Πότε η συντροφικότητα γίνεται απειλή για τη σεξουαλικότητα στη σχέση του ζευγαριού;

People photo created by prostooleh - www.freepik.com

Η αρχή μιας σχέσης βασίζεται κατά κύριο λόγο στο πάθος και τον ενθουσιασμό της νέας γνωριμίας. Η σεξουαλική έλξη είναι έντονη και σταδιακά χτίζεται η εξιδανίκευση του ερωτικού συντρόφου. Στα πρώτα βήματα της σχέσης η σεξουαλικότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα με τους δύο συντρόφους να αφιερώνουν χρόνο στην ερωτική ικανοποίηση. Η γυναίκα αναλαμβάνει τον ρόλο της «ερωμένης», σκοπός της οποίας είναι να σαγηνεύσει τον άνδρα ενώ εκείνος αναλαμβάνει να επιδείξει την αρρενωπότητα που χρειάζεται μια γυναίκα για να νιώσει ασφάλεια. Το σεξ εξάλλου αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή επικοινωνίας για το ζευγάρι η οποία ενισχύει το δέσιμο και την έλξη των δύο συντρόφων.

Όσο περνάει ο καιρός και η σχέση ωριμάζει αναπτύσσεται και η συντροφικότητα η οποία βασίζεται στα συναισθήματα αγάπης, στοργής και φροντίδας. Η συντροφικότητα είναι ουσιαστικά μια ένωση ψυχής και σώματος για το ζευγάρι το οποίο επικοινωνεί τόσο σεξουαλικά όσο και εγκεφαλικά. Το πέρασμα του χρόνου μέσα στη σχέση απελευθερώνει τους συντρόφους οι οποίοι εκφράζουν και πραγματοποιούν ευκολότερα αυτά που τους αρέσουν και τους προσφέρουν ηδονή στην σεξουαλική πράξη.

Η «αδελφοποίηση» υφίσταται μέσα σε μια σχέση η οποία έχει χάσει τον ερωτικό της χαρακτήρα αν και είχε ξεκινήσει με σεξουαλική διάσταση. Οι σύντροφοι έχουν πάψει επί της ουσίας να είναι δύο άνθρωποι που εμπλέκονται σε μια σεξουαλική σχέση και περνούν τον κοινό τους χρόνο σαν να είναι δύο αδέρφια. Η αγάπη, η στοργή και το ενδιαφέρον δεν παύουν να υπάρχουν, ειδικά στα ζευγάρια που έχουν πολλά χρόνια συνύπαρξης. Η σεξουαλική διάσταση όμως της σχέσης τους έχει εξαφανιστεί, κάνοντάς τους να παραμελούν την εμφάνισή τους και να μην ενδιαφέρονται για την εικόνα που έχει ο σύντροφος γι’ αυτούς. Πολλές φορές ένα ζευγάρι μπορεί να συνειδητοποιεί τις αλλαγές στην σχέση ωστόσο επιλέγει να αποσιωπά και να συγκαλύπτει την κατάσταση δεδομένου ότι ανακινεί συναισθήματα άγχους ή θυμού. Δεν αποκλείεται να θεωρείται και αναμενόμενη ή φυσιολογική αυτή η εξαφάνιση της ερωτικής επιθυμίας και έλξης λόγω της ηλικίας ή της οικογενειακής κατάστασης. Για να επανέλθουν οι περιπτώσεις αυτές όμως στην αρχική κατάσταση η αποσιώπηση δεν λειτουργεί βοηθητικά. Σκοπός των δύο συντρόφων θα πρέπει να είναι η από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι η αμοιβαία επίρριψη ευθυνών. Δεν θα πρέπει βέβαια να παραβλέπονται συγκεκριμένες συνθλήκες όπου μπορεί να υπάρξει μείωση ή απουσία σεξουαλικών επαφών σε ένα ζευγάρι όταν εμπλέκονται λόγοι οργανικοί ή ψυχικοί. Στις περιπτώσεις αυτές η συντροφικότητα και η συναισθηματική κάλυψη που προσφέρει μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά θετικά και υποστηρικτικά για τον άνθρωπο που το έχει ανάγκη.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook