Ποιο ρόφημα προστατεύει το συκώτι από τη συσσώρευση λίπους

Food photo created by jcomp - www.freepik.com

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης μελέτης από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (ΗΠΑ), ανακάλυψαν ότι το πράσινο τσάι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Αποδείχθηκε ότι αυτό το ρόφημα όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου, της νόσου Αλτσχάιμερ, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής προσβολής, αλλά προστατεύει αποτελεσματικά το συκώτι από τη συσσώρευση λίπους.

Είναι γνωστό ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, μια χρόνια ασθένεια στην οποία συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι, είναι σήμερα μία από τις συχνότερες αιτίες χρόνιας ηπατοπάθειας παγκοσμίως.

Οι αιτίες της νόσου του ήπατος
Βασικές αιτίες αυτής της νόσου, εξαιτίας της οποίας μπορεί να αναπτυχθεί στη συνέχεια η κίρρωση ή το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (καρκίνος του ήπατος) θεωρούνται το αυξημένο σωματικό βάρος (οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο), ο σακχαρώδης διαβήτης, το αυξημένο επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές επί 16 εβδομάδες πραγματοποιούσαν ένα πείραμα πάνω σε εργαστηριακά ποντίκια με παχυσαρκία και διαβήτη, τα οποία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Τα ποντίκια από την πρώτη ομάδα έλαβαν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη μαζί με την καθημερινή τους τροφή και έτρεχαν μέσα σε ρόδα. Της δεύτερης ομάδας, παρομοίως με την πρώτη, έτρεχαν, χωρίς όμως να λαμβάνουν τσάι, και της τρίτης έτρωγαν χωρίς να κάνουν κάποιες ασκήσεις.

Οι συντάκτες της μελέτης ανέφεραν ότι στην πρώτη ομάδα ποντικών η συσσώρευση λιπωδών αποθέσεων στα ηπατικά κύτταρα ήταν κατά τρία τέταρτα μικρότερη από την τρίτη ομάδα. Η δεύτερη ομάδα που δεν έλαβε το συμπλήρωμα έδειξε επίσης αρκετά καλά αποτελέσματα.

Στο μέλλον, Αμερικανοί επιστήμονες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αυτό το πείραμα σε ανθρώπους.

Ωστόσο, σύμφωνα με αυτούς, είναι ήδη σαφές ότι ο συνδυασμός του πράσινου τσαγιού και της σωματικής άσκησης προσφέρει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία του ήπατος του ανθρώπου.

 

Πηγή