Πώς θα ψήσετε την τέλεια μπριζόλα στο φούρνο;

Υπάρχουν μυστικά για να ψήσετε την τέλεια μπριζόλα ακόμα κι αν δεν έχετε κάρβουνα ή μπάρμπεκιου; Ναι, υπάρχουν, και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

Μια ζουμερή, καλοψημένη μπριζόλα στο πιάτο σας, συνοδεία τηγανιτής πατάτας ή σαλάτας ή απλώς λίγης σάλτσας είναι τέλεια εικόνα για ένα δυναμωτικό γεύμα. Πολύ συχνά όμως παρατηρείτε ότι η μπριζόλες σας γίνονται στεγνές ή ξερές. Γιατί;

Τα μυστικά είναι δύο: το κρέας και το ψήσιμο! Τι εννοούμε επακριβώς; Θα το διαπιστώσετε με τις βήμα-βήμα οδηγίες για το πώς να ψήσετε σωστά μια μπριζόλα στο φούρνο!

Πώς ψήνουμε μια μπριζόλα στο φούρνο;

1Βήμα 1ο

Το ήμισυ μιας καλοψημένης μπριζόλας είναι να έχετε διαλέξει το σωστό κομμάτι κρέας στο κρεοπωλείο. Μια καλή, μοσχαρίσια μπριζόλα τύπου New York steak ή t-bone μπορεί να είναι λίγο τσιμπημένη στην τιμή αλλά αξίζει τον κόπο. Φροντίστε η μπριζόλα να έχει λίγα “παχάκια” στο εσωτερικό της γιατί αυτά δίνουν το ζουμί και τη γεύση. Αντίστοιχα μπορείτε να διαλέξετε και τη χοιρινή μπριζόλα αν δεν είστε φαν του βοδινού.

2Βήμα 2ο

Μη βάλετε τη μπριζόλα για ψήσιμο απευθείας από το ψυγείο! Βγάλτε το κρέας, αφήστε το στην άκρη πάνω σε χαρτί κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Όσο η μπριζόλα σου αλλάζει θερμοκρασία, βάλτε ένα πυρίμαχο τηγάνι να ζεσταθεί κάτω από το γκριλ για περίπου 20 λεπτά.

3Βήμα 3ο

Αλείψτε την μπριζόλα με λίγο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές, με τα χέρια σας ή με ένα πινέλο. Αλατοπιπερώστε την με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τρίβοντάς τα πάνω στο κρέας και στις δύο πλευρές

4Βήμα 4ο

Βγάλτε το τηγάνι από το γκριλ και βάλτε το σε δυνατή φωτιά. Βάλτε μέσα τη μπριζόλα και “φοβερίστε” την όπως λέμε για 30 δευτερόλεπτα, ίσα δηλαδή να πάρει χρώμα και να θωρακιστεί το ζουμί της μέσα.

5Βήμα 5ο

Αναποδογυρίστε τη μπριζόλα και κάντε το ίδιο και για την άλλη της πλευρά.

6Βήμα 6ο

Βάλτε το τηγάνι κάτω από το γκριλ του φούρνου και ψήστε τη μπριζόλα για 2 λεπτά. Με τη βοήθεια πιάστρας (ή με ένα πιρούνι) αναποδογυρίστε τη μπριζόλα και αφήστε και την άλλη πλευρά να ροδίσει για άλλα 2 λεπτά.

7Βήμα 7ο

Αυτό το βήμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και το παραλείπουμε πάντα! Βγάλτε το κρέας από το φούρνο, βάλτε το πάνω σε ξύλινη επιφάνεια κοπής, σκεπάστε το χαλαρά με λίγο αλουμινόχαρτο και αφήστε το να “ξεκουραστεί” για 5 λεπτά πριν το σερβρίρετε. Το κρέας εξακολουθεί να ψήνεται με αυτόν τον τρόπο και να μαλακώνει.

 

Αυτή θα είναι σίγουρα η πιο καλοψημένη και ζουμερή μπριζόλα που έχετε φάει ποτέ χωρίς να είναι ψημένη στα κάρβουνα!

ΠΗΓΗ: The Kitchin