Συζώ με τον σύντροφό μου. Έχουμε παιδιά από προηγούμενους γάμους. Το τελευταίο διάστημα, μένω μαζί του γιατί με στηρίζει οικονομικά. Θέλω να χωρίσω αλλά σκέφτομαι τα παιδιά μου!

Woman photo created by freepik - www.freepik.com

Όπως είναι εύκολο να καταλάβουμε, σαφής και προφανής απάντηση για ένα τέτοιο ερώτημα που έχει απασχολήσει πολλούς ανθρώπους κατά καιρούς δεν υπάρχει. Είναι όμως χρήσιμο να αναλογιστούμε, μεταξύ άλλων, κατά πόσο είναι το καλύτερο για τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα σπίτι όπου η σχέση των γονιών, βιολογικών ή μη, έχει «λήξει».

Τίθεται, επομένως το ερώτημα, καλύτερα σε ένα σπίτι όπου η μαμά και ο μπαμπάς δεν είναι ευτυχισμένοι από τη μεταξύ τους συμβίωση ή καλύτερα σε δύο σπίτια, όπου τα παιδιά βλέπουν του γονείς να διατηρούν θετικές σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, μένοντας χωριστά;

Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για τα παιδιά, στην επιλογή του να μένουν σε μια οικογένεια που είναι γεμάτη θυμό, απαξίωση, απογοήτευση και ψυχρότητα είναι ότι μαθαίνουν να θεωρούν αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς ανάμεσα στους γονείς ως «φυσιολογικά», επομένως έχουν αυξημένες πιθανότητες να τα επαναλάβουν και στο μέλλον, όταν σχηματίσουν δική τους οικογένεια. Ταυτόχρονα, η παραμέληση που μπορεί, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, να υφίστανται τα παιδιά μπορεί να είναι τόσο σωματική (να μην υπάρχει φροντίδα για υγιεινά και ολοκληρωμένα γεύματα κ.ο.κ.), όσο και συναισθηματική (το παιδί χρησιμοποιείται χειριστικά από τον έναν γονέα προς τον άλλον για να είναι με το μέρος του).

Είναι καλό, επομένως, να έχουμε στο μυαλό μας ότι για τα παιδιά, η συναισθηματική κάλυψη και πληρότητα είναι σημαντικότερη από το να έχουν μια ποικιλία άψυχων υλικών αγαθών που τα χρήματα αγοράζουν. Όταν οι δύο σύντροφοι έχουν καταλήξει ότι δεν υπάρχουν πια πράγματα που τους ενώνουν σαν ζευγάρι και πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν συμμαχικά μεταξύ τους, αλλά και προς τα παιδιά, ο χωρισμός ίσως, είναι η καλύτερη λύση για όλους.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook