Σε σταδιακή άνοδος η θερμοκρασία με αποκορύφωμα την Κυριακή

Ναι έχουμε μια πτωτική πορεία στην θερμοκρασία αλλά όσο παραμένουν πάνω της κανονικής οι θερμοκρασίες το καιρικό σκηνικό παραμένει θερμό. Από Παρασκευή και κυρίως Σάββατο με Κυριακή η θερμοκρασία ανηφορίζει και πάλι φτάνοντας στο αποκορύφωμα την Κυριακή με αρκετά θερμό ρεύμα αέρα να επηρεάζει και πάλι την περιοχή μας. Αυξάνεται και η ποσότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα. Καιρικό σκηνικό με ηλιοφάνεια, παροδικές υψηλές νεφώσεις που την Κυριακή θα παρατηρούνται και στη μέση ατμόσφαιρα.

Την επόμενη εβδομάδα αρχής γενομένης από Δευτέρα 10 Μάιου έρχεται πτώση στην θερμοκρασία αλλά το ρεύμα αέρα παραμένει θερμό. Από θέμα κάποιων βροχών τοπικά από αστάθεια το ρίσκο παραμένει αρκετά χαμηλό ακόμα για ασφαλή πρόβλεψη. Υποχωρεί και η σκόνη αλλά ίσως παραμένει σε πιο αραιή ποσότητα.

Στις θερμοκρασίες που σας παρουσιάζω βάζω κάποιο εύρος 2 έως και 4 βαθμών αναλόγως περιοχής. Είναι θερμοκρασίες γενικά ανά επαρχία χωρίς να είναι αποκλειστικά για μια πόλη. Σε παραθαλάσσιες περιοχές λόγω θάλασσας υπάρχει διαφορά σε σχέση με περιοχές του εσωτερικού.

Ας δούμε αναλυτικά την καιρική εξέλιξη

Παρασκευή 7 Μαΐου
To χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται στην περιοχή της Λιβύης στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του με αποτέλεσμα να ευνοήσει σε περαιτέρω μεταφορά πιο θερμού ρεύματος αέρα προς την δική μας περιοχή αλλά ταυτόχρονα σκάβει και σκόνη από Αφρική διοχετεύοντας την στη Μεσόγειο για να φτάσει σε εμάς Σάββατο και Κυριακή όπου αναμένεται να αυξηθούν λίγο τα ποσοστά σκόνης στην ατμόσφαιρα. Θα συνεχίσει την ανατολική του πορεία το χαμηλό προς την Κύπρο για αυτό μέχρι και Κυριακή θα είμαστε σε θερμό έως πολύ θερμό καιρικό σκηνικό.

Δροσερό ασταθές και ψυχρό ρεύμα αέρα μαζί με χαμηλά βαρομετρικά βρίσκονται σε κεντρική προς βόρεια Ευρώπη με τις καιρικές συνθήκες να είναι ασταθείς με βροχές. Καμία διαταραχή δεν μπορεί να φτάσει στην περιοχή μας ώστε να αλλάξει σε εμάς σημαντικά ο καιρός.

Καιρικές Συνθήκες: Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις. Αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με λίγες υψηλές νεφώσεις. Ασθενής υψηλή ατμοσφαιρική πίεση στα 1015hpa.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής.
Εσωτερικό: 31-34 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 27-28
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 27-28
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28-30
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 27-29
Ορεινά: 24-27
Τρόοδος: 23
Ημιορεινά: 28-30

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 11 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 12 έως 14 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 16 βαθμοί και στους 17-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό έως Νότιο-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα με ένταση από 1 έως 3 μποφόρ. Απογευματινές ώρες Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2-3 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 3 μποφόρ.

