Μικρή περαιτέρω πτώση για Πέμπτη και σε άνοδο μέχρι Σάββατο με το Φθινόπωρο να επανέρχεται από Κυριακή

Πτώση σημείωσε η θερμοκρασία που θα είναι περαιτέρω αύριο Πέμπτη με θερμοκρασίες κανονικές έως ελαφρώς κάτω μέχρι αύριο Πέμπτη. Από Παρασκευή αναμένεται μικρή άνοδος θερμοκρασίας και περαιτέρω μέχρι Σάββατο για να ξεπερνούμε λίγους βαθμούς την κανονική. Ευτυχώς όμως το διάστημα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής θα είναι σύντομο αφού αναμένεται εκ νέου πτώση θερμοκρασίας από Κυριακή και να πέφτουμε λίγους βαθμούς κάτω της κανονικής και έτσι να επανερχόμαστε στο φθινόπωρο.

Μας πλησίασε το ψυχρό μέτωπο του χαμηλού που έφυγε προς Μαύρη θάλασσα εχθές το βράδυ προς πρωινές ώρες Τετάρτης αλλά δεν μας ακούμπησε αλλά ούτε και θα μας επηρέαζε όπως σας είχα αναφέρει. Κατά την παρουσία του στα βορειοδυτικά όμως μας ευνόησε κυρίως σε μια ενίσχυση του ανέμου με πτώση θερμοκρασίας ενώ από θέμα βροχών φάνηκε να μην έδωσε κάτι. Ήταν ένα μικρό ρίσκο για βροχή που δυσκολεύτηκε λόγω πορείας που ακολουθούσε το ψυχρό μέτωπο. Βρισκόμασταν στην μύτη του συστήματος.
Περιοχές κεντρικής Μεσογείου δηλαδή Ιταλία και Ελλάδα και ειδικά η Ελλάδα συνεχίζουν και τις επόμενες 3 ημέρες να είναι κάτω από ασταθείς καιρικές συνθήκες αφού νέο χαμηλό βαρομετρικό έχει γεννηθεί και οργανωθεί στην περιοχή και μαζί με ψυχρό έως ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις εκεί περιοχές με βροχές και καταιγίδες. Αναμένονται τοπικά και έντονα καιρικά φαινόμενα με αρκετές ποσότητες βροχής για αυτό χρειάζεται προσοχή ειδικά Πέμπτη και Παρασκευή 14-15/10 σε Ελλάδα για ισχυρά φαινόμενα και πλημμύρες. Εμείς συνεχίζουμε απλά θεατές χωρίς να επηρεαζόμαστε εκτός από περιορισμένα και διάσπαρτα φαινόμενα όχι κάτι το ιδιαίτερο. Αν και σχετικά κοντά δεν επηρεαζόμαστε αποκλειστικά από οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων για αυτό ότι πάρουμε θα είναι σε μικρό βαθμό.

Μπορείτε να δείτε και στους χάρτες που σας ετοίμασα την θέση και πορεία που θα ακολουθήσει αυτή η διαταραχή. Ξεκινώ με τον χάρτη Πέμπτη μεσημέρι με το κέντρο του χαμηλού να βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ελλάδας συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας. Θερμό μέτωπο λόγω θερμού ανέμου που ανηφορίζει από τα νότια-νοτιοανατολικά κράσπεδα του χαμηλού και ψυχρό μέτωπο λόγω κατάβασης ψυχρού αέρα από τα βόρεια-βορειοδυτικά του κράσπεδα. Πέμπτη βράδυ προς Παρασκευή δεν μετακινείται ιδιαίτερα από την θέση του και μαζί με τα μέτωπα κακοκαιρίας συνεχίζει να δίνει βροχές και καταιγίδες στην ευρύτερη περιοχή. Παρασκευή μεσημέρι κινείται λίγο ανατολικά-βορειοανατολικά προς Πελοπόννησο με το καιρικό σκηνικό να παραμένει άστατο. Φτάνοντας μεσημέρι Σαββάτου το χαμηλό εισέρχεται προς το Αιγαίο μαζί με μέτωπα κακοκαιρίας αλλά οδεύει προς εξασθένηση με τα φαινόμενα να συνεχίζουν να παρατηρούνται αλλά σταδιακά να χάνουν την δυναμική τους.

