Από Σεπτέμβριο επιστρέφουμε στον Ιούλιο. Πτώση θερμοκρασίας από τις 22-23 Σεπτεμβρίου

Από τις βροχές και καταιγίδες, που πολύ σωστά έχουν προβλεφθεί όσο αφορά και τις περιοχές) που σημειώθηκαν στο νησί μας Τετάρτη και Πέμπτη σε κάποιες περιοχές με θερμοκρασίες κάτω της κανονικής, οδεύουμε σε ένα μικρό καλοκαιράκι τις επόμενες ημέρες αφού θερμό ρεύμα αέρα που φτάνει στην περιοχή μας ανεβάζει την θερμοκρασία θυμίζοντας επιστρέφοντας στον Ιούλιο. Καιρικό σκηνικό που μας επιτρέπει να κάνουμε ακόμα λίγα μπανάκια στη θάλασσα. Σε σταδιακή μικρή πτώση από Τετάρτη-Πέμπτη 22-23/9 με περαιτέρω πτώση Παρασκευή και Σάββατο 24-25/9 φτάνοντας κοντά στις κανονικές θερμοκρασιακές τιμές. Για βροχή δεν είναι ξεκάθαρο και αν θα κάνει κάτι με την πτώση θερμοκρασίας θα είναι τοπικού χαρακτήρα και περιορισμένες.

Το ασταθές ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα που μας επηρέαζε απομακρύνθηκε από την περιοχή μας και θέση θα πάρει μια θερμή γλώσσα που ανηφόρισε από Αφρική προς κεντρική Μεσόγειο και απλώνεται σταδιακά προς την περιοχή μας. Ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα αύριο Σάββατο με θερμοκρασίες σε κανονικές έως ελαφρώς πάνω της κανονικής ενώ την Κυριακή θερμό ρεύμα αέρα ανεβάζει περαιτέρω την θερμοκρασία για να είμαστε πάνω της κανονικής. Ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα από βόρεια Ιταλία-Ελλάδα και πάνω ενώ λίγο πιο βόρεια δροσερό ασταθές ρεύμα αέρα και σε συνδυασμό με χαμηλά βαρομετρικά θα παρατηρείται άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες.

Αντικυκλώνας στα βόρεια με τον άνεμο να γυρίζει με βάση τους δείκτες ενός ρολογιού αλλά και του χαμηλού στα Βαλκάνια ανοίγουν διάδρομο κατάβασης ψυχρού ρεύματος αέρα από τα βόρεια προς περιοχές βόρειας και κεντροανατολικής Ευρώπης με θερμοκρασίες πολύ κάτω της κανονικής. Όταν θα φύγει το χαμηλό βορειοανατολικά όπως βλέπεται με το τόξο αλλά και με την θέση του Αντικυκλώνα που θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του με μικρή ανατολική πορεία θα αποκόψει τον ομφάλιο λώρο του Αυλώνα με αποτέλεσμα να έχουμε εγκλωβισμό ψυχρών αερίων μαζών δηλαδή αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε ανατολική Ευρώπη. Αυτή η αποκομμένη ψυχρή λίμνη θα κινηθεί νοτιοανατολικά φτάνοντας αρκετά κοντά μας αλλά όχι να φτάνει εντελώς στην ατμόσφαιρα της Κύπρου. Λόγω αυτής της πορείας θα είναι και η αιτία της πτώσης θερμοκρασίας που σας ανάφερα πιο πάνω αρχής γενομένης από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας που αυτή η πτώση θα είναι περαιτέρω προς το τέλος της στις 24-25/9.

Θα μείνω μέχρι τις 25/9 μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό που αναμένεται στο δυτικό κομμάτι της Ευρώπης. Αντικυκλώνας στον Ατλαντικό θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του παραμένοντας στη θέση του τις επόμενες ημέρες που αυτό θα ευνοήσει σιγά σιγά σε κατάβαση Αυλώνα ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα από τα βόρεια προς βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη με συνοδεία χαμηλών βαρομετρικών. Άρα όσο αφορά την αποκομμένη ψυχρή λίμνη και το πως θα συμπεριφερθεί και πόσο πιο νότια μπορεί να φτάσει ή όχι θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει ακριβώς στη δυτική Ευρώπη με τον Αυλώνα και τα χαμηλά βαρομετρικά για αυτό σας είπα θα μείνω μέχρι τις 25/9 για να το παρακολουθήσω και θα επανέλθω.

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και προς εσωτερικό. Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα είναι στο εσωτερικό στους 33-34 βαθμούς, έως 31 βαθμούς στα δυτικά και στους 31-33 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 22-28 βαθμούς και στους 29-32 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βόρειος-Βορειοδυτικός έως Δυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και από νοτιοδυτικά προς νότια και νοτιοανατολικά έως 4 μποφόρ. Πολύ τοπικά στα νότια έως 5 μποφόρ το απόγευμα. Πρωινές και βραδινές ώρες 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, 19-21 βαθμούς στα παράλια και 10-14 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και προς εσωτερικό. Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα είναι στο εσωτερικό στους 34-36 βαθμούς, στους 31-33 βαθμούς στα δυτικά και στους 32-33 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 24-30 βαθμούς και στους 31-34 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Νότιος-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και από νότια προς νοτιοανατολικά-ανατολικά και βορειοδυτικά έως 4 μποφόρ. Πρωινές και βραδινές ώρες 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-21 βαθμούς στα παράλια και 11-14 βαθμούς στα ορεινά.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και προς εσωτερικό. Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα είναι στο εσωτερικό στους 34-37 βαθμούς με ενδεχόμενο πολύ τοπικά σε Λευκωσία έως 38 βαθμούς, στους 31-34 βαθμούς στα δυτικά και στους 32-34 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 26-31 βαθμούς και στους 32-35 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Νότιος-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και προς νοτιοανατολικά-ανατολικά έως 4 μποφόρ. Πρωινές και βραδινές ώρες 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Δευτέρας πέφτουν στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, 20-22 βαθμούς στα παράλια και 13-16 βαθμούς στα ορεινά.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.