετρικό στον Αντλαντικό που τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στον Αντλαντικό, θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του με ανατολική πορεία. Από τα νότια-νοτιοανατολικά του κράσπεδα ανεβάζει θερμό ρεύμα αέρα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Με την ανατολική πορεία του χαμηλού αυτό το ρεύμα αέρα θα μετακινείται ανατολικά και αναμένεται να αλλάξει τον καιρό σε αρκετές Ευρωπαικές χώρες με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Αυτή η πορεία θα εκτοπίζει και τον αντικυκλώνα σε κεντρική Ευρώπη πιο ανατολικά για αυτό και εμείς θα έχουμε πιο φθινοπωρινές θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα. Αυτό το ανέβασμα όμως του θερμού ρεύματος προς Ευρώπη υπάρχει το ενδεχόμενο να καταρρεύσει προς την δική μας περιοχή το επόμενο Σάββατο μέχρι Δευτέρα 23-25/10 με την θερμοκρασία σε άνοδο. Πιθανόν σύντομο αυτό το διάστημα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής διότι το διάστημα 26-30 Οκτωβρίου φαίνεται εκ νέου πτώση θερμοκρασίας με ενδεχόμενο λίγων τοπικών βροχών.

Τα πιθανά διαστήματα για τοπικού και περιορισμένου χαρακτήρα φαινόμενα Σάββατο-Κυριακή 16-17/10 μέχρι και πρωινές ώρες Κυριακής αλλά όχι σε όλο το νησί και θα είναι περιορισμένα. Περίπου από αργά το απόγευμα προς βράδυ Σαββάτου μέχρι πρωινές ώρες Κυριακής υπάρχει ένα μικρό ρίσκο τοπικών και περιορισμένων βροχών κυρίως στο δυτικό και βόρειο τμήμα του νησιού με βελτίωση μετά το μεσημέρι Κυριακής.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και πολύ τοπική χαμηλή νέφωση δυτικά και βόρεια με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό. Θα παρατηρούνται επίσης σε διάφορες περιοχές και υψηλές νεφώσεις δηλαδή νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 29-31 βαθμούς, έως 27-28 βαθμούς στα δυτικά και νότια και έως 29 βαθμούς στα νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 18-24 βαθμούς και στους 25-28 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος διαφόρων διευθύνσεων 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Σάββατο 16 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και πολύ τοπική χαμηλή νέφωση με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές παροδικές νεφώσεις με μικρό ρίσκο τοπικών βροχών από το απόγευμα προς βράδυ.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 31-33 βαθμούς, στους 28-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-26 βαθμούς και στους 26-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Νότιο-Νοτιοδυτικός ενώ σε περιοχές στα βορειοδυτικά Βορειοδυτικός 2 έως 4 μποφόρ. Αργά το απόγευμα με βραδινές ώρες ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αέρα λόγω απομάκρυνσης του ελαφρώς θερμού ρεύματος αέρα από δροσερό ρεύμα αέρα 3 έως 4 και παροδικά έως 5 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 8-10 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις με μικρό ρίσκο τοπικών και περιορισμένων βροχών στα δυτικά και βόρεια με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές παροδικές νεφώσεις με το ρίσκο βροχής να μειώνεται και να φαίνεται πιο βελτιωμένος ο καιρός μέχρι και βραδινές ώρες.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε πτώση και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 27-29 βαθμούς, στους 25-27 βαθμούς στα δυτικά και στους 27-28 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 15-20 βαθμούς και στους 22-25 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 και πιο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 10-13 βαθμούς στα ορεινά.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις με μικρό ρίσκο τοπικών και περιορισμένων βροχών με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές παροδικές νεφώσεις με μικρό ρίσκο τοπικών βροχών.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε πτώση και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 27-28 βαθμούς, στους 25-26 βαθμούς στα δυτικά και έως 27 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 15-21 βαθμούς και στους 22-25 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Δευτέρας πέφτουν στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 10-12 βαθμούς στα ορεινά.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.