Ρομπότ διεξάγουν συνεντεύξεις εργασίας στην εποχή του κορωνοϊού

H παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού αποδείχτηκε ως η τέλεια ευκαιρία για τον πειραματισμό με νέες τεχνολογίες, την ώρα που η προσωπική επαφή πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο. Στη Σουηδία επιστρατεύτηκε ένα ρομπότ για να διεξάγει τις συνεντεύξεις εργασίας των υποψηφίων, κατά τη διαδικασία προσλήψεων.

Ο δήμος Upplands-Bro έξω από τη Στοκχόλμη στη Σουηδία είχε δοκιμάσει το ρομπότ, γνωστό ως Τενγκάι, σε συνεντεύξεις πριν από τον κορωνοϊό.

Όμως με τα δεδομένα της πανδημίας αποδείχτηκε μία ευκαιρία να τεθούν σε εφαρμογή τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ψηφιακό βραχιόλι «φυσικής απόστασης» για την ασφάλεια των εργαζομένων στο Βέλγιο
Ωστόσο, η εμπειρία της συνέντευξης από ένα ηλεκτρονικό κεφάλι που κάθεται σε μία καρέκλα δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα στους υποψηφίους μέχρι στιγμής.

«Κάποιοι λένε ότι είναι πραγματικά αμήχανο, κάποιοι λένε ότι είναι ωραίο, κάποιοι αναφέρουν ότι θέλουν περισσότερη ανταπόκριση, όπως συμβαίνει σε πραγματικές συνεντεύξεις, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτή η έκδοση του Τενγκάι που χρησιμοποιούμε, είναι περισσότερο μία διαλογή προσώπου, ή ρομπότ διαλογής, οπότε δεν πραγματοποιεί ολόκληρη τη συνέντευξη» αναφέρει η Χάβα Ίλχαν, μέλος του τμήματος του ανθρώπινου δυναμικού στον δήμο Upplands-Bro.

Ενώ το ρομπότ μπορεί να χρησιμεύσει ως μοντέλο για διαδικασίες πρόσληψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο δήμος σημειώνει τα άλλα θετικά οφέλη της εμπιστοσύνης στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως η εξάλειψη των πρώιμων προκαταλήψεων που μπορεί να επηρεάσουν την επιτυχία των υποψηφίων.

Το Τενγκάι πραγματοποιεί συνεντεύξεις βάσει δεδομένων και έχει σχεδιαστεί για να παρέχει υποψήφιες αξιολογήσεις, να υποστηρίζει τις αποφάσεις πρόσληψης και να αυξήσει τη συνολική απόδοση.

Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μπορεί να επηρεαστούμε από το να φοράτε ένα καπέλο ή να φαίνεστε κάπως, ή να μιλάτε, ή να γνέφετε, να μην γνέφετε, τα χόμπι σας και ούτω καθεξής. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να εξασφαλίσουμε την αμεροληψία σε όλη τη διαδικασία, ξέρουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε διάφορες δοκιμές» σημειώνει η Ίλχαν.

 

Πηγή