Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες- Συστήνεται προσοχή στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού!.

Ισχυρό σύστημα χαμηλών πιέσεων με το κέντρο του νότια της Ιταλίας που συνοδεύεται από μέτωπα κακοκαιρίας θα δώσει βροχές και καταιγίδες σε περιοχές της Ιταλίας και Ελλάδας. Επίσης σκάβει και αρκετές ποσότητες σκόνης από Αλγερία και Λιβύη και την στέλνει στη Μεσόγειο που θα απλωθεί και στη δική μας περιοχή μέχρι την Πέμπτη και Παρασκευή με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ποσοστά της και στην ατμόσφαιρα της Κύπρου. Δεν θα έρθει σε πολύ αυξημένα επίπεδα η σκόνη όπως είναι οι περιοχές Αλγερίας και Λιβύης.

Μπορείτε στην εικόνα να δείτε ότι από τα βορειοδυτικά κράσπεδα του χαμηλού κατεβαίνει ψυχρός άνεμος για αυτό και το ψυχρό μέτωπο ενώ από τα νοτιοανατολικά του κράσπεδα ανηφορίζει θερμός άνεμος για αυτό και το θερμό μέτωπο.

Αυτό το σύστημα σε εμάς στέλνει θερμές αέριες μάζες με την θερμοκρασία να έχει σημειώσει άνοδο και να είναι πάνω της κανονικής για την εποχή. Όμως από αυτό το σύστημα που είναι ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων φαίνεται να δημιουργείται δευτερεύον χαμηλό βαρομετρικό στη νότια Λιβύη ακολουθώντας ανατολική-βορειοανατολική πορεία που θα περάσει από Αίγυπτο και φτάνει στη θαλάσσια περιοχή Αιγύπτου-Ισραήλ νότια της Κύπρου.

Από την στιγμή που υπάρχουν αυτά τα χαμηλά βαρομετρικά η Κύπρος θα συνεχίσει μέχρι και Παρασκευή να δέχεται θερμές αέριες μάζες και σκόνη στην ατμόσφαιρα με τις όποιες βροχές μέχρι και Πέμπτη να είναι περιορισμένες και πολύ τοπικές χωρίς κάτι το ιδιαίτερο.
Υπάρχει το ενδεχόμενο προς πρωινές ώρες Παρασκευής αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας και το Σάββατο να έχουμε κάπως πιο εκτεταμένες βροχές(ειδικά το Σάββατο) κατά περιόδους χωρίς όμως μέχρι στιγμής να φαίνονται μεγάλα ύψη βροχής. Θα επηρεαζόμαστε από χαμηλές πιέσεις.

Η θερμοκρασία πέφτει λίγο την Παρασκευή και πέφτει περαιτέρω το Σάββατο αλλά δεν ψυχραίνει ιδιαίτερα ο καιρός. Επίσης η σκόνη υποχωρεί από Σάββατο και μέχρι βράδυ φαίνεται να βελτιώνεται η κατάσταση από την σκόνη.

Τετάρτη 25 Μαρτίου ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις μεσημέρι με απόγευμα σε περιοχές του εσωτερικού και ορεινά. Για βροχή το ενδεχόμενο είναι αρκετά χαμηλό. Αν θα κάνει κάτι θα είναι πολύ περιορισμένο στα ορεινά. Σκόνη στην ατμόσφαιρα έως μέτρια ποσοστά δηλαδή στο κίτρινο επίπεδο περίπου.

Μέγιστες θερμοκρασίες 23-24 βαθμούς στο εσωτερικό(μπορεί και πιο τοπικά να φτάσει και 25 βαθμούς) και 20-23 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα 12-17 βαθμούς.

Άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί στα βόρεια και Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί στις υπόλοιπες περιοχές. Ένταση ανέμων 1 έως 3 μποφόρ.

Πέμπτη και Παρασκευή 26-27 Μαρτίου παραμένουμε με υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη στην ατμόσφαιρα έως μέτρια ποσοστά που σε μικρές περιόδους θα φτάνει και σε υψηλά επίπεδα.

Από αργά το βράδυ Πέμπτης με Παρασκευή αναμένονται τοπικές βροχές κατά περιόδους. Άνεμοι Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί 2-3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ.

Θα έχετε περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού σε επόμενα δελτία καιρού…

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.