Τοπικές βροχές και καταιγίδες μέχρι αργά το μεσημέρι της Πέμπτης

Χαμηλό βαρομετρικό από κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά και προσεγγίζει την περιοχή μας τις επόμενες ημέρες καθιστώντας το καιρικό μερικώς άστατο με τοπικές βροχές αλλά και κάποιες περιορισμένες μπόρες-καταιγίδες μέχρι και αργά το μεσημέρι της Πέμπτης. Τα φαινόμενα κατά περιόδους άρα θα έχουμε και ανοίγματα αλλά και τόπους τόπους που σημαίνει ότι δεν θα βρέχει την ίδια ώρα παντού.

Από βράδυ Τετάρτης κυρίως από τα μεσάνυχτα προς ξημερώματα Πέμπτης φαινόμενα βροχής θα αρχίσουν να επηρεάζουν την Κύπρο από τα δυτικά-βορειοδυτικά που κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα κινούνται ανατολικά. Μέχρι στιγμής φαίνεται οι βροχές να επηρεάζουν αρκετές περιοχές του νησιού αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επηρεάσουν όλο το νησί. Πιθανές ποσότητες μέχρι Πέμπτη απόγευμα σε περιοχές που θα βρέξει είναι από 2-3 μιλίμετρα έως 15 και πιο τοπικά έως 20 μιλίμετρα. Αν καταφέρει να δώσει και ορογραφικές βροχές στις δυτικές-νοτιοδυτικές πλαγιές της οροσειράς τότε εκεί τοπικά θα ξεπεράσει και τα 20 μιλίμετρα όπως επίσης και σε περιοχές που θα εκδηλώνεται καταιγίδα. Πιο ευνοημένο κομμάτι με τις περισσότερες ποσότητες βροχής είναι το δυτικό, βόρειο και βορειοανατολικό.

Μετά το πέρας των μερικώς ασταθών καιρικών συνθηκών στην περιοχή μας από Παρασκευή και κυρίως Σάββατο μέχρι Δευτέρα το καιρικό σκηνικό θα είναι διαφορετικό με ηλιοφάνεια παροδικές νεφώσεις αλλά και άνοδο θερμοκρασίας που θα οφείλεται σε ανύψωση θερμού ρεύματος αέρα προς την περιοχή μας. Αυτό θα οφείλεται σε κατάβαση Αυλώνα ψυχρού έως πολύ ψυχρού ρεύματος αέρα από τα βόρεια προς νότια με τον Αυλώνα να σκάει μύτη μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας προς βορειοδυτική Αφρική. Η κατάβαση του Αυλώνα γίνεται λόγω του Αζορικού Αντικυκλώνα στον Αντλαντικό. Με το σκάει μύτη στις περιοχές που σας ανάφερα θα ευνοήσει στην ανύψωση του θερμού ρεύματος αέρα προς ανατολική Μεσόγειο φτάνοντας στο αποκορύφωμα την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου λόγω της ανατολικής του πορεία.

Ταυτόχρονα με το θερμό ρεύμα αέρα που θα ανηφορίζει φαίνεται και ανέβασμα σκόνης από το Σάββατο μέχρι και Δευτέρα με ενδεχόμενο την Δευτέρα να είναι αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα. Η θερμοκρασία μέχρι Δευτέρα μπορεί να φτάσει τους 27-28 βαθμούς αλλά αυτό θα διαφανεί από πόση νεφοκάλυψη και σκόνη αναμένεται στην ατμόσφαιρα στο να συγκρατούν ή όχι την θερμοκρασία.

Ο Αυλώνας θα ακολουθεί ανατολική πορεία προς την περιοχή μας αναγκάζοντας το θερμό ρεύμα αέρα να εκτοπιστεί ανατολικότερα με αποτέλεσμα την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας Τρίτη και Τετάρτη 30/11-1/12. Θα φανεί με την ακριβή πορεία του Αυλώνα αν θα ευνοηθούμε με κάποιο πέρασμα βροχών σε συνδυασμό με την πτώση θερμοκρασίας.

Αυτή η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να φέρει στο νησί μας ισχυρούς έως θυελλώδης ανέμους. Για το πόσο θα πέσει η θερμοκρασία, αν θα βρέξει με τη βοήθεια χαμηλού βαρομετρικού και τι θα γίνει με τους ανέμους θα ενημερωθείτε και σε επόμενα δελτία.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής η Κύπρος μέχρι Παρασκευή θα είναι με κανονικές έως ελαφρώς πάνω της κανονικής. Από Σάββατο μέχρι και Δευτέρα όμως λόγω θερμού ρεύματος αέρα η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο και θα είναι πιο πάνω της κανονικής. Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αρχές Δεκεμβρίου οι θερμοκρασίες κάτω της κανονικής.

