Μετά την πτώση της θερμοκρασίας ακολουθεί και πάλι άνοδος από Παρασκευή

Σε πτώση η θερμοκρασία αλλά παραμένουμε πάνω της κανονικής με το καιρικό σκηνικό να συνεχίζει θερμό λόγω και του ρεύματος αέρα που μας επηρεάζει. Από Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο με Κυριακή θα γίνει λίγο πιο έντονο το ρεύμα αέρα από θέμα θερμότητας με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο. Στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει σκόνη σε αραιή ποσότητα που μειώνεται λίγο προς την Πέμπτη αλλά αυξάνεται και πάλι από το Σάββατο.

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην περιοχή μας πτώση όχι όμως μεγάλη αφού εκτοπίζεται το αρκετά θερμό ρεύμα αέρα αλλά παραμένουμε κάτω από θερμό ρεύμα αέρα. Υπάρχει ένα σενάριο με χαμηλές πιθανότητες όμως αφού υποστηρίζεται μόνο από ένα προγνωστικό μοντέλο και συγκεκριμένα το Αμερικάνικο και όχι από τα υπόλοιπα μοντέλα.

Αυτό το σενάριο αφορά μια αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα να περνά από την περιοχή μας. Αν όντως επαληθευτεί τότε Τρίτη και Τετάρτη 11-12 Μαΐου έστω και τοπικά σε ορεινά ή και εσωτερικό να παρατηρηθούν κάποιες μπόρες. Όπως έχω πει είναι μικρό το ενδεχόμενο μέχρι στιγμής και απλά περιμένουμε.

Στις θερμοκρασίες που σας παρουσιάζω βάζω κάποιο εύρος 2 έως και 4 βαθμών αναλόγως περιοχής. Είναι θερμοκρασίες γενικά ανά επαρχία χωρίς να είναι αποκλειστικά για μια πόλη διότι η Κύπρος δεν είναι μόνο οι μεγαλουπόλεις. Σε παραθαλάσσιες περιοχές λόγω θάλασσας υπάρχει διαφορά σε σχέση με περιοχές του εσωτερικού.

Πέμπτη 6 Μαΐου
Θερμό έως ελαφρώς πολύ θερμό ρεύμα αέρα δεν αφήνουν σε περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να παραμένουμε πάνω της κανονικής. Χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή της Αλγερίας δίνει βροχές στις εκεί περιοχές. Θα κινηθεί προς Λιβύη αναγκάζοντας σε πιο θερμό ρεύμα αέρα να προσεγγίσει την περιοχή μας μέχρι Σάββατο ανεβάζοντας τη θερμοκρασία αλλά θα σκάψει και σκόνη από Αφρική προς Μεσόγειο με αποτέλεσμα να αυξηθούν μερικώς τα ποσοστά σκόνης στην ατμόσφαιρα της περιοχής μας. Το δροσερό ασταθές και ψυχρό ρεύμα αέρα από κεντρική προς βόρεια Ευρώπη με ασταθείς καιρικές συνθήκες.

Καιρικές Συνθήκες: Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις. Αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα αλλά πιο μειωμένη. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με λίγες υψηλές νεφώσεις. Ασθενής χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση στα 1011hpa.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής.
Εσωτερικό: 30-34 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 26-27
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 26-28
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 26-28
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 26-28
Ορεινά: 25-29
Τρόοδος: 24
Ημιορεινά: 29-32

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 10 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 11 έως 13 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 14 βαθμοί και στους 15-17 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα που από το μεσημέρι και μετά γυρίζει σε Βορειοδυτικό στα βόρεια και βορειοδυτικά, Δυτικό-Νοτιοδυτικό στα δυτικά και νότια και Νοτιοδυτικό στα ανατολικά-νοτιοανατολικά. Ένταση από 2 έως 3 μποφόρ ενώ μεσημέρι προς απογευματινές ώρες έως και 4 μποφόρ. Στα νότια και έως 5 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Δυτικό ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικό-Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Παρασκευή 7 Μαΐου
Το χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται στην περιοχή της Λιβύης στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του με αποτέλεσμα να ευνοήσει περαιτέρω μεταφορά πιο θερμού ρεύματος αέρα προς την δική μας περιοχή αλλά ταυτόχρονα σκάβει και σκόνη από Αφρική διοχετεύοντας την στη Μεσόγειο για να φτάσει σε εμάς Σάββατο και Κυριακή όπου αναμένεται να αυξηθούν λίγο τα ποσοστά σκόνης στην ατμόσφαιρα. Θα συνεχίσει την ανατολική του πορεία το χαμηλό νότια της Κύπρου για αυτό μέχρι και Κυριακή θα είμαστε σε θερμό έως πολύ θερμό καιρικό σκηνικό.

Δροσερό ασταθές και ψυχρό ρεύμα αέρα μαζί με χαμηλά βαρομετρικά βρίσκονται σε κεντρική προς βόρεια Ευρώπη με τις καιρικές συνθήκες να είναι ασταθείς με βροχές. Καμία διαταραχή δεν μπορεί να φτάσει στην περιοχή μας ώστε να αλλάξει σε εμάς ο καιρός.

Καιρικές Συνθήκες: Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις. Αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με λίγες υψηλές νεφώσεις. Ασθενής υψηλή ατμοσφαιρική πίεση στα 1015hpa.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής.
Εσωτερικό: 31-34 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 26-27
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 26-28
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 27-29
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 27-29
Ορεινά: 25-28
Τρόοδος: 24
Ημιορεινά: 29-31

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 11 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 12 έως 14 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 16 βαθμοί και στους 17-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό έως Νότιο-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα με ένταση από 1 έως 3 μποφόρ. Απογευματινές ώρες Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2-3 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 3 μποφόρ.

Σάββατο 8 Μαΐου
Θερμό έως ελαφρώς πολύ θερμό ρεύμα αέρα βρίσκεται στην περιοχή μας διατηρώντας υψηλές τις θερμοκρασίες. Όμως λόγω παρουσίας χαμηλού βαρομετρικού νοτιοδυτικά της Κύπρου που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του ανάποδα από τους δείκτες ενός ρολογιού στέλνει πιο θερμό ρεύμα(αρκετά θερμό ρεύμα αέρα βρίσκεται νότια της Κύπρου) με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία. Ταυτόχρονα σκάβει και σκόνη από Αφρική και την απλώνει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δροσερό ασταθές και ψυχρό ρεύμα αέρα συνοδεία χαμηλών βαρομετρικών βρίσκονται σε περιοχές κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με ασταθείς καιρικές συνθήκες. Το χαμηλό βαρομετρικό δυτικά της Αγγλίας από τα νότια-νοτιοανατολικά του κράσπεδα βγάζει θερμό ρεύμα αέρα ενώ από τα βόρεια-βορειοδυτικά τους κράσπεδα κατεβάζει ψυχρό ρεύμα αέρα.

Καιρικές Συνθήκες: Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις. Σκόνη στην ατμόσφαιρα. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με λίγες υψηλές νεφώσεις. Ασθενής υψηλή ατμοσφαιρική πίεση στα 1014hpa.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής.
Εσωτερικό: 33-36 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 27-29
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 27-29
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28-30
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 28-30
Ορεινά: 26-30
Τρόοδος: 25
Ημιορεινά: 30-32

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 12 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 12 έως 15 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 16 βαθμοί και στους 17-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοδυτικό έως Νότιο-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ . Πάνω στα ορεινά Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 3 μποφόρ.

Κυριακή 9 Μαΐου στο ίδιο καιρικό μοτίβο με το Σάββατο με υψηλές θερμοκρασίες.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.