Η σεξουαλική ζωή των νέων γυναικών επηρεάζεται από το άγχος

People photo created by freepik - www.freepik.com

Τα θετικά συναισθήματα τόσο στην καθημερινότητα της γυναίκας όσο και στη σχέση με το σύντροφό της βοηθάνε σημαντικά στη σεξουαλική της ζωή. Αυξάνουν την επιθυμία ενώ και στην επαφή αυτή καθαυτή η γυναίκα απολαμβάνει περισσότερο την ηδονή που προέρχεται από το σεξ. Σε αρκετές περιπτώσεις τα θετικά συναισθήματα έχουν συνδεθεί και με την γονιμότητα της γυναίκας η οποία μπορεί να πετύχει ευκολότερα μια εγκυμοσύνη σε τέτοιες συνθήκες.

Στον αντίποδα, το άγχος και το στρες είναι δύο παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα του ανθρώπου οδηγώντας τον βαθμιαία προς την κατάθλιψη. Ένας από τους τομείς που επηρεάζονται σημαντικά είναι και η σεξουαλική ζωή. Τόσο στο ζήτημα της πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όσο και κάποιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης τα ερευνητικά δεδομένα εντοπίζουν συσχέτιση του άγχους και του στρες με περισσότερο «ριψοκίνδυνη» σεξουαλική συμπεριφορά. Εκτός όμως από την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής επηρεάζεται και η ποσοτική της διάσταση.

Γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα ανησυχίες και άγχους στη ζωή τους τείνουν να εκδηλώσουν χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία διέγερση. Εξάλλου για την γυναίκα, η σεξουαλική επαφή σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την συναισθηματική της κατάσταση, περισσότερο ίσως συγκριτικά με έναν άνδρα.

Ερευνητικά, έχει εντοπιστεί θετική συσχέτιση ανάμεσα στη σεξουαλική επαφή με πληθώρα ψυχολογικών παραγόντων. Η συχνή και τακτική σεξουαλική επαφή έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη ευεξία στην ψυχική υγεία, λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα, καλύτερη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Αντίθετα οι γυναίκες με συμπτώματα στρες και κατάθλιψης παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο μη χρήσης ή ασυνεπούς χρήσης αντισυλληπτικών μεθόδων σε διάστημα ενός έτους.

Το άγχος και το στρες φαίνεται να εξαφανίζει την γυναικεία επιθυμία για σεξουαλική επαφή. Οι ορμόνες του στρες (κορτιζόλη, νορεπινεφρίνη) επηρεάζουν αρνητικά τις γυναικείες ορμόνες με αποτέλεσμα η σεξουαλική επιθυμία να εκμηδενίζεται πλήρως. Συμπληρωματικά, όπως έχει αποδειχθεί και ερευνητικά, το άγχος σχετίζεται με μείωση της γονιμότητας ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η γυναίκα απέφευγε καταχρήσεις όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα. Οι πιθανότητες που έχει μια γυναίκα να μείνει έγκυος αυξάνονται σημαντικά όταν καταφέρει να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο το στρες που την διακατέχει.

Σε γενικές γραμμές στο άγχος οφείλονται σημαντικά προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου τα οποία καλύπτουν μεγάλο φάσμα της λειτουργικότητας του ατόμου. Εξαιτίας του στρες αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας χρόνιας ασθένειας, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιολογικών προβλημάτων. Πολλές φορές η κακή ψυχική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα αλλά και την βαρύτητα ακόμα και μιας απλής ίωσης ενώ μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά και προς την αποτελεσματικότητα κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook