Σπάει σταδιακά η ζέστη από αύριο Τετάρτη με αισθητή πτώση θερμοκρασίας και ενισχυμένα μποφόρ

Μπήκαμε και επίσημα ημερολογιακά στο Φθινόπωρο και όπως φαίνεται σπάει σταδιακά η ζέστη από αύριο Τετάρτη 22/9 με το ξεκίνημα υποχώρησης του θερμού ρεύματος αέρα από την περιοχή μας. Αυτή η υποχώρηση του θερμού ρεύματος αέρα θα συνεχιστεί και την Πέμπτη 23/9 με την θερμοκρασία να υποχωρεί πιο κάτω και φτάνουμε την Παρασκευή 24/9 με ελαφρώς δροσερό έως δροσερό ρεύμα αέρα να μας επηρεάζει ρίχνοντας περαιτέρω την θερμοκρασία για να είμαστε πιο κάτω της κανονικής. Σε μικρή άνοδο το Σάββατο 25/9 και περαιτέρω μικρή την Κυριακή 26/9. Μας έρχεται δυναμικά το φθινόπωρο με αυτήν την αλλαγή αλλά δυστυχώς είναι κάτι πρόσκαιρο χωρίς διάρκεια.

Άρα με τα πιο πάνω μπορούμε να καταλάβουμε ότι θα συνεχιστούν τα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας μέχρι και τέλος του μήνα. Από θέμα βροχών με αυτήν την αλλαγή που φαίνεται δεν φαίνεται να κερδίζουμε και πολλά. Αναμένεται ένα μικρό ρίσκο κυρίως για τοπικά, περιορισμένα τοπικά φαινόμενα χωρίς να επηρεάζονται αρκετές περιοχές του νησιού.

Δεν φαίνεται να έχουμε τα φαινόμενα βροχής σε έκταση και ένταση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής είναι η αισθητή πτώση θερμοκρασίας και η σημαντική ενίσχυση των ανέμων.

Κάτι που χρειάζεται προσοχή είναι η σημαντική ενίσχυση των ανέμων που αναμένεται την Πέμπτη 23/9 λόγω και της διαφοράς θερμοκρασίας από 2 διαφορετικά ρεύματα αέρα που θα βρίσκονται στην περιοχή μας. Ελαφρώς δροσερό έως δροσερό ρεύμα αέρα εκτοπίζει το θερμό ρεύμα αέρα που ευνοεί την ενίσχυση των ανέμων.

Στην ατμόσφαιρα παρατηρείται και σκόνη που σταδιακά υποχωρεί από αύριο Τετάρτη ενώ Πέμπτη προς Παρασκευή καθαρίζει η ατμόσφαιρα λόγω αλλαγής του ρεύματος αέρα στην περιοχή μας.

Αντικυκλώνας στα βόρεια απέκοψε τον Αυλώνα ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα προς τα νότια με αποτέλεσμα να έχουμε εγκλωβισμό ψυχρού ρεύματος αέρα δηλαδή αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα στα Βαλκάνια. Αυτή η αποκομμένη ψυχρή λίμνη θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της απλώνοντας τα πλοκάμια της πιο νότια-νοτιοανατολικά επηρεάζοντας σε πιο ήπιο βαθμό την Κύπρο μέχρι την Παρασκευή. Αυτή θα είναι και η αιτία της αισθητής πτώσης θερμοκρασίας που αναμένεται στην περιοχή μας. Δεν αναμένεται όμως να φέρει αύξηση στο ρίσκο βροχής λόγω της θέσης του ρεύματος αέρα και έτσι παραμένει χαμηλό το ρίσκο για τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα και αν θα καταφέρει να δώσει στο τέλος κάτι.

Μετά η επιρροή της ψυχρής λίμνης περιορίζεται αφού θα εισέλθει και πάλι στη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα από Κυριακή να υποχωρεί το ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα και να παίρνει θέση ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα. Μέχρι και το τέλος του μήνα δεν φαίνεται να εισέρχεται στην περιοχή μας θερμό ρεύμα και παραμένουμε κάτω από ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα με μικρή άνοδο θερμοκρασίας για να είμαστε στις κανονικές έως λίγο πάνω της κανονικής.

Πιο πάνω της κανονικής η θερμοκρασία στην περιοχή μας ενώ από Τετάρτη λόγω σταδιακής υποχώρησης του θερμού ρεύματος αέρα θα αρχίζει να σπάζει παραμένοντας λίγο πάνω της κανονικής ενώ Πέμπτη σε κανονικές έως ελαφρώς πιο κάτω και μέχρι Παρασκευή πιο κάτω της κανονικής. Από το Σάββατο αναμένεται μικρή άνοδος θερμοκρασίας και περαιτέρω μικρή την Κυριακή για να είμαστε στις κανονικές έως λίγο πιο πάνω από Κυριακή κυρίως.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου

Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση στα παραθαλάσσια πιο αυξημένη στα ανατολικά-βορειοανατολικά και άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και προς εσωτερικό. Μικρό ρίσκο τοπικών περιορισμένων βροχών στο ανατολικό-νοτιοανατολικό ορεινό-ημιορεινό τμήμα του νησιού.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή πτώση και θα είναι στο εσωτερικό στους 32-34 βαθμούς ενώ προς Λευκωσία τοπικά έως 35 βαθμούς, στους 29-32 βαθμούς στα δυτικά και στους 30-32 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 23-30 βαθμούς και στους 31-33 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Δυτικός-Βορειοδυτικός έως Νότιος-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στις περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές. Στα νοτιοδυτικά και νότια έως 5 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα δυτικά και νότια έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τετάρτης πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 19-22 βαθμούς στα παράλια και 12-15 βαθμούς στα ορεινά.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου-Προσοχή λόγω ισχυρών ανέμων

Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση στα παραθαλάσσια και άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό με μικρό ρίσκο τοπικών περιορισμένων βροχών.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή πτώση και θα είναι στο εσωτερικό στους 32-33 βαθμούς με ενδεχόμενο πολύ τοπικά σε Λευκωσία και ανατολικό τμήμα του εσωτερικού έως 34 βαθμούς, στους 29-31 βαθμούς στα δυτικά και στους 30-32 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 20-27 βαθμούς και στους 29-32 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 4 έως 5 μποφόρ ενώ σε αρκετές περιοχές και έως 5-7 μποφόρ ειδικά στα παραθαλάσσια με ριπές έως και 7-8 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 4 μποφόρ αλλά τοπικά έως 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 19-22 βαθμούς στα παράλια και 12-15 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Ίσως προς ξημερώματα κάποιες τοπικές νεφώσεις δώσουν πολύ περιορισμένες τοπικές βροχές. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά, εσωτερικό και νότια με μικρό ρίσκο τοπικών περιορισμένων βροχών.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε περαιτέρω πτώση και θα είναι στο εσωτερικό στους 28-29 βαθμούς, στους 27-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 17-23 βαθμούς και στους 24-28 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βόρειος-Βορειοδυτικός έως Νοτιοανατολικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και πιο τοπικά έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 19-22 βαθμούς στα παράλια και 11-14 βαθμούς στα ορεινά.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου

Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε περαιτέρω πτώση και θα είναι στο εσωτερικό στους 31-32 βαθμούς, στους 29-30 βαθμούς στα δυτικά και στους 30-32 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 20-25 βαθμούς και στους 25-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Βόρειος-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 6-10 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου

Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε περαιτέρω πτώση και θα είναι στο εσωτερικό στους 32-33 βαθμούς, στους 30-32 βαθμούς στα δυτικά και στους 30-33 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 21-26 βαθμούς και στους 26-31 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Βορειοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Βόρειος-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-21 βαθμούς στα παράλια και 9-12 βαθμούς στα ορεινά.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.