Στο σημερινό δελτίο σας ετοίμασα και σας παρουσιάζω χάρτες με ώρες με ποιες περιοχές έχουνε περισσότερες πιθανότητες τις συγκεκριμένες ώρες να δέχονται βροχές. Μπορεί να βλέπετε βροχή σε αρκετές περιοχές αλλά δεν θα είναι το ίδιο σε όλες τις περιοχές. Κάπου θα είναι περισσότερες και αλλού λιγότερες. Να τονίσω είναι με κάθε επιφύλαξη αυτό που κάνω και δεν μπορώ να είμαι απόλυτος όσο αφορά τις ώρες και περιοχές. Μετά τα μεσάνυχτα βροχές ερχόμενες από τα δυτικά-βορειοδυτικά της Κύπρου στο θαλάσσιο χώρο με ανατολική πορεία θα αρχίσουν να επηρεάζουν το νησί μας σε διαφορετικό χρόνο.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου
Μεσάνυχτα προς ξημερώματα ώρες 00:00-06:00 ηλιοφάνεια με νεφώσεις πιο αυξημένες στα δυτικά και βόρεια με βροχές στη θάλασσα που θα επηρεάζουν δυτικά-βορειοδυτικά και βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα του νησιού. Άνεμος Δυτικός-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Πρωινές μέχρι μεσημεριανές ώρες 06:00-12:00 ηλιοφάνεια νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές και περιορισμένες καταιγίδες. Περιοχές με πιο αυξημένες πιθανότητες για φαινόμενα είναι το δυτικό-νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού και προς ορεινές-ημιορεινές περιοχές αλλά και βόρεια-βορειοανατολικά. Ενδεχόμενο πρωί προς μεσημέρι λόγω του ασταθές και υγρού ρεύματος που έρχεται από τα δυτικά στην συνάντηση του με την οροσειρά του Τρόοδους να ευνοήσει σε ορογραφικές βροχές στις δυτικές και νοτιοδυτικές πλαγιές της οροσειράς προς επαρχία Πάφου.

Μεσημεριανές ώρες προς νωρίς το απόγευμα 12:00-16:00 ηλιοφάνεια με νεφώσεις τοπικά πιο αυξημένες με τοπικές βροχές και περιορισμένες καταιγίδες. Περιοχές με πιο αυξημένες πιθανότητες για φαινόμενα είναι νότιες ορεινές-ημιορεινές περιοχές και από επαρχία Λεμεσού προς επαρχία Λάρνακας και Αμμοχώστου, εσωτερικό και βόρεια-βορειοανατολικά.

Αργά το απόγευμα με βραδινές ώρες βελτιωμένος καιρός με τις βροχές να εξασθενούν και να περιορίζονται αρκετά και να εντοπίζονται στη θάλασσα με κάποιο ενδεχόμενο πολύ τοπικά και περιορισμένα αν θα επηρεάσουν και κάποιες παράλιες περιοχές.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 20-22 βαθμούς και πιο τοπικά έως 23 βαθμούς, και 21-23 βαθμούς στα δυτικά, νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά παράλια. Σε περιοχές με νεφοκάλυψη και βροχές η θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή. Στα ορεινά 10-15 βαθμούς και στους 16-20 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 2 έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 10-11 βαθμούς στο εσωτερικό, 12-16 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με χαμηλές νεφώσεις στα δυτικά, βόρεια, σε περιοχές εσωτερικού και προς επαρχία Λάρνακάς και Αμμοχώστου. Άνεμος διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 2 μποφόρ.

Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με αυξημένες νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και προς εσωτερικό με αρκετά μικρό ενδεχόμενο πολύ τοπικής και περιορισμένης βροχής στα ορεινά.

Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με τοπική χαμηλή νέφωση στα παραθαλάσσια. Από τις βραδινές ώρες ξεκινά η μεταφορά σκόνης της ατμόσφαιρας για να αρχίσει να μας επηρεάζει.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό από 22 έως 24 βαθμούς, και έως 23 βαθμούς στα δυτικά, νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά παράλια. Στα ορεινά 11-16 βαθμούς και στους 17-21 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βόρειος-Βορειοδυτικός στα βόρεια μέχρι περιοχή Λευκωσίας και Νότιος έως Νοτιοδυτικός στις υπόλοιπες περιοχές με ένταση 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 10-11 βαθμούς στο εσωτερικό, 12-16 βαθμούς στα παράλια και 2-5 βαθμούς στα ορεινά.

Σάββατο μέχρι και Δευτέρα ένα διάστημα απουσίας βροχών με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις ανύψωση σκόνης στην ατμόσφαιρα από Αφρική με την θερμοκρασία σε άνοδο για να είμαστε πάνω της κανονικής. Θερμό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει την περιοχή μας. Μέγιστες θερμοκρασίες Σάββατο 23 έως 24 βαθμούς εσωτερικό και παράλια και αυτό οφείλεται σε αυξημένη νέφωση στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μέγιστες θερμοκρασίες Κυριακής από 24 έως 26 βαθμούς σε εσωτερικό και τοπικά στα δυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές έως 24 βαθμούς. Την Δευτέρα φαίνεται να ανεβαίνει ακόμα λίγους βαθμούς. Σκόνη στην ατμόσφαιρα που κατά περιόδους θα είναι αυξημένη. Από μεσημέρι Τρίτης 30/11 θα αρχίσει να υποχωρεί.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.