Πτώση θερμοκρασίας 4-5 βαθμών μέχρι Τετάρτη- Δεν μας προσεγγίζει οργανωμένο σύστημα βροχών

Αν και δυτικά της Κύπρου σε κεντρική Μεσόγειο αναμένεται οργανωμένη διαταραχή με βροχές και καταιγίδες εμείς παραμένουμε ανεπηρέαστη και αύριο Τρίτη αλλά και όπως φαίνεται για όλη την εβδομάδα. Πολύ μικρό το ρίσκο τοπικής βροχής Τετάρτη προς Πέμπτη χωρίς να φαίνεται κάτι ιδιαίτερο. Το μόνο θετικό είναι ότι από Τετάρτη 28/10 θα παρατηρηθεί πτώση θερμοκρασίας 4-5 βαθμών αλλά παραμένουμε ακόμα πάνω της κανονικής έως και 4-5 βαθμούς με αποτέλεσμα τα μεσημέρια να παραμένουν ζεστά με τις νύχτες όμως δροσερές. Αν και ημερολογιακά βρισκόμαστε σε φθινόπωρο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ακόμα δεν θυμίζουν φθινόπωρο αλλά καλοκαίρι Ιούνιο προς Ιούλιο ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Που είσαι φθινόπωρο μου και ξέχασες να έρθεις;

Ας δούμε αναλυτικά την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας
Παρατηρείται μια κατάβαση Αυλώνα αυτές τις ημέρες ψυχρών έως δροσερών αερίων μαζών που εκτείνεται μέχρι κεντρική Μεσόγειο. Εισέρχεται δροσερό ασταθές ρεύμα αέρα που αποκόπτεται με δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού περιοχή Ιταλίας. Αυτή η οργανωμένη διαταραχή συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν Ιταλία και Ελλάδα. Λόγω αυτής της διαταραχής με την θέση που έχει μπροστά ανηφορίζει θερμό ρεύμα αέρα που φτάνει μέχρι την περιοχή μας για αυτό και οι υψηλές θερμοκρασίες πάνω της κανονικής.

Η διαταραχή από νότια Ιταλία και Ελλάδα θα ακολουθήσει βορειοανατολική πορεία προς Αιγαίο την Πέμπτη με τάση εξασθένησης και έτσι η Κύπρος δεν επηρεάζεται λόγω και αντικυκλώνα δυτικά μας στο θαλάσσιο χώρο που εμποδίζει σε διαταραχή να κινηθεί ανατολικά. Το μόνο που βοηθά με αυτή την πορεία είναι να εκτοπίσει τις θερμές αέριες μάζες με το ρίσκο βροχής να είναι αρκετά μικρό έστω και για κάτι πολύ τοπικό.

Άρα τίποτα το ιδιαίτερο για τις επόμενες 6 ημέρες και ας δούμε μια τάση για την επόμενη εβδομάδα

Μια διαταραχή που αναμένεται να παρατηρηθεί αποκομμένη λίμνη από τα βόρεια δείχνει να κινείται νοτιοανατολικά προς την περιοχή μας και να φτάνει βόρεια της Κύπρου μέχρι Κυριακή ή Δευτέρα 1-2/11. Θα παραμείνω όμως μέχρι εδώ λόγω κάποιων διχογνωμιών που υπάρχουν μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων. Φτάνει βόρεια και φεύγει βορειοανατολικά ή κινείται νότια και εισέρχεται στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κύπρου με ενδεχόμενο δημιουργίας χαμηλού με βροχές στην περιοχή μας.

Το Weather Forecast-Ierodiakonou κρατάει μικρό καλάθι ακόμα και για αυτή την διαταραχή και θα αρκεστώ να πω μόνο για κάποιο ενδεχόμενο τοπικών βροχών. Θέλει παρακολούθηση η όλη αυτή κατάσταση και θα ενημερώνεστε συνεχώς και καθημερινώς για το πως μπορεί να εξελιχθεί η επόμενη εβδομάδα. Καταλάβω ότι θέλετε βροχές αφού έχει αρκετό καιρό να έρθουν στο νησί μας αλλά θέλω να είμαι σίγουρος πριν σας τάξω κάτι και να μην επαληθευτεί.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου
Ηλιοφάνεια με παροδικά τοπικά περάσματα υψηλών νεφώσεων και αραιή σκόνη. Βραδινές ώρες με υψηλές νεφώσεις ενώ στα δυτικά τμήματα της οροσειράς θα παρατηρείται και χαμηλή νέφωση.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 15-16 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 19-21 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 10-12 βαθμούς.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 32 έως 34 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 30 έως 32 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Πάνω στα ορεινά 22 έως 27 βαθμούς και έως 30 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές.

Άνεμοι 1-2 μποφόρ και έως 3 μποφόρ στα παραθαλάσσια Αμμοχώστου και Λάρνακας μέχρι το Ζύγι αυγινές με πρωινές ώρες Βορειοανατολικών-Νοτιοανατολικών διευθύνσεων. Μεσημέρι με απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ με μικρές περιόδους έως 4 μποφόρ. Βορειοδυτικών-Νοτιοδυτικών διευθύνσεων στα δυτικά και Νοτιοανατολικοί που γυρίζουν σε Νοτιοδυτικοί στις υπόλοιπες περιοχές. Βραδινές ώρες έως 2 μποφόρ Δυτικών-Βορειοδυτικών διευθύνσεων.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου
Ηλιοφάνεια με παροδικά τοπικά περάσματα υψηλών νεφώσεων που υποχωρούν προς το απόγευμα. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις και στα πιο χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Για βροχή έστω και τοπικά ορεινά και εσωτερικό το ρίσκο είναι χαμηλό. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 15-16 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 19-21 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 8-11 βαθμούς.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 28 έως 31 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 28 έως 29 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Πάνω στα ορεινά 20 έως 24 βαθμούς και έως 26 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές.

Άνεμοι Δυτικοί-Βορειοδυτικοί 1-2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες. Μεσημέρι με απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στα νότια-νοτιοδυτικά παράλια. Βραδινές ώρες έως 2 μποφόρ και έως 3 μποφόρ στα παράλια Λάρνακας και Αμμοχώστου Δυτικών-Βορειοδυτικών διευθύνσεων.

Χωρίς ιδιαίτερη αλλαγή στο καιρικό σκηνικό το διάστημα Πέμπτη μέχρι Κυριακή 29/10-1/11 με ηλιοφάνεια και παροδικές τοπικές νεφώσεις με το ρίσκο βροχής έστω και τοπικά να παραμένει χαμηλό. Θερμοκρασία παραμένει σταθερή στα επίπεδα της Τετάρτης. Άνεμοι 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.