Σε καθημερινή πτώση η θερμοκρασία-Οδεύουμε σε φθινοπωρινό καιρικό σκηνικό με βροχές

Σε καθημερινή μικρή πτώση η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες στο νησί μας αφού ολοένα και εκτοπίζεται το θερμό ρεύμα αέρα από την περιοχή μας. Παρόλο την πτώση που θα παρατηρείται ακόμα μέχρι και Κυριακή θα είμαστε λίγο πιο πάνω της κανονικής από 0.5 έως 3.5 βαθμούς αλλά από Δευτέρα πλησιάζουμε αρκετά στην κανονική. Από Τρίτη και μετά πέφτουμε στα κανονικά έως και λίγους βαθμούς κάτω της κανονικής με ασταθείς καιρικές συνθήκες να επηρεάζουν την Κύπρο. Σταδιακά πέραν από τις βραδινές και πρωινές ώρες που είναι πιο δροσερός ο καιρός θα αρχίσουν και τα μεσημέρια να γίνονται καλύτερα.

Σφήνα υψηλών πιέσεων που έχει ανηφορίσει βορειότερα και μπήκε σφήνα σε πιο ψυχρά γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης βοηθώντας σε κατάβαση Αυλώνα ψυχρών έως δροσερών αερίων μαζών που εκτείνεται μέχρι Βαλκανικές χώρες βόρεια της Ελλάδας τώρα τον αποκόπτει με δημιουργία αποκομμένης ψυχρής λίμνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα που με συνοδεία χαμηλού βαρομετρικού θα δίνει άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες στα Βαλκάνια. Αυτό βοηθά την δική μας περιοχή κυρίως στο να μην δεχόμαστε θερμό ρεύμα αέρα αλλά ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα να φτάνει σταδιακά μέχρι και την Κύπρο για αυτό θα έχουμε μια μικρή περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες. Διώχνει το ελαφρώς θερμό έως θερμό ρεύμα αέρα πιο ανατολικά μας.

Δεν κατηφορίζει πιο νότια αυτή η διαταραχή προς την περιοχή μας σαν πρώτη φάση αλλά θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της με μια μικρή βόρεια-βορειοανατολική πορεία. Με την θέση που θα έχει η αποκομμένη λίμνη και με τον τρόπο που θα συμπεριφέρεται δεν μας ευνοεί ακόμα με οργανωμένες βροχές τουλάχιστον μέχρι Δευτέρα 2 Νοεμβρίου με το μόνο θετικό είναι να μας κρατάει πιο μακριά το θερμό ρεύμα αφού εκτείνεται στην περιοχή μας ελαφρώς δροσερό ρεύμα.

Τα καιρικά δεδομένα δείχνουν ότι παίρνει την απόφαση το φθινόπωρο να επισκέπτεται την περιοχή μας την επόμενη εβδομάδα από Τρίτη-Τετάρτη 3-4 Νοεμβρίου και μετά με περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας και κάτω της κανονικής αλλά να αρχίσουν και ασταθείς καιρικές συνθήκες να μας επηρεάζουν με βροχές. Φαίνεται η αποκομμένη λίμνη να κινείται νότια-νοτιοανατολικά με αποτέλεσμα να αλλάζει το καιρικό μας σκηνικό μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα.

Όσο αφορά περαιτέρω λεπτομέρειες για το πόσες βροχές αναμένονται αλλά και ποιες περιοχές μπορεί να δεχθούν περισσότερες βροχές χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμα διότι και 24 ώρες πριν μια αλλαγή τα δεδομένα αλλάζουν για το πως μπορεί να κατανεμηθούν οι βροχές στο νησί μας. Είναι ένα διάστημα μέχρι και 10 Νοεμβρίου που φαίνονται ασταθείς καιρικές συνθήκες αλλά δεν θα βρέχει κάθε μέρα αλλά θα είναι κατά περιόδους που στο σύνολο θα επηρεαστεί όλο το νησί. Παρακολουθώ και θα σας έχω σε συνεχή ενημέρωση.

Σάββατο 31 Οκτωβρίου
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις πιο αυξημένες σε ορεινά προς εσωτερικό και ανατολικά. Για βροχή έστω και τοπικά ορεινά και εσωτερικό το ρίσκο είναι χαμηλό. Βραδινές ώρες τοπικές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα ενώ στα δυτικά, ορεινά και βόρεια τοπικές χαμηλές νεφώσεις.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17-19 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 6-9 βαθμούς που θα επικρατεί ψύχρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό ενώ προς Λευκωσία και ανατολικά της πόλης πιο τοπικά έως 29 βαθμούς. Στα δυτικά-νοτιοδυτικά έως 26 βαθμούς και πιο τοπικά έως 27 βαθμούς ενώ στα νότια-νοτιοανατολικά στους 27 βαθμούς. Πάνω στα ορεινά 16 έως 21 βαθμούς και έως 24-25 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές.

Άνεμοι 1-2 μποφόρ αλλά στα δυτικά-βορειοδυτικά παράλια επαρχίας Πάφου και νοτιοανατολικά επαρχίας Λάρνακας-Αμμοχώστου έως 3 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες. Μεσημέρι με απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ αλλά στα νότια-νοτιοανατολικά παράλια επαρχίας Λεμεσού-Λάρνακας παροδικά και έως 5 μποφόρ. Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά, Δυτικοί-Βορειοδυτικοί στα δυτικά και Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί στις υπόλοιπες περιοχές.

Βραδινές ώρες έως 2 μποφόρ και έως 3 μποφόρ στα παράλια τμήματα Δυτικών-Βορειοδυτικών διευθύνσεων.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου
Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στο νησί πιο αυξημένες σε ορεινά προς εσωτερικό και ανατολικά. Βραδινές ώρες τοπικές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα ενώ στα δυτικά, ορεινά και βόρεια τοπικές χαμηλές νεφώσεις.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17-19 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 6-9 βαθμούς που θα επικρατεί ψύχρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό ενώ προς Λευκωσία και ανατολικά της πόλης πιο τοπικά έως 28 βαθμούς. Στα δυτικά-νοτιοδυτικά έως 25-26 βαθμούς ενώ στα νότια-νοτιοανατολικά στους 27 βαθμούς. Πάνω στα ορεινά 16 έως 21 βαθμούς και έως 24-25 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές.

Άνεμοι 1-2 μποφόρ αλλά στα νότια-νοτιοανατολικά-ανατολικά παράλια Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου έως 3 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες. Μεσημέρι με απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στα παράλια Λεμεσού-Λάρνακας. Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά, Δυτικοί και Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί στις υπόλοιπες περιοχές ενώ στο εσωτερικό θα γυρίζουν και Νότιοι.

Βραδινές ώρες έως 2 μποφόρ και έως 3 μποφόρ στα παράλια τμήματα Δυτικών-Βορειοδυτικών διευθύνσεων.

Μέτρια έως λίγο αυξημένα τα ποσοστά υγρασίας Σάββατο και Κυριακή κατά τις μεσημεριανές ώρες στο 40-55% ενώ πιο αυξημένη βραδινές με νωρίς το πρωί στο 80-90%

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Μικρό ρίσκο τοπικών βροχών. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση 1-2 βαθμούς και πλησιάζει αρκετά τις κανονικές τιμές.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου αυξημένες νεφώσεις με σταδιακή αύξηση του ρίσκου βροχής. Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία και φτάνουμε στις κανονικές τιμές.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.