Σε σταδιακή υποχώρηση των θερμών αερίων μαζών-Τοπικές βροχές με καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας

Παραμένουν μέχρι και αύριο Παρασκευή 27/3 οι θερμές αέριες μάζες στην περιοχή μας λόγω της συγκεκριμένης θέσης που έχουν τα χαμηλά βαρομετρικά αλλά και αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ατμόσφαιρα σε κεντρική Μεσόγειο. Λόγω αυτών των διαταραχών η περιοχή μας δέχεται θερμές αέριες μάζες αλλά και σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Το χαμηλό βαρομετρικό από Ιταλία θα ακολουθήσει μια ανατολική πορεία ενώ το χαμηλό βαρομετρικό βορειοδυτικά της Κύπρου θα ακολουθήσει βορειοανατολική πορεία.
Όμως με την ανατολική πορεία των χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων και της αποκομμένη ψυχρής λίμνης αναμένεται από Σάββατο και πρώτα από τα δυτικά να ξεκινήσει σταδιακά πτώση της θερμοκρασίας(μικρή πτώση και την Παρασκευή) ενώ μέχρι την Κυριακή που η αποκομμένη ψυχρή λίμνη θα βρίσκεται στην περιοχή μας αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Από θέμα βροχών μέχρι και νωρίς το μεσημέρι Παρασκευής δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερο εκτός από τοπικές παροδικές ελαφρές βροχές. Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες λόγω και του χαμηλού βαρομετρικού βορειοδυτικά της Κύπρου αναμένεται κάπως άστατος καιρός με τοπικές βροχές-μπόρες και ηλεκτρικές εκκενώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικά τμήματα της Κύπρου.

Σάββατο τα φαινόμενα θα είναι πιο περιορισμένα επειδή το σύστημα χαμηλών πιέσεων που θα μας επηρεάζει την Παρασκευή φεύγει βορειοανατολικά.

Κυριακή 29 Μαρτίου αναμένεται περισσότερο άστατος και αυτό θα οφείλεται στην αποκομμένη ψυχρή λίμνη που έρχεται από τα δυτικά προς την περιοχή μας με εκτεταμένες βροχές που τοπικά θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές δηλαδή καταιγίδες. Πάνω στο Τρόοδος βροχή θα εναλλάσσεται με χιόνι.

Πιο αναλυτικά για Παρασκευή 27 Μαρτίου ηλιοφάνεια με νεφώσεις που κατά τις μεσημεριανές με απογευματινές ώρες θα αυξάνονται και αναμένονται τοπικές βροχές-μπόρες με πιθανότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικού περιοχές.
Μέγιστες θερμοκρασίες στους 20-22 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 20 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Πάνω στα ορεινά 9 έως 15 βαθμούς. Σε περιοχές που θα είναι αυξημένες οι νεφώσεις με βροχές η θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή.

Σκόνη στην ατμόσφαιρα έως μέτρια ποσοστά.
Άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί από τις βόρειες πλευρές της οροσειράς προς εσωτερικό-βόρεια και ανατολικά, Δυτικοί-Βορειοδυτικοί στα δυτικά και Νοτιοδυτικοί από Λεμεσό μέχρι Αμμόχωστο. Ένταση ανέμων 1 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στα βόρεια-ανατολικά και νοτιοανατολικά μεσημέρι με απόγευμα.

Σάββατο 28 Μαρτίου προς ξημερώματα τοπικές βροχές στο νησί ενώ μεσημεριανές με απογευματινές ώρες τοπικές βροχές-μπόρες πιθανόν κυρίως στα ανατολικά-νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού προς επαρχία Λάρνακας-Αμμοχώστου. Πτώση θερμοκρασίας 1-2 βαθμούς. Άνεμοι κυρίως Δυτικοί 2 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ. Ενίσχυση ανέμου που εκτοπίζει τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας.

Υποχωρεί σταδιακά η σκόνη από την ατμόσφαιρα με την αλλαγή του ρεύματος αέρα στην περιοχή μας.

Κυριακή 29 Μαρτίου περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας 1 έως 3 βαθμούς με βροχές και τοπικές μπόρες-καταιγίδες. Άνεμοι 3 έως 5 μποφόρ Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί.

Μέχρι Κυριακή υπάρχει μπορεί να επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος του νησιού με βροχές.

Για την επόμενη εβδομάδα μέχρι στιγμής φαίνεται να επιστρέφουν και πάλι οι θερμές αέριες μάζες και η σκόνη στην ατμόσφαιρα αλλά θα ενημερωθείτε σε επόμενα δελτία για την ακριβή εξέλιξη της επομένης εβδομάδας.

Παίζει ένα σενάριο που μπορεί να φτάσουμε και τους 30 βαθμούς το διάστημα 5-6 Απριλίου. Περιμένετε λεπτομέρειες στην ώρα τους αν θα επαληθευτεί αυτό το σενάριο.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.