Σάββατο 8 Μαΐου
Θερμό έως ελαφρώς πολύ θερμό ρεύμα αέρα βρίσκεται στην περιοχή μας διατηρώντας υψηλές τις θερμοκρασίες. Όμως λόγω παρουσίας χαμηλού βαρομετρικού νοτιοδυτικά της Κύπρου που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του ανάποδα από τους δείκτες ενός ρολογιού στέλνει πιο θερμό ρεύμα(αρκετά θερμό ρεύμα αέρα βρίσκεται νότια της Κύπρου) με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία. Ταυτόχρονα σκάβει και σκόνη από Αφρική και την απλώνει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δροσερό ασταθές και ψυχρό ρεύμα αέρα συνοδεία χαμηλών βαρομετρικών βρίσκονται σε περιοχές κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με ασταθείς καιρικές συνθήκες. Το χαμηλό βαρομετρικό δυτικά της Αγγλίας από τα νότια-νοτιοανατολικά του κράσπεδα βγάζει θερμό ρεύμα αέρα ενώ από τα βόρεια-βορειοδυτικά του κράσπεδα κατεβάζει ψυχρό ρεύμα αέρα.

Καιρικές Συνθήκες: Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις. Πρωινές ώρες τοπική χαμηλή νέφωση στα ανατολικά. Σκόνη στην ατμόσφαιρα. Βραδινές ώρες τοπικές νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα. Ασθενής υψηλή ατμοσφαιρική πίεση στα 1014hpa
Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής.
Εσωτερικό: 32-35 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 27-28
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 27-28
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28-30
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 27-29
Ορεινά: 25-30
Τρόοδος: 25
Ημιορεινά: 30-32

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 12 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 12 έως 15 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 16 βαθμοί και στους 17-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Πρωινές ώρες Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα Βορειοδυτικό έως Νότιο-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ . Πάνω στα ορεινά Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα που δηλώνει την θερμή μεταφορά στην ατμόσφαιρα της Κύπρου 1 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 3 μποφόρ.

Κυριακή 9 Μαΐου
Αρκετά θερμό ρεύμα αέρα επηρεάζει τη περιοχή της Κύπρου με την θερμοκρασία σε περαιτέρω μικρή άνοδο και έτσι το καιρικό σκηνικό να είναι πιο θερμό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται και σκόνη ερχόμενη από Αφρική.
Το χαμηλό βαρομετρικό δυτικά της Αγγλίας από τα βόρεια-βορειοδυτικά του κράσπεδα κατεβάζει ψυχρό ρεύμα αέρα με αποτέλεσμα να παρατηρείται κατάβαση Αυλώνα προς νοτιότερα τμήματα που εκτείνεται μέχρι βορειοδυτικά της Ισπανίας. Αυτό αναγκάζει σε ανέβασμα θερμού έως πολύ θερμού ρεύματος αέρα σε περιοχές της Μεσογείου αλλά μέχρι και περιοχές κεντρικής Ευρώπης που σε συνδυασμό με υψηλές πιέσεις-αντικυκλώνες δίνουν καλές καιρικές συνθήκες.

Καιρικές Συνθήκες: Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις. Μεσημεριανές ώρες τοπικές νεφώσεις και στη μέση ατμόσφαιρα από ορεινά προς εσωτερικό και ανατολικά. Αν έβγαζε και λίγη περισσότερη υγρασία στα πιο ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας θα περίμενα και κάποιες μπόρες τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας στα ορεινά. Σκόνη στην ατμόσφαιρα. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός. Ασθενής χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση λόγω αβαθές ασθενούς χαμηλού βαρομετρικού στην περιοχή μας στα 1009hpa.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής. Αν θα φτάσει και τους 37 βαθμούς θα εξαρτηθεί από τις νεφώσεις και γενικά την θολούρα που θα επικρατεί στην ατμόσφαιρα.

Εσωτερικό: 34-37 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 28-30
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 28-30
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28-30
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 28-30
Ορεινά: 27-32
Τρόοδος: 26
Ημιορεινά: 32-34

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 15 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 15 έως 18 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 18 βαθμοί και στους 18-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ πρωινές ώρες ενώ μεσημέρι με απόγευμα στα 2 έως 3 και παροδικά έως 4 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βόρειο-Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.