Σε περαιτέρω άνοδο η θερμοκρασία μέχρι την Δευτέρα. Πτώση θερμοκρασίας από Τρίτη με ενδεχόμενο κάποιων τοπικών βροχών

Σε περαιτέρω άνοδο η θερμοκρασία μέχρι την Δευτέρα αφού ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα αναμένεται να μας επηρεάζει και να βρισκόμαστε λίγους βαθμούς πάνω της κανονικής. Αυτό κρατάει όπως έχω μέχρι την Δευτέρα 11/10 ενώ σταδιακά από Τρίτη 12/10 και το διάστημα 13-14/10 η θερμοκρασία σημειώνει πτώση αλλά και να παρατηρηθούν και κάποιες τοπικές βροχές όχι όμως από οργανωμένο σύστημα κακοκαιρίας το διάστημα 12-15/10. Μετά το διάστημα 15-16/10 μπορεί να παρατηρηθεί μικρή άνοδος και να αρχίσει να πέφτει και πάλι από τις 17/10 και μετά που μέχρι στιγμής δείχνει να οδεύουμε σε πιο φυσιολογικές θερμοκρασιακές τιμές που συμβαδίζουν με την εποχή αλλά να απουσιάζει κάποιο οργανωμένο σύστημα κακοκαιρίας και έτσι απλά να υπάρχει κάποιο ρίσκο τοπικού χαρακτήρα βροχές.

Περιοχές κεντρικής Μεσογείου δηλαδή Ιταλία και Ελλάδα συνεχίζουν και τις επόμενες ημέρες να είναι κάτω ασταθείς καιρικές συνθήκες αφού χαμηλό/ά βαρομετρικό/ά και ψυχρό έως ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις εκεί περιοχές με βροχές και καταιγίδες. Αναμένονται τοπικά και έντονα καιρικά φαινόμενα με αρκετές ποσότητες βροχής για αυτό χρειάζεται προσοχή. Θα έχει διάρκεια το διάστημα με τις βροχές τουλάχιστον για καμία εβδομάδα σε κεντρική Μεσόγειο.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας αύριο Σάββατο 9/10 αλλά και μέχρι αρχές της επόμενης εβδομάδας την Δευτέρα θα βρίσκεται μεταξύ ελαφρώς θερμού και ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακά περαιτέρω άνοδο μέχρι και Δευτέρα και αυτό οφείλεται λόγω της θέσης που θα έχει η ατμοσφαιρική διαταραχή σε κεντρική Μεσόγειο που από τα νοτιοανατολικά της κράσπεδα ευνοεί σε ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα να απλώσει ελαφρώς τα πλοκάμια του προς την περιοχή μας για αυτό ανεβαίνει η θερμοκρασία. Αν και βρισκόμαστε μεταξύ ελαφρώς δροσερού και ελαφρώς θερμού ρεύματος αέρα τα ηνία τις επόμενες 3-4 ημέρες παίρνει το ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής σε Ευρώπη και Κύπρο θα δείτε μέσα από τον χάρτη την περιοχή μας να βρίσκεται με θερμοκρασίες λίγο πάνω της κανονικής λόγω της ατμοσφαιρικής διαταραχής σε κεντρική Μεσόγειο. Ο Αντικυκλώνας που σας ανάφερα στο χθεσινό δελτίο κινείται βορειοανατολικά και προσεγγίζει το Ηνωμένο Βασίλειο δηλαδή σε βορειοδυτική Ευρώπη ετοιμάζοντας την κατάβαση Αυλώνα ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα.

Φτάνοντας στην περιοχή που σας ανάφερα θα λειτουργήσει ως αντικυκλώνας εμποδιστής της Ατλαντικής ροής με αποτέλεσμα με βάση τον άνεμο που γυρίζει με βάση του δείκτες ενός ρολογιού θα αναγκάσει σε ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα σε μορφή Αυλώνα να κατηφορίσει από τα βόρεια προς βόρεια και κεντρική Ευρώπη φτάνοντας σε κεντρική Μεσόγειο. Αυτή η συνεχής ροή ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα περνώντας πάνω από τα θερμά νερά της θάλασσας στη Μεσόγειο θα ευνοεί σε κυκλογεννέσεις δηλαδή δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών για αυτό ο άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστεί τουλάχιστον για ακόμα 8-10 ημέρες σε περιοχές της κεντρικής Μεσογείου.

Ο Αντικυκλώνας θα παραμείνει σε βορειοδυτική Ευρώπη με μια ανατολική μετατόπιση προς δυτικοκεντρική Ευρώπη που αυτό θα φέρει σε εμάς κάποια αλλαγή στη θερμοκρασία αφού θα εκτοπιστεί το ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα από την περιοχή μας παίρνοντας θέση ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα με πτώση θερμοκρασίας στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Με την πτώση της θερμοκρασίας όμως δεν φαίνεται οργανωμένο σύστημα κακοκαιρίας αποκλειστικά στην περιοχή μας σε σχέση με κεντρική Μεσόγειο και έτσι θα αρκεστούμε με κάποιου τοπικού χαρακτήρα βροχές χωρίς να επηρεάζεται όμως όλο το νησί.

Άρα μεγάλη αλλαγή στην περιοχή μας όσο αφορά τις βροχές δεν φαίνεται τουλάχιστον μέχρι 16-17 Οκτωβρίου και πιθανόν μην έχουμε κάτι αξιόλογο και μετά τις 18 Οκτώβρη και απλά να περιοριζόμαστε σε τοπικού χαρακτήρα βροχές. Απλά το διάστημα 12-15/10 λόγω χαμηλών βαρομετρικών χαμηλών που θα επηρεάζουν Ιταλία και Ελλάδα από Ελλάδα θα κινούνται βορειοανατολικά προς Μαύρη θάλασσα επηρεάζοντας την Κύπρο ξυστά για αυτό και ανάφερα και πιο πάνω για κάποιου τοπικού χαρακτήρα βροχές αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία. Θα πρέπει να παρακολουθώ την πορεία των χαμηλών για να έχω πιο ξεκάθαρη εικόνα το τι μπορεί να γίνει με τις βροχές.

Σάββατο 9 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα πολύ λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 30-32 βαθμούς, στους 27-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 29-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-25 βαθμούς και στους 26-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στα δυτικά-νοτιοδυτικά και προς νοτιοανατολικά. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 7-11 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 10 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα πολύ λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 30-33 βαθμούς, στους 28 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 21-26 βαθμούς και στους 26-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Δυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ τοπικά στα νότια-νοτιοανατολικά. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα πολύ λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 31-34 βαθμούς, στους 28-30 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 22-26 βαθμούς και στους 26-30 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Δυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ τοπικά στα νότια-νοτιοανατολικά. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Δευτέρας πέφτουν στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό. Πολύ μικρό ρίσκο περιορισμένης τοπικής βροχής. Ενδέχεται να έχουμε ένα αραιό και σύντομο πέρασμα σκόνης στην ατμόσφαιρα που μέχρι Τετάρτη υποχωρεί.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή πτώση και θα φτάνει στο εσωτερικό στους 30-32 βαθμούς, στους 27-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-31 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-26 βαθμούς και στους 26-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Δυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια. Στα νότια και βόρεια-βορειοδυτικά έως 5 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα βόρεια, δυτικά και νότια έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τρίτης πέφτουν στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.