Το ψυχρό μέτωπο της διαταραχής πλησιάζει την Κύπρο ναι αλλά σε μεγάλο βαθμό εξασθένησης και αρκετά αποδυναμωμένο. Άρα δεν φαίνεται να παίρνουμε κάτι αξιόλογο από θέμα βροχών εκτός από τοπικού και περιορισμένου χαρακτήρα. Κερδίζουμε περισσότερο σε πτώση θερμοκρασίας.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας αύριο Πέμπτη 14/10 η Κύπρος θα βρίσκεται κάτω από ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή περαιτέρω πτώση. Αυτό οφείλεται στην απομάκρυνση του χαμηλού βαρομετρικού από Ελλάδα προς Μαύρη θάλασσα ανοίγοντας διάδρομο εισχώρησης ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα στην περιοχή μας. Όμως λόγω νέας δημιουργίας χαμηλού βαρομετρικού σε κεντρική Μεσόγειο με πορεία προς Ελλάδα Πέμπτη και Σάββατο 14-16/10 επανέρχεται πρόσκαιρα το ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα από τα νοτιοανατολικά κράσπεδα του χαμηλού με την θερμοκρασία σε μικρή άνοδο Παρασκευή-Σάββατο. Από Κυριακή 17/10 που και αυτό το χαμηλό θα φύγει βορειοανατολικά εκτοπίζεται το ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία και πάλι σε πτώση.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής σε Ευρώπη και Κύπρο θα δείτε μέσα από τον χάρτη την περιοχή μας να βρίσκεται με θερμοκρασίες κανονικές έως ελαφρώς κάτω αύριο Πέμπτη. Μέχρι και Πέμπτη θα είμαστε σε κανονικές έως ελαφρώς κάτω της κανονικής. Παρασκευή και μέχρι Σάββατο απόγευμα επανερχόμαστε με θερμοκρασίες λίγο πάνω της κανονικής αλλά από βράδυ Σαββάτου και μετά με την απομάκρυνση του χαμηλού βαρομετρικού από Ελλάδα δροσερό ρεύμα αέρα εισέρχεται στην περιοχή μας και να οδεύουμε με θερμοκρασίες κάτω της κανονικής. Ο αντικυκλώνας εμποδιστής βρίσκεται βορειοδυτικά περιοχή Ηνωμένου Βασιλείου ευνοεί στην κατάβαση Αυλώνα ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα από τα βόρεια προς κεντρική Μεσόγειο. Αυτή η συνεχής ανατροφοδότηση ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα πάνω από τα θερμά νερά της Μεσογείου ευνοείται η συνεχής δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών χαμηλών αλλά δυστυχώς να μην μπορούν να επηρεάσουν ακόμα το νησί μας.

Ο Αντικυκλώνας εμποδιστής τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί ανατολικά προς κεντρική Ευρώπη με κατάρρευση και σε συνδυασμό με την απομάκρυνση του χαμηλού είναι και οι αιτίες που η θερμοκρασία στην περιοχή μας ευνοείται με πτώση θερμοκρασίας. Ένας νέος Αντικυκλώνας κατηφορίζει προς Ευρώπη φτάνοντας σε κεντρική Ευρώπη που θα ευνοήσει σε πτώση θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα στην περιοχή μας με θερμοκρασίες κάτω της κανονικής με το καιρικό σκηνικό μερικώς άστατο.

Άρα μεγάλη αλλαγή στην περιοχή μας όσο αφορά τις βροχές δεν φαίνεται ακόμα τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη εβδομάδα αφού δεν διαφαίνεται κάποιο οργανωμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων να προσεγγίζει την περιοχή μας με αποτέλεσμα να δεχόμαστε κάποια ξυστά περάσματα χαμηλών βαρομετρικών που από κεντρική Μεσόγειο κινούνται βορειοανατολικά και έτσι απλά να έχουμε κάποιο μικρό ρίσκο παροδικών τοπικών βροχών όχι σε όλο το νησί τουλάχιστον μέχρι 21 Οκτωβρίου. Τα πιθανά διαστήματα για τοπικού και περιορισμένου χαρακτήρα φαινόμενα Σάββατο-Κυριακή 16-17/10 μέχρι και πρωινές ώρες Κυριακής αλλά όχι σε όλο το νησί με ρίσκο βροχής περίπου στο 20-30% και θα είναι περιορισμένα. Περίπου από αργά το απόγευμα προς βράδυ Σαββάτου μέχρι πρωινές ώρες Κυριακής υπάρχει ένα μικρό ρίσκο τοπικών και περιορισμένων βροχών με βελτίωση μετά το μεσημέρι Κυριακής. Την επόμενη εβδομάδα 18-21/10 κάποιο ρίσκο τοπικών βροχών στο 30-40% και πάλι όχι σε όλο το νησί αν δεν αλλάξει κάτι.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό. Το ενδεχόμενο βροχής είναι αρκετά χαμηλό και αν θα κάνει μπορεί να είναι σε ανατολικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νησιού.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε πτώση και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 27-28 βαθμούς, στους 26-27 βαθμούς στα δυτικά και στους 26-28 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 16-22 βαθμούς και στους 23-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Νότιο-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ τοπικά στα νοτιοδυτικά. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και πολύ τοπική χαμηλή νέφωση δυτικά και βόρεια με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 28-30 βαθμούς, έως 26-28 βαθμούς στα δυτικά, νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 17-24 βαθμούς και στους 24-27 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος διαφόρων διευθύνσεων 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Σάββατο 16 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και πολύ τοπική χαμηλή νέφωση με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές παροδικές νεφώσεις με μικρό ρίσκο τοπικών βροχών μετά το μεσημέρι κυρίως απόγευμα προς βράδυ.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 31-33 βαθμούς, στους 28-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 18-25 βαθμούς και στους 25-28 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Νότιο-Νοτιοδυτικός ενώ σε περιοχές στα βορειοδυτικά Βορειοδυτικός 2 έως 4 μποφόρ. Αργά το απόγευμα με βραδινές ώρες ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αέρα λόγω απομάκρυνσης του ελαφρώς θερμού ρεύματος αέρα από δροσερό ρεύμα αέρα 3 έως 4 και παροδικά έως 5 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 8-10 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις με μικρό ρίσκο τοπικών και περιορισμένων βροχών με άνεμο 2 έως 4 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές παροδικές νεφώσεις με το ρίσκο βροχής να μειώνεται και να φαίνεται πιο βελτιωμένος ο καιρός μέχρι και βραδινές ώρες.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε πτώση και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 26-28 βαθμούς, στους 25-26 βαθμούς στα δυτικά και στους 26-28 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 16-21 βαθμούς και στους 22-25 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 και πιο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 10-13 βαθμούς στα ορεινά.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.