Με τοπικές βροχές και καταιγίδες μπαίνει ο Οκτώβριος. Βελτιωμένος καιρός από Σάββατο με άνοδο θερμοκρασίας

Νέος μήνας από αύριο που θα ξεκινήσει με τοπικές βροχές και καταιγίδες με την θερμοκρασία σε μικρή πτώση για να βρισκόμαστε στις κανονικές θερμοκρασιακές τιμές. Σάββατο και Κυριακή 2-3 Οκτωβρίου περιορίζεται αρκετά η αστάθεια με το ρίσκο βροχής να μειώνεται αισθητά με τις καιρικές συνθήκες ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας αύριο Παρασκευή αλλά και μέχρι Κυριακή 1-3/10 θα βρίσκεται μεταξύ ελαφρώς θερμού και ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση την Παρασκευή και μικρή άνοδο Σάββατο και Κυριακή με τα σκαμπανεβάσματα στην θερμοκρασία να συνεχίζονται.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής σε Ευρώπη και Κύπρο θα δείτε μέσα από τον χάρτη την περιοχή μας να βρίσκεται με θερμοκρασίες μεταξύ κάτω και πάνω της κανονικής άρα θα βρισκόμαστε κοντά στις κανονικές και αυτό οφείλεται σε ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα που κατηφόρισε από τα βόρεια προς νότια στην Ελλάδα λόγω αντικυκλώνα στα βόρεια.

Το χαμηλό βαρομετρικό της Ισλανδίας που ενώθηκε με το χαμηλό ερχόμενο από τα δυτικά-βορειοδυτικά διατηρεί άστατο τον καιρό με βροχές και καταιγίδες σε δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της Ευρώπης. Όμως λόγω βάθυνσης του χαμηλού αναμένονται και ισχυρά φαινόμενα στις εκεί περιοχές για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Από τα βόρεια-βορειοδυτικά κράσπεδα του χαμηλού κατεβαίνει ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα προς δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη ενώ από τα νότια-νοτιοανατολικά του κράσπεδα ανεβάζει θερμό ρεύμα αέρα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Αυτή η συνάντηση 2 διαφορετικών ρευμάτων αέρα σε συνδυασμό με ψυχρό μέτωπο ευνοούν στο να παρατηρούνται τοπικά έντονα έως ισχυρά φαινόμενα.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση πιο αυξημένη στο θαλάσσιο χώρο με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Κάποιες βροχές πρωινές ώρες φαίνεται να παρατηρούνται στο θαλάσσιο χώρο με μικρό όμως το ενδεχόμενο να επηρεάσουν το νησί. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με νεφώσεις πιο αυξημένες τοπικά σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό με ένα ρίσκο βροχής 30 έως 50% για τοπικές βροχές ή και μπόρες στα ορεινά-ημιορεινά χωρίς να αποκλείεται και στο εσωτερικό.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 29-31 βαθμούς, στους 28-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 29-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 18-25 βαθμούς και στους 26-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε βόρειες και νότιες παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 10-13 βαθμούς στα ορεινά.

Σάββατο 2 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και λίγη τοπική χαμηλή νέφωση με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό. Πολύ μικρό το ενδεχόμενο πολύ τοπικής βροχής στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 31-33 βαθμούς, στους 28-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 18-26 βαθμούς και στους 27-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 9-12 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 3 Οκτωβρίου

Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και λίγη τοπική χαμηλή νέφωση με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό.
Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 31-33 βαθμούς, στους 28-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 18-26 βαθμούς και στους 27-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές. Στα νότια και έως 5 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 9-12 βαθμούς στα ορεινά.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.