Αυτόνομο ρομπότ σκοτώνει τον κορωνοϊό με υπεριώδη ακτινοβολία

Ένα ρομπότ που ανέπτυξε μία εταιρεία από την Αργεντινή, μπορεί να απολυμάνει νοσοκομεία και διάφορους άλλους χώρους με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, εξαλείφοντας τον κορωνοϊό και άλλους τύπους ιών, βακτηρίων και παράσιτων.

Η χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας για την απολύμανση δεν είναι καινούρια πρακτική, ενώ η ιδέα για τα ρομπότ UVD που χρησιμοποιούν τέτοιες ακτίνες, υπήρχε εδώ και χρόνια, όμως η πανδημία του κορωνοϊού έχει αυξήσει δραματικά την ανάγκη για τη χρήση τους.

Η εταιρεία UVR Robotics, με έδρα το Μπουένος Άιρες, παρουσίασε ένα πρωτότυπο ενός αυτόνομου ρομπότ που μπορεί να απολυμάνει διάφορους χώρους εκπέμποντας ακτίνες UV.

Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με πολλαπλούς αισθητήρες σάρωσης περιβάλλοντος 3D για τον εντοπισμό της διαδρομής εργασίας χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης.

«Αναπτύξαμε μια ρομποτική πλατφόρμα απολύμανσης μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτό που κάνει αυτό το ρομπότ είναι να σκανάρει και να μετρά την επιφάνεια που χρειάζεται να απολυμάνει, είτε πρόκειται για δωμάτια, δημόσιους χώρους ή διαφορετικούς τύπους μεταφοράς» εξηγεί ο διευθυντής της UVR Robotics, Μάρτιν Γκονζάλεζ Ντέλτα.

Το ρομπότ έχει την ικανότητα να λειτουργεί αυτόνομα και εξ αποστάσεως, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι καθαρισμού να μπορούν να αποφύγουν πιθανή έκθεσή τους σε λοιμώξεις.

Η τελική τιμή του αυτόνομου ρομπότ εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 3.000 έως 10.000 δολάρια.

Το πρότζεκτ βρίσκεται ακόμη σε παραγωγή, αλλά τα πρώτα 20 ρομπότ αναμένονται να είναι έτοιμα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.

Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να εγγυηθεί την εξάλειψη ή την αδρανοποίηση διαφόρων τύπων παθογόνων: ιούς, βακτήρια, παράσιτα και κατά συνέπεια τον κορωνοϊό.

 

Πηγή / Βίντεο