Πότε και γιατί ένας μπαμπάς πρέπει να πάρει το ρόλο του πυροσβέστη;

Κορωνοϊός, τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, δουλειές του σπιτιού, μαγείρισσα, νοικοκυρά, σύντροφος, σύζυγος, ερωμένη… Ναι, πολύ φυσικό η μαμά να νιώσει ότι βρίσκεται στα όριά της ή στα «πρόθυρα τρέλας» όπως λένε χαρακτηριστικά κάποιες! Στις μέρες μας μάλιστα, όπου οι ρόλοι επιφορτίζονται ακόμα περισσότερο λόγω της πανδημίας…

Εδώ λοιπόν είναι που μπαίνει ο ρόλος του μπαμπά ως πυροσβέστης αλλά και στήριγμα της συζύγου και όλης της οικογένειας. Για παράδειγμα, με τα παιδιά στο σπίτι η κατάσταση μπορεί εύκολα να «ξεφύγει» όταν ο ένας γονιός έχει επίσης μία όχι και τόσο καλή ψυχολογία. Και όταν και εκείνα έχουν κουραστεί και επηρεαστεί από την όλη κατάσταση και ξεσπούν όπου και όπως βρουν… Χρειάζεται λοιπόν η βοήθεια του άλλου γονιού που θα λειτουργήσει ως πυροσβέστης ή διαιτητής σε κρίσιμες καταστάσεις.

Και είναι και λογικό, αν σκεφτούμε πως υπάρχουν δύο γονείς, δύο σύντροφοι όπου μπορεί ο ένας να στηρίξει τον άλλον σε δύσκολες στιγμές. Αυτή άλλωστε είναι και η φύση του ζευγαριού. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει την μητέρα να αναλαμβάνει τους περισσότερους ρόλους στην οικογένεια, δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορεί και ο πατέρας να κάνει κάτι ανάλογο. Άλλωστε, έχουμε φύγει μακριά από τους παραδοσιακούς ρόλους όπου ο πατέρας ήταν ο κουβαλητής και μόνο. Σήμερα και οι δύο είναι εξίσου υπεύθυνοι για την οικογένειά τους και συνεισφέρουν από κοινού. Έτσι ακριβώς από κοινού είναι και η ψυχική συνεισφορά στην οικογένεια αλλά και η ψυχική στήριξη! Και ένας μπαμπάς μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά με μία μαμά και σε κάποιες περιπτώσεις και πολύ καλύτερα!

Το θέμα είναι βέβαια να το επιτρέψει και η μητέρα, χωρίς να νιώσει ότι της «κλέβει» τον ρόλο, ούτε και να υποτιμά με τον τρόπο της – λεκτικά ή μη – τις πράξεις του.

Μπαμπά, τι πρέπει να κάνεις όταν η μαμά βρίσκεται στα όρια της;

Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις αναλυτικά τις συμβουλές της κλινικής ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας, Μαρίνας Μόσχα.
Στοιχεία επικοινωνίας: marinamoscha@yahoo.grwww.marinamoscha.lifeFacebook