Αισθητή πτώση θερμοκρασίας με ισχυρούς ανέμους. Ξυστό και ασθενές πέρασμα ψυχρού μετώπου με τοπικές βροχές στα δυτικά

Χαμηλό βαρομετρικό σε κεντρική Μεσόγειο που ξεκίνησε από περιοχή Ιταλίας συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας λόγω ψυχρού ρεύματος κινείται βορειοανατολικά διασχίζει την Ελλάδα και φεύγει προς Μαύρη θάλασσα με το καιρικό σκηνικό ασταθές με βροχές-καταιγίδες σε Ιταλία και Ελλάδα τοπικά ισχυρές αλλά λόγω και χαμηλών θερμοκρασιών αναμένονται και χιόνια σε ορεινές περιοχές.

Λόγω της βορειοανατολικής του πορεία(χαμηλό) η Κύπρο μένει εκτός παιχνιδιού στο να δεχθεί οργανωμένη διαταραχή και απλά να έχουμε ένα ρίσκο τοπικών βροχών την Τρίτη προς Τετάρτη. Αυτό το ρίσκο βροχών οφείλεται σε ασθενές και ξυστό πέρασμα του ψυχρού μετώπου και γενικώς του Αυλώνα. Ο Αυλώνας πολύ ψυχρού έως ψυχρού ρεύματος αέρα κινείται ανατολικά με αποτέλεσμα να ευνοεί σε εκτόπισμα του θερμού ρεύματος αέρα και σκόνης από την περιοχή μας και για αυτό αναμένεται πτώση θερμοκρασίας που μέχρι την Τετάρτη θα είναι αισθητή. Πέραν της πτώσης και κάποιων τοπικών βροχών το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής είναι η σημαντική ενίσχυση των ανέμων που ξεκινά σταδιακά από μεσημέρι Τρίτης και θα όσο περνούν οι ώρες θα ενισχύεται με την Κύπρο τουλάχιστον μέχρι Τετάρτη μεσημέρι να βρίσκεται κάτω από ισχυρό έως θυελλώδης ρεύμα αέρα για αυτό βγάζω και προειδοποιητικό. Άνεμοι που τοπικά θα φτάνουν τα 5-6 έως και 7 μποφόρ.

Από τις βροχές έστω και αυτές που φαίνονται δείχνει να ευνοούν το δυτικό κομμάτι της Κύπρου περιοχές επαρχίας Πάφου και δυτικές ορεινές-ημιορεινές περιοχές.
Νέο κύμα βροχών φαίνεται Κυριακή-Δευτέρα 5-6 Δεκεμβρίου.

Τρίτη 30 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με αυξημένες νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη. Χαμηλή νέφωση από εσωτερικό προς βόρεια και ανατολικά. Μικρό ενδεχόμενο τοπικών ψιχάλων στα δυτικά-βορειοδυτικά Άνεμος Νότιος-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ.

Μεσημέρι και απόγευμα ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα ενώ στα δυτικά και βορειοδυτικά από το απόγευμα θα αρχίσουν να παρατηρούνται νεφώσεις στη μέση και στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρα . Βραδινές ώρες νεφώσεις στη μέση αλλά και σε πιο χαμηλά στρώματα στα νοτιοδυτικά, δυτικά και βορειοδυτικά με ρίσκο τοπικών βροχών σε περιοχές επαρχίας Πάφου και δυτικά ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό από 25 έως 26 βαθμούς, έως 23-24 βαθμούς στα δυτικά, και έως 25 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά παράλια. Μετά το μεσημέρι θα υποχωρήσει περαιτέρω η θερμοκρασία στα ανατολικά-νοτιοανατολικά από εσωτερικό προς επαρχία Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου μέχρι να εκτοπιστεί πιο ανατολικά-νοτιοανατολικά της Κύπρου το θερμό ρεύμα αέρα. Στα ορεινά 15-21 βαθμούς και στους 22-25 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος κυρίως από από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 4 αλλά στα δυτικά, νότια και βόρεια στα 4-5 μποφόρ ενώ στα ψηλά ορεινά 5 έως 6 μποφόρ.

Από βραδινές ώρες προς Τετάρτη μικρή περαιτέρω ενίσχυση στα παραθαλάσσια λόγω και περάσματος ψυχρού μετώπου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τρίτης πέφτουν στους 14-15 βαθμούς στο εσωτερικό, 14-17 βαθμούς στα παράλια και 8-12 βαθμούς στα ορεινά.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου κάποιες τοπικές βροχές πρωινές ώρες στα δυτικά ενώ μετά βελτιώνεται και στις εκεί περιοχές με ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αέρα 3, 4, 5 και έως 6-7 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό και δυτικά από 18 έως 20 βαθμούς, και από 20 έως 22 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά παράλια. Στα ορεινά 5-11 βαθμούς και στους 13-16 βαθμούς στα ημιορεινά.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου αίθριος καιρός με την θερμοκρασία σταθερή έως ελαφρώς τοπική μικρή άνοδος. Μειώνονται αρκετά τα μποφόρ και πέφτουμε στα 2-3 και τοπικά έως 4 μποφόρ.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.