Ρομπότ θα βοηθά άτομα με αναπηρίες να ντυθούν

Ερευνητές στο MIT CSAIL αποφάσισαν να διευκολύνουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες, καθώς βρήκαν τον τρόπο να φορούν τα ρούχα τους εύκολα και δίχως επίπονη προσπάθεια.

Ανέπτυξαν ένα ρομπότ, το οποίο θα μπορεί να βοηθάει τα άτομα με κινητικές αναπηρίες να ντύνονται. Σίγουρα όταν ένα άτομο βοηθά κάποιον άλλον να φορέσει ένα ρούχο, ξέρει πώς να το κρατήσει και πώς να κάνει προσαρμογές έτσι ώστε να φορεθεί κατάλληλα. Στο παρελθόν είχαν προκύψει αρκετά προβλήματα, καθώς τα ρομπότ σταματούσαν οποιαδήποτε ενέργεια, όταν συναντούσαν ένα εμπόδιο.

Ωστόσο, ένας από τους ερευνητές της ομάδας, ο Shen Li ανέπτυξε έναν αλγόριθμο για να επαναπροσδιορίσει την ασφάλεια κίνησης του ρομπότ, επιτρέποντας τις λεγόμενες «ασφαλείς επιπτώσεις». Σύμφωνα με τον Li:

«Η ανάπτυξη αλγορίθμων για την πρόληψη σωματικής βλάβης χωρίς να επηρεάζεται άσκοπα η αποτελεσματικότητα της ενέργειας είναι μια κρίσιμη πρόκληση. Επιτρέποντας στα ρομπότ να κάνουν μη επιβλαβείς επιπτώσεις στους ανθρώπους, η μέθοδος μας μπορεί να βρει αποτελεσματικές τροχιές για τα ρομπότ προκειμένου να ντύσουν τον άνθρωπο με εγγύηση ασφάλειας».

 

Πηγή