Σταθερό το καιρικό σκηνικό χωρίς να μας επηρεάζει θερμό ρεύμα αέρα-Τοπικές βροχές στα ορεινά

Πλησιάζουμε στο τέλος του Σεπτέμβρη και όπως φαίνεται δεν αναμένεται θερμό ρεύμα αέρα να επηρεάσει την περιοχή μας τουλάχιστον μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου. Θα βρισκόμαστε μεταξύ ελαφρώς θερμού ρεύματος και δροσερού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία να παρουσιάζει μικρά σκαμπανεβάσματα και να βρισκόμαστε σε κανονικές θερμοκρασιακές τιμές έως ελαφρώς πάνω της κανονικής. Από θέμα βροχών δεν αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή μας οργανωμένο σύστημα κακοκαιρίας για να δώσει βροχές σε όλο το νησί αλλά λόγω μερικής αστάθειας έχουμε ένα ρίσκο τοπικών και περιορισμένων βροχών έως 30% σε ορεινά και ημιορεινά το διάστημα Τετάρτη μέχρι Παρασκευή 29/9-1/10.

Σάββατο και Κυριακή 2-3/10 καλές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και παροδικές τοπικές νεφώσεις με το ρίσκο βροχής να είναι αρκετά χαμηλό ώστε να αναφέρω βροχή στο νησί μας. Άρα όσοι έχετε κάποια εκδήλωση δεν φαίνεται να έχετε θέμα από το καιρό. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο αν και νωρίς ακόμα για κάποιες τοπικές βροχές το διάστημα Τρίτη και Τετάρτη 5-6 Οκτωβρίου.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας μέχρι και αύριο Τρίτη 28/9 θα βρίσκεται κάτω από ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα ενώ σταδιακά από Τετάρτη και μετά θα βρισκόμαστε κάπου μεταξύ ελαφρώς θερμού και ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα με πολύ μικρά σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας. Τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας δεν αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή μας θερμό ρεύμα αέρα ώστε να επικρατεί ζεστός καιρός. Μια μεγάλη διχογνωμία υπάρχει μεταξύ στα μοντέλα πρόγνωσης για μετά τις 5 Οκτωβρίου που το Αμερικάνικο μοντέλο ανεβάζει αρκετά την θερμοκρασία ενώ το Ευρωπαικό διατηρεί μια καιρική κατάσταση που δεν δείχνει να μας έρχεται τέτοιο θερμό ρεύμα αέρα για να ανεβάσει αρκετά την θερμοκρασία και να είμαστε στο ίδιο θερμοκρασιακό σκηνικό με αυτήν την εβδομάδα χωρίς ακρότητες. Θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες και πιστεύω κάπου στη μέση θα συγκλίνουν τα προγνωστικά μοντέλα πρόβλεψης.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής σε Ευρώπη και Κύπρο θα δείτε μέσα από τον χάρτη την περιοχή μας να βρίσκεται με θερμοκρασίες μεταξύ κάτω και πάνω της κανονικής άρα να βρισκόμαστε κοντά σχετικά στις κανονικές. Θα αλλάξει μερικώς από Τετάρτη και μετά αφού Αντικυκλώνας που βρίσκεται βόρεια σε Σκανδιναβικές χώρες πιέζει σε ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα να κατηφορίσει νοτιότερα και να κινηθεί προς Ελλάδα με την Ελλάδα σταδιακά να δέχεται πτώση θερμοκρασίας με θερμοκρασίες κάτω της κανονικής. Η δική μας περιοχή δεν επηρεάζεται έντονα αλλά θα βοηθήσει μερικώς σε κάποια μικρή πτώση θερμοκρασίας τις επόμενες 3-4 ημέρες χωρίς όμως να μπορέσει να μας επηρεάσει περισσότερο λόγω της Μέσης Ανατολής ανατολικά της Κύπρου. Λόγω αυτής της κατάβασης ασταθές ρεύματος αέρα θα ευνοήσει σε μερική αστάθεια Τετάρτη μέχρι Παρασκευή στην περιοχή μας με τοπικές και περιορισμένες βροχές κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά.

Χαμηλό βαρομετρικό περιοχή Ισλανδίας βόρεια της Αγγλίας δίνει άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες στις εκεί περιοχές και ταυτόχρονα ευνοεί σε κατάβαση ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα προς δυτική-βορειοδυτική Ευρώπη. όμως ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό από τα πιο βορειοδυτικά θα κινηθεί ανατολικά προς Αγγλία και έτσι περιοχές βορειοδυτικής και δυτικής Ευρώπης θα συνεχίσουν να δέχονται βροχές και καταιγίδες. Εμείς απλά παρακολουθούμε τα χαμηλά βαρομετρικά από μακριά και δεν αναμένεται κάποιο σύστημα μέχρι και 5 Οκτωβρίου τουλάχιστον.

Μια γενική εικόνα-εκτίμηση για τον Οκτώβριο θερμοκρασιακά θα είναι από τα κανονικά έως ελαφρώς πάνω με μια πιθανή εξαίρεση το διάστημα 12-17 Οκτωβρίου που η θερμοκρασία θα είναι λίγο κάτω της κανονικής. Από θέμα βροχών πιθανόν να μην έχουμε πολλές βροχές αυτό τον μήνα αλλά να είναι λίγες σε γενικές γραμμές. Δεν είμαι αισιόδοξος για τον μήνα Οκτώβριο από θέμα φαινομένων.

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό. Αργά το απόγευμα με βράδυ τοπική χαμηλή νέφωση.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 32-34 βαθμούς, στους 28-30 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 20-25 βαθμούς και στους 26-30 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Βόρειος-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τρίτης πέφτουν στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 9-12 βαθμούς στα ορεινά.

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση που θα είναι αυξημένη στο βόρειο, ανατολικό και νοτιοανατολικό κομμάτι του νησιού με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό με ένα ρίσκο βροχής έως 30% για τοπικές, περιορισμένες βροχές στα ορεινά-ημιορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή πτώση τοπικά και θα είναι στο εσωτερικό στους 32-33 βαθμούς, έως 28 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-26 βαθμούς και στους 27-30 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος Βορειοδυτικός στα βόρεια-βορειοδυτικά και Νοτιοδυτικός στις υπόλοιπες περιοχές 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε νοτιοανατολικές-ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τετάρτης πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 9-12 βαθμούς στα ορεινά.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση που θα είναι αυξημένη στο βόρειο, ανατολικό και νοτιοανατολικό κομμάτι του νησιού με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά, εσωτερικό και προς ανατολικά με ένα ρίσκο βροχής έως 30% για τοπικές, περιορισμένες βροχές στα ορεινά-ημιορεινά.
Μέγιστες θερμοκρασίες χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή και θα είναι στο εσωτερικό στους 31-33 βαθμούς, στους 28-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 18-26 βαθμούς και στους 27-30 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος Ανατολικός-Βορειοανατολικός στα βόρεια ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νότιος-Νοτιοδυτικός αλλά σε ανατολικές περιοχές τους εσωτερικού Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 10-12 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση πιο αυξημένη στο θαλάσσιο χώρο με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό με ένα ρίσκο βροχής έως 30% για τοπικές, περιορισμένες βροχές στα ορεινά-ημιορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 32-33 βαθμούς, στους 28-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-31 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 18-26 βαθμούς και στους 27-30 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε βόρειες και νότιες παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 10-13 βαθμούς στα ορεινά